Ηράκλειο: 31oC

Mοσχάρι βραστό με λαχανικά και πικάντικη σάλτσα μήλου από την Αυστρία

24.02.2025, 8:48

Δείτε τη συνταγή

Το kavalierspitz είναι πιάτο αγαπητό στην Αυστρία και στη Βαυαρία. Το βραστό μοσχάρι σερβίρεται με πουρέ μήλων και έτοιμη σάλτσα χρένου, σε μια ιδιαίτερη αντίθεση γλυκού και πικάντικου.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το βραστό

  • 2 κομμάτια μοσχαρίσια σπάλα, 750 γρ. περίπου το καθένα
  • 15 κεδροκούκουτσα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 20 κόκκοι λευκό πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  • ανθός αλατιού
  • 12 καρότα baby (ή απλά, μικρού μεγέθους, κομμένα κατά μήκος στη μέση)
  • 4-6 μαραθόριζες, κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 1 μεγάλη σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
  • 12 λαχανάκια Βρυξελλών

Για την πικάντικη σάλτσα μήλου

  • 700 γρ. μήλα, κατά προτίμηση Τριπόλεως
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 καρφάκι γαρίφαλο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα horseradish (σάλτσα χρένου – τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • αλάτι και ζάχαρη κατά βούληση

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • ξινολάχανο τουρσί, από βαζάκι, στραγγισμένο και ελαφρά ζεσταμένο
  • 1/3 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • φύλλα μαϊντανού και σέλινου
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγη επιπλέον σάλτσα horseradish

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το βραστό μοσχάρι με λαχανικά και πικάντικη σάλτσα μήλου (Kavalierspitz), ξεκινάμε με το κρέας.
  2. Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε η στάθμη να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση του σκεύους. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  3. Παράλληλα, σε ένα τουλπανάκι τυλίγουμε το μπαχάρι, τα κεδροκούκουτσα, το πιπέρι, τη δάφνη, το θυμάρι και το σκόρδο και δένουμε σε μικρό πουγκί. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τουλπανάκι με τα μυρωδικά, το κρεμμύδι και ανθό αλατιού και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς.
  4. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 1⁄2 ώρες. Ο ζωμός θα πρέπει να σιγοβράζει απαλά, ίσα να κοχλάζει ελαφρώς.
  5. Πότε πότε γυρίζουμε το κρέας για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Αν χρειάζεται, στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο καυτό νερό – το κρέας πρέπει να είναι πάντα εντελώς καλυμμένο κατά 2-3 εκ.
  6. Μόλις περάσουν οι 2 1⁄2 ώρες μαγειρέματος, προσθέτουμε τα λαχανικά και σιγοβράζουμε για άλλα 20-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά ή αλ ντέντε τα θέλουμε.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ-σουπιέρα και τα διατηρούμε ζεστά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του κρέατος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να γίνει πολύ μαλακό, και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πικάντικη σάλτσα μήλου

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα (κρατάμε κατά μέρος τις φλούδες), πετάμε τα κουκούτσια και κόβουμε τη σάρκα τους σε μικρά καρέ.
  2. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με 200 ml νερό (πρέπει να τα καλύψει, αλλιώς βάζουμε λίγο ακόμη), την κανέλα, το γαρίφαλο, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και τις φλούδες των μήλων.
  3. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σωθεί το νερό, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε και πετάμε τις φλούδες και τα μπαχαρικά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον κάδο του πολυκόφτη.
  4. Προσθέτουμε τη σάλτσα horseradish και πολτοποιούμε όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και, αν θέλουμε, με ελάχιστη ζάχαρη.

Σερβίρισμα

  1. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε ξύλο κοπής, το κόβουμε σε μερίδες και το μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον προσθέτουμε στα πιάτα. Εναλλακτικά, ρίχνουμε στα πιάτα μόνο ζωμό και αφήνουμε το κρέας σε πιατέλα, για να πάρει ο καθένας όσο θέλει.
  2. Σερβίρουμε την πικάντικη σάλτσα μήλου, το ξινολάχανο, τα φύλλα μαϊντανού και σέλινου και την επιπλέον κρέμα horseradish σε ξεχωριστά μπολάκια. Στο σερβίρισμα ρίχνουμε στα πιάτα σχοινόπρασο και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Γάζα: «Οι χώρες που θα στείλουν δυνάμεις ασφαλείας θα αρνηθούν να επιβάλουν την ειρήνη» δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ρέθυμνο: Ταράτσα πλάκωσε εργάτη στον Μυλοπόταμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων – 11 μέχρι στιγμής στη φυλακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ηράκλειο

28 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και μεταμοσχεύσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Δολοφονία στην Κίσσαμο: Από το ένα μέτρο εκτέλεσε το «αίμα» του ο 23χρονος – Τον πυροβόλησε 2 φορές χωρίς να πει κουβέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Απατεώνας παρίστανε υπάλληλο υγειονομικού και ζητούσε χρήματα από τους επιχειρηματίες για να μην κόψει πρόστιμα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Πολιτική

Ο Κώστας Καραμανλής, απέτισε φόρο τιμής στα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στη Βόρεια Ύπειρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κρήτη

Μία ακόμη τραγωδία στη θάλασσα: Τελευταίο μπάνιο για 50χρονη στην Ιεράπετρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Νεαροί γονείς έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να ζητιανεύουν στη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →