Ηράκλειο: 33oC

Τυρόψωμο με φρέσκια ρίγανη και φέτα

26.02.2025, 22:30

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Ο Εβρίτης σεφ Γιώργος Χρυσανίδης, άριστος γνώστης της γαστρονομίας του τόπου, ετοίμασε ένα από τα αγαπημένα του πιάτα, όπως αυτό το αρωματικό τυρόψωμο με φρέσκια ρίγανη και φέτα.

Αναλυτικά η συνταγή:

20′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Βάρος: 1 κιλό
200 ml χλιαρό νερό + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί
20 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
10 γρ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο, κατά προτίμηση Μάκρη

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το τυρόψωμο με φρέσκια ρίγανη στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρίσει ελαφρά στην επιφάνεια.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι, δουλεύοντας τα υλικά με τον γάντζο, μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, χλιαρό.
Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σφιχτή αλλά λεία, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και από τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 40-60 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32 εκ. και βάζουμε εκεί το ένα κομμάτι ζύμης.
Το πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να απλωθεί και να καλύψει όλο τον πυθμένα του ταψιού.
Το αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω του το 1/3 της φέτας και το 1/3 της ρίγανης.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, το οποίο λαδώνουμε καλά και το στρώνουμε πάνω στην απλωμένη ζύμη του ταψιού.
Πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα και ρίγανη.
Κάνουμε το ίδιο με το τρίτο κομμάτι ζύμης.
Πιάνουμε όλα μαζί τα απλωμένα ζυμάρια και τα τυλίγουμε σε ρολό μέσα στο ταψί και μετά το πιέζουμε με τις παλάμες μας ώστε να απλώσει και να καλύψει όλο τον πυθμένα.
Τυλίγουμε ξανά σε ρολό από άλλη πλευρά και το απλώνουμε ξανά σε όλο το ταψί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε το τυρόψωμο για 35-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το σερβίρουμε χλιαρό ή μόλις κρυώσει.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά σε αυτοκίνητο στον Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Τεχνολογία

Αστεροειδής μεγέθους λεωφορείου περνάει μια ανάσα από τη Γη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Style

Φυλλάδια των Radiohead προαναγγέλλουν τις πρώτες συναυλίες τους από το 2018

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Φυσητήρας εκβράστηκε νεκρός στην Σάμο (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ηράκλειο

«Στερεύουν» ξανά οι βρύσες στο Ηράκλειο: Νέα βλάβη στον Αποσελέμη, φέρνει νέα προβλήματα στην υδροδότηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Η περιπέτεια του ντετέκτιβ Benoit Blanc για δύο εβδομάδες στους κινηματογράφους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Σαμοθράκη: Ο Έλληνας αλιέας που δέχτηκε πυροβολισμούς περιγράφει όσα έζησε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ηράκλειο

Φωτιά σε πολυκατοικία στο Ηράκλειο τα ξημερώματα – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Τριών μηνών βρέφος ταρακουνήθηκε μέχρι θανάτου από τους γονείς του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Αθλητικά

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ΟΦΗ στην League Phase

Διαβάστε περισσότερα