Ηράκλειο: 26oC

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί: Η παραδοσιακή συνταγή για νόστιμα νηστίσιμα ντολμαδάκια

19.02.2025, 15:17

Αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές νηστίσιμες συνταγές, που ξεχωρίζει για τη λεπτή γεύση του αρωματικού ρυζιού τυλιγμένου σε τρυφερά αμπελόφυλλα.

Ιδανικά για περιόδους νηστείας, αλλά και για κάθε περίσταση, αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι.

Υλικά

  • 50-60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1½ φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Προετοιμασία αμπελόφυλλων

  • Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάς σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά και τα στραγγίζεις.
  • Αν είναι σε άλμη, τα ξεπλένεις καλά με κρύο νερό για να φύγει η περίσσεια αλατιού.

Ετοιμασία γέμισης

  • Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
  • Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνεις ½ φλιτζάνι νερό και σιγοβράζεις για 5 λεπτά.

Τύλιγμα ντολμάδων

  • Απλώνεις ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
  • Βάζεις 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση κοντά στη βάση του φύλλου.
  • Διπλώνεις τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγεις σφιχτά.

Μαγείρεμα

  • Στρώνεις μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετείς τα ντολμαδάκια σε σειρές, σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό.
  • Σκεπάζεις με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.
  • Σιγοβράζεις για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να απορροφηθεί το νερό.

Σερβίρισμα

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τρώγονται κρύα και συνοδεύονται υπέροχα με επιπλέον λεμόνι, γιαούρτι ή ταχίνι.

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρός ηλικιωμένος μετά από πτώση από μπαλκόνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Καλλιθέα: Mάχη για τη ζωή του δίνει ο διασώστης του ΕΚΑΒ που τραυματίστηκε σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Γαύδος: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών από τη Λιβύη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές της Κρήτης θα κοπεί αύριο Τρίτη 2/9 το ρεύμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Αλίαρτος: Τρένο παρέσυρε κοπάδι ζώων που μπήκε στις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Σταμάτης Γονίδης: Aποχωρεί από το σχήμα με τον Γιάννη Πλούταρχο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Μαφία της Κρήτης: Οι συλλήψεις ενδέχεται να φτάσουν τις 90 – Στόχος τους η εκκλησιαστική περιουσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Φρίκη στην Πεύκη: Άνδρας σκοτώνει γατάκια για να εκπαιδεύσει τα σκυλιά του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κρήτη: Αυτοί είναι οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της «Κρητικής Μαφίας» (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα