Ηράκλειο: 25oC

Κέικ σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και πραλίνα φουντουκιού

10.04.2025, 22:30

Δείτε πως να το φτιάξετε

Εμπνευσμένη από ένα κέικ του πιο διάσημου σύγχρονου Γάλλου ζαχαροπλάστη, του Pierre Hermé, αυτή η συνταγή είναι ένα κέικ πλημμυρισμένο στη σοκολάτα.

Η γεύση του είναι βαθιά και πλούσια, χάρη στη σοκολάτα αλλά και στην πραλίνα φουντουκιού.

30′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: 10
185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
65 γρ. σκόνη κακάο + λίγο για τη φόρμα
140 γρ. ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο, σχεδόν λιωμένο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
140 γρ. πραλίνα φουντουκιού (εναλλακτικά βάζουμε έτοιμο άλειμμα πραλίνας-σοκολάτας)
4 αυγά μεγάλου μεγέθους
160 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. κουβερτούρα με 60 έως 72% κακάο, ψιλοκομμένη
50 γρ. φουντούκια, ψιλοκοπανισμένα
50 γρ. καρύδια, ψιλοκοπανισμένα
50 γρ. φυστίκια κελυφωτά, ψιλοκοπανισμένα
50 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκοπανισμένα

Διαδικασία

Για το πλούσιο κέικ σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και πραλίνα φουντουκιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160- 170°C, στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις περίπου 23 x 10 εκ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και την πάστα πραλίνας μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίχνουμε στον κάδο εναλλάξ το γάλα με το μείγμα αλευριού, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι απλώς να ενσωματωθούν τα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και όλους τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το σε μια σχάρα.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.

Μυστικά

Μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ και σε στρογγυλό ταψάκι με διάμε- τρο 24-25 εκ., αλλά θα το ψήσουμε για περίπου 30-35 λεπτά.
Η υφή του είναι ελαφρώς υγρή στο κέντρο, κάτι που του επιτρέπει να συντηρηθεί για 4-5 ημέρες εκτός ψυγείου, σε αεροστεγές δοχείο, αν και αμφιβάλλουμε ότι θα μείνει για πάνω από λίγες ώρες.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Ερασιτέχνης ΟΦΗ: Απόλυτη ικανοποίηση από την παρουσία της ομάδας βόλεϊ στο BVA CUP (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Καραϊβική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Την Πέμπτη ανακοινώνει τους 30 πρώτους συνεργάτες του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Υψώθηκε και φέτος η τεράστια ελληνική σημαία στο λιμάνι της Χίου για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Τεχνολογία

Στον «αέρα» 183 εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης Gmail – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Γκάζι: «Ο ιδιοκτήτης είναι συντετριμμένος για την 16χρονη – Δεν θα αντιδικήσουμε με την οικογένειά της»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Ο Πολ Μπιγιά επανεξελέγη πρόεδρος του Καμερούν – Ο 92χρονος ηγέτης παραμένει στην εξουσία για 8η θητεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Τεχνολογία

Μεγάλη προσοχή! Μαϊμού μήνυμα της «Microsoft» ζητά το password χρηστών!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Χάνονται 50.000 τόνοι ελαιολάδου – 400 εκατομμύρια ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Έντονη ανησυχία στη Βιάννο – Γέμισε με φόλες το χωριό! (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →