Στη Βουλή στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
«Ναι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο λέει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Βασίλης Βασιλειάδης.
Ο εισηγητής της ΝΔ, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε πως η απόφαση αυτή λαμβάνεται «για να μην υπάρχει καμία σκιά», παρότι από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν προκύπτει παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (Προανακριτική) απαιτείται απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Εφόσον συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, το πόρισμά της εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Δείτε live τη συζήτηση στην Βουλή
Την ίδια ημέρα, όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και το προσφάτως δημοσιευθέν πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε καλέσει «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία του, καθώς για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χρειάζονται 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.
Σχολιάζοντας σχετικά, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει ενδείξεις αξιόποινης πράξης και επισήμανε ότι η κυβέρνηση υπήρξε παρούσα στην τραγωδία των Τεμπών, χωρίς ωστόσο να έχει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να «δηλητηριάσει τον δημόσιο διάλογο» και να αποκομίσει κομματικά οφέλη από το ζήτημα.
Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, σημείωσε πως η δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης πλήττει ανεξάρτητους θεσμούς και ζήτησε να αφεθούν οι δικαστικές αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Υπογράμμισε επίσης πως η Νέα Δημοκρατία «από την πρώτη στιγμή, θέλαμε να λάμψει η αλήθεια» και κάλεσε να διερευνηθεί η υπόθεση με νομικούς όρους, αφήνοντας στην άκρη «έωλες κατηγορίες».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, αντέδρασε έντονα, τονίζοντας πως η στάση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «O εισηγητής της ΝΔ δεν αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά σε άλλη χώρα. Προφανώς δεν έχετε λάβει το μεγαλειώδες μήνυμα της Παρασκευής. Η κοροϊδία στον ελληνικό λαό συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αδικήματος που αναφέρεται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ» και ότι η σύσταση Προανακριτικής είναι απαραίτητη για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Παράλληλα, έκανε λόγο για εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας σε ρόλο που ανήκει στη δικαστική, καταλήγοντας πως «η προανακριτική να μην λειτουργήσει όπως η εξεταστική».
Η διαδικασία
Για την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (άρθρο 84) προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ (η συζήτηση) δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, επιτρέπεται η εμφάνιση ενώπιον του Σώματος του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση, δηλαδή του τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλου, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του, αλλιώς, έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, άλλως η πρόταση απορρίπτεται.
Προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή, και συζητηθεί (24/22/2023) από κοινού στην Ολομέλεια του Σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης «717» για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς σε Εντοπισμένα Τμήματα του Αξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ (κατά των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή) και ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή, Κωστή Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Σπίρτζη). Οι δύο αυτές προτάσεις είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο