Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Φάβα από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι

16.03.2025, 14:29

Διαβάστε τη συνταγή

Μια πραγματικά απολαυστική και νηστίσιμη συνταγή. Το άρωμα της ρίγανης κυριαρχεί και προσδίδει νοστιμιά και ιδιαίτερη γεύση στην ιδιαίτερη αυτή φάβα που ταιριάζει γάντι με το χταπόδι.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 300 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας, σε ψιλά καρέ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χταπόδι

  • 3 μεγάλα πλοκάμια χταποδιού (περίπου 600 γρ. συνολικά), καλά πλυμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού εκλεκτό ξίδι

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Για να φτιάξουμε ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές και ψητό χταπόδι αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε τα πλοκάμια σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι (σε σχετικά χοντρό σημείο) με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Μπορούμε να κόψουμε και ένα κομματάκι και να δοκιμάσουμε. Είναι έτοιμο όταν η σάρκα του είναι ζουμερή, αλλά κρουστή.
  6. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο.
  7. Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως για ένα πιλάφι θαλασσινών.
  8. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες.
  9. Τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι.

«Φάβα»

  1. Όσο ψήνουμε το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη φάβα.
  2. Πλένουμε καλά τις φακές και τις στραγγίζουμε.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τόσο νερό ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
  5. Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  6. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα. Αν είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό (κουταλιά-κουταλιά).
  7. Την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χταπόδι και σερβίρουμε τη ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 29χρονος που εμβόλισε 28χρονο όταν κινούταν με ηλεκτρικό πατίνι – Γρονθοκόπησε το θύμα στο κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Στο «φως» υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου στο Ηράκλειο – Τι υποστηρίζει ο πατέρας της 9χρονης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης: Ρεύμα 100% από το ηπειρωτικό σύστημα χωρίς θερμικές μονάδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Το κρητικό ελαιόλαδο παραμένει χωρίς «ταυτότητα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Υπογραφή της σύμβασης προαίρεσης για το νέο ΒΟΑΚ στο Τμήμα Χανιά -Πλατανιάς-Κίσσαμος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Τελικά θα περάσουμε με μπλόκα τις γιορτές;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη καθηγητής μετά από καταγγελία 17χρονης για σεξουαλική παρενόχληση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Θρίλερ με νεκρό βρέφος 5 μηνών – Κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως και ποιοι πληρώνουν διπλά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: «Η κρίση αξιοπιστίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ονοματεπώνυμο – και αυτό είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →