Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

19.03.2025, 0:29

Αγαπημένο πιάτο για τη Σαρακοστή

Μία κλασική συνταγή, σουπιές με τα χόρτα, στα πιο ωραία του, σε συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι χόρτα μας αρέσουν.

Υλικά

Μερίδες: για 4 άτομα

  • 1 κιλό σουπιές, καθαρισµένες
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 πράσο
  • 8 φρέσκα κρεµµυδάκια
  • 1/2 κιλό ζοχιά, καθαρισµένα
  • 1/2 κιλό ραδίκια
  • 1 µάτσο µάραθο
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυµός από 1 λεµόνι
  • αλάτι, πιπέρι µαύρο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα βάζουµε τις σουπιές σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε 3 φλιτζάνια νερό και τις βράζουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσοχή, δοκιµάζουµε γιατί δεν θέλουµε να παραβράσουν και να γίνουν σαν σχοινί.
  2. Τις σουρώνουµε (κρατάµε 1 ποτήρι ζωµό) και τις κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια.
  3. Στο µεταξύ, πλένουµε, καθαρίζουµε και κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια τα χορταρικά. Το µάραθο, τα κρεµµυδάκια, το κρεµµύδι και το πράσο τα ψιλοκόβουµε.
  4. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουµε στο λάδι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεµµύδι, τα κρεµµυδάκια και το πράσο µέχρι να ροδίσουν απαλά.
  5. Προσθέτουµε το σκόρδο, τσιγαρίζουµε για λίγο ακόµη και ρίχνουµε τα ζοχιά και τα ραδίκια.
  6. Αλατίζουµε, ανακατεύουµε να λαδωθούν και να αρχίσουν να µαραίνονται.
  7. Μετά προσθέτουµε το 1 ποτήρι ζωµό που κρατήσαµε (όχι παραπάνω, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά) και σκεπάζουµε.
  8. Μαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν τα χόρτα – ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι. Παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό, αν και κατά πάσα πιθανότητα το φαγητό θα είναι εντάξει από υγρά. Μάλιστα, µόλις αρχίσουν να µαλακώνουν τα χόρτα, καλό είναι να ξεσκεπάσουµε την κατσαρόλα ώστε να εξατµιστούν τα παραπανίσια υγρά.
  9. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά ρίχνουµε τις σουπιές, το λεµόνι και το µάραθο, αλατίζουµε αν χρειάζεται και πιπερώνουµε.
  10. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.

Μυστικά

Από το ζουµί των σουπιών χρησιµοποιούμε ένα µέρος για το µαγείρεµα των χόρτων, προσθέτοντας έτσι πόντους νοστιµιάς στο φαγητό. Χόρτα µπορούµε να βάλουμε διάφορα, ό,τι βρούµε στην αγορά – όσο περισσότερα, τόσο πιο νόστιµο το φαγητό.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Style

Τα χόμπι που μπορούν να κάνουν έναν πατέρα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Οικονομία

Χριστούγεννα 2025: Το ακριβότερο εορταστικό τραπέζι τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και την παράτησε στον δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Έντονη ανησυχία για τον «φλοιοτρίβη» που καταστρέφει τις ελιές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Έλενα Παπαρίζου: Eπέστρεψε στο Voice – «Ήταν δύσκολη περίοδος» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Αυτά τα 4 ζώδια θα πάρουν επιτέλους όσα ζήτησαν από το σύμπαν το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Καισαριάνη: Φωτιά σε διαμέρισμα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο στον δρόμο Σκαλάνι – Πεζά – Ένα άτομο τραυματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 13χρονος που αγνοούνταν, βρέθηκε σε σπίτι όπου διέμεναν δύο Τούρκοι υπήκοοι – Κατηγορούνται για αρπαγή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Έκλεβαν, παραποιούσαν και πουλούσαν αυτοκίνητα σε ανυποψίαστους πολίτες – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →