Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Χταπόδι κράσατο και ξιδάτο από το Άγιο Όρος

02.03.2025, 21:54

Νηστίσιμη και πεντανόστιμη συνταγή

Οι μοναχοί του Άγιου Όρους 200 μέρες τον χρόνο τρώνε αλάδωτα φαγητά. Τις μέρες λοιπόν που φτιάχνουν λαδερό, όπως αυτό το χταποδάκι, τη συνταγή για το οποίο μάς έδωσε ο Μοναχός Επιφάνιος, φροντίζουν να το κάνουν γευστικότατο.

Υλικά

Μερίδες: 6 

  • 1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 1½ κιλό, φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο και καλά πλυμένο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
  • 4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο θέλουμε)
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • μαυροπίπερο σε σπυριά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χταπόδι κρασάτο και ξιδάτο βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει, με 2 φύλλα δάφνης.
  2. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
  3. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (αν και το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά).
  4. Στο τέλος κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο για τη συνταγή (αν έχει μείνει στην κατσαρόλα και άλλο υγρό, το κρατάμε για να φτιάξουμε ένα άλλο φαγητό, π.χ. χταπόδι πιλάφι ή γιουβέτσι).
  5. Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το κόβουμε, αν θέλουμε, σε κομμάτια ανάλογα με το πώς μας αρέσει και το πώς μας ταιριάζει στο σερβίρισμα.
  6. Αλ- λοι, ας πούμε, θέλουν τα πλοκάμια ολόκληρα, άλλοι σε κομμάτια έτοιμα για φάγωμα.
  7. Σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  8. Ρίχνουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε τα χταπόδι.
  9. Το φέρνουμε 1-2 βόλτες και ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο στο χταποδόζουμο που κρατήσαμε, τις υπόλοιπες δάφνες και το μαυροπίπερο.
  10. Μόλις πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και περιμένουμε να φύγουν όλα τα υγρά και να μείνει το χταπόδι με το λάδι του

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Μπλόκα: Οι αγρότες έκλεισαν την γέφυρα της Χαλκίδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κρήτη

Στα 100 χλμ από την Κρήτη έφτασε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Τρόμος για ζευγάρι στη Γαλλία: Τους απήγαγαν και τους ανάγκασαν να δώσουν 8 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 12 προτεινόμενους προορισμούς της Ευρώπης για διακοπές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Style

Αδερφός Βασίλη Καρρά για τα δυο χρόνια από τον θάνατό του: «Κλείνω το ραδιόφωνο όταν ακούω τραγούδια του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Style

Ποιο ζώδιο θυμώνει πάρα πολύ εύκολα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ηράκλειο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Ιατρική Σχολή καταγγέλλουν τα «εντέλλεσθε» που οδηγούν σε παραιτήσεις γιατρών στο ΠΑΓΝΗ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη – Αύριο το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Υγεία

Άνοια: 12 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Οικονομία

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →