Ηράκλειο: 23oC

Κέικ με φυστίκι Αιγίνης, βύσσινα και γλάσο λευκής σοκολάτας

04.03.2025, 8:54

Εύκολα και γρήγορα στο σπίτι

Με πλούσια γεύση από φυστίκια Αιγίνης τόσο μέσα στο κέικ όσο και στο γλάσο του, το κέικ αυτό αποκτά όχι μόνο την υπέροχη γεύση τους, αλλά και το θαυμάσιο άρωμά τους.

Τα βύσσινα δίνουν ζωντάνια στην μπουκιά και ωραίες αντιθέσεις στις υφές.

45′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για το κέικ
210 γρ. αλεύρι μαλακό + λίγο για τη φόρμα
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
90 γρ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης, ωμή και ανάλατη, αλεσμένη στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ψιλή σκόνη
10 γρ. σπόροι τσία (chia), αλεσμένοι στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη
10 γρ. λιναρόσποροι, αλεσμένοι στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη
100 γρ. βύσσινα κονσέρβας, καλά στραγγισμένα, χωρίς κουκούτσια
50 γρ. βούτυρο ή πάστα από φυστίκια κελυφωτά τύπου Αιγίνης (επιλέγουμε μια αγνή, αυθεντική, χωρίς κανένα πρόσθετο)
150 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
200 γρ. φυτικό επιδόρπιο, κατά προτίμηση σόγιας
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
140 ml ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας
100 γρ. λευκή κουβερτούρα vegan
100 γρ. βρώσιμο βούτυρο κακάο (σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα)
20 γρ. ψίχα από ωμά, ανάλατα κελυφωτά φυστίκια, ψιλοσπασμένα

Διαδικασία
Κέικ
Για να φτιάξουμε κέικ με φυστίκι Αιγίνης, βύσσινα και γλάσο λευκής σοκολάτας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις περίπου 10 x 30 εκ. και την αλευρώνουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τον ανθό αλατιού, τη σκόνη φυστικιών, τους αλεσμένους σπόρους και τα βύσσινα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Σε άλλο, μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε την πάστα φυστικιού, τη ζάχαρη, το φυτικό επιδόρπιο, το μηλόξιδο και το ηλιέλαιο, μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα.
Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Γλάσο λευκής σοκολάτας
Σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο κακάο και το στερεώνουμε στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό – φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί.
Ανακατεύουμε διαρκώς τα υλικά με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο φυστίκι και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Style

Στέλιος Κρητικός στο CretaoneTV: Η σχέση του με το νησί και το πηγαίο… οικογενειακό χιούμορ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκε άγριο χτύπημα ενώ τάιζε αδέσποτες γάτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Αθλητικά

Super League: Ποιον χρίζει φαβορί το Football Meets Data για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Αεροδρόμιο Ηράκλειο: «Σπάνε» ρεκόρ ο φετινές αφίξεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Κλείνει την Τετάρτη 29/10 ο ΒΟΑΚ λόγω ανατινάξεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Η σοκαριστική εξομολόγηση του Διονύση Σαββόπουλου στην τελευταία του παράσταση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Με ανοδικές τάσεις η οικοδομική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κόσμος

Συμφωνία Τουρκίας – Βρετανίας για την προμήθεια 20 Eurofighter

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

37χρονος απείλησε με όπλο γυναίκα μέσα σε κατάστημα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός για την εξαφάνιση 29χρονου άνδρα από το Γαλάτσι

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →