Μαύρα νερά στον Γαζανό ποταμό από απόβλητα που έχουν πέσει σε αυτόν και ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον
Είναι η τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Γαζανός ποταμός «μαυρίζει» ως αποτέλεσμα της επιμόλυνσης που παρατηρείται από τα απόβλητα ελαιοτριβείων. Ο κατσίγαρος, που εξάγεται από τα ελαιοτριβεία, θεωρείται τοξικός και ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το περιβάλλον.
Η βλάβη που επιφέρει στο νερό του ποταμού και στη θάλασσα στην οποία καταλήγει είναι σοβαρή. Οι φωτογραφίες και καταγγελίες που έχουν σταλεί υπόγραμμισαν ένα φαινόμενο που οφείλεται στη διαχείριση του κατσίγαρου, καθώς αφήνει υπολείμματα πολυφαινολών, οι οποίες δεσμεύουν οξυγόνο και στερούν το ζωτικό αυτό στοιχείο από τους οργανισμούς του ποταμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του Γαζανού ποταμού, που κατά το παρελθόν φιλοξενούσε ζωή, όπως χέλια, τη θερινή περίοδο.
Οι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική καταστροφή, που γειτνιάζουν με τον ποταμό, αποφάσισαν παράνομα να ξεφορτωθούν τους κατσίγαρους αντί να τους θάψουν όπως υποχρεούνται. Αυτή η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείου στο αποχετευτικό δίκτυο απαγορεύεται, και υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για την προστασία των φυσικών αποδεκτών από τέτοια περιβαλλοντικά εγκλήματα. Όσοι διαπράττουν αυτές τις πράξεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συνέπειες.
Οι επιπτώσεις των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων στο περιβάλλον είναι σοβαρές, ιδίως στο νερό, όπου προκαλούν αλλοίωση του χρώματος, μείωση του διαλυμένου οξυγόνου και ευτροφισμό. Αυτά τα απόβλητα είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και η άμεση διάθεσή τους στη θάλασσα προκαλεί παθολογικές μεταβολές στους θαλάσσιους οργανισμούς. Όσον αφορά το έδαφος, οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν κάποιες αλλοιώσεις στα φυσικά χαρακτηριστικά του, ενώ σε ελεγχόμενες ποσότητες, μπορεί να έχουν εδαφοβελτιωτική δράση. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η φυτοτοξική δράση τους, κυρίως λόγω του φαινολικού περιεχομένου, αν και αυτή δεν φαίνεται να είναι σημαντική στα ελαιόδεντρα.
Τα στερεά υπολείμματα των ελαιοτριβείων περιλαμβάνουν τα φύλλα των ελαιόδεντρων και τον ελαιοπυρήνα. Ο ελαιοπυρήνας πωλείται στα πυρηνελαιουργεία, ενώ τα φύλλα απορρίπτονται στους αγρούς. Τα υγρά απόβλητα των διφασικών ελαιοτριβείων συχνά αντιμετωπίζονται με ανεξέλεγκτη διάθεση στους φυσικούς αποδέκτες, αλλά δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα λόγω του μικρού ρυπαντικού φορτίου τους (RAC/CP, 2001).
Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων με τεχνικές προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά του ελαιουργικού κλάδου της περιοχής. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει λύσεις χαμηλού κόστους που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ελαιοτριβείων. Επιπλέον, είναι σημαντικό η επεξεργασία να αποδίδει προϊόντα που να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως εδάφοβελτιωτικά υλικά.
Πηγή: maleviziotis.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι