Ηράκλειο: 22oC

Συνταγή: Κέικ μήλου

09.03.2025, 1:55

Δείτε πως να το φτιάξετε

Την επόμενη φορά που θα καλέσετε τους φίλους για καφέ, κόψτε τους από μια φέτα από αυτό το αφράτο φθινοπωρινό κέικ με τα ζουμερά και μαλακά τόσο-όσο μήλα. Είναι το πιο ωραίο κέρασμα.

40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: για 2 φόρμες 20 εκ.

Κέικ

325 γρ. (2 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
15 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αυγά
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τις φόρμες
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Κομποτέ μήλου

500 γρ. μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα σε 12 κομμάτια το καθένα
200 γρ. (1 κούπα) νερό
150 γρ. (3/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. (1/4 κούπας) κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 γρ. (1/4 κούπας) νερό
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το κέικ μήλου, ξεκινάμε πρώτα με το κομποτέ μήλου και αφήνουμε να κρυώσει.

Κομποτέ μήλου*

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα κομμένα μήλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν (όχι πάρα πολύ, θέλουμε να «κρατάνε» λίγο).
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κομποτέ να κρυώσει.

Κέικ

Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με το «φτερό» σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ταψάκια ή τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα μέσα σε αυτά (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκια, τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στην επιφάνεια από κάθε κέικ το κομποτέ μήλου, διάσπαρτα χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Μυστικά

* Το κομποτέ μήλου είναι κάτι σαν μια πιο φρέσκια, γρήγορη και δεμένη κομπόστα. Τα φρούτα μαλακώνουν αλλά «κρατούν», ενώ το σιρόπι που απομένει είναι λιγοστό και συνήθως το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου: Εντολή για εντατικές επιθέσεις στη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Στα «ύψη» η θερμοκρασία σήμερα 28η Οκτωβρίου – Στους 30 °C έφτασε ο υδράργυρος στην Κρήτη (χάρτης)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Η Κρητικιά με τη φωνή που «γονάτισε» το The Voice!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου λόγω τροχαίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Με ανατροπή 3-1 τον Ηρακλή και κλείδωσε την πρόκριση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: «Πρωταθλητισμό» στα επί πληρωμή ιατρεία το ΠαΓΝΗ και το ΓΝΑΝ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κρήτη

Τα μικρά Κρητικόπουλα που έκλεψαν την παράσταση στην παρέλαση – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Χάνια: Φωτιά κοντά σε υποσταθμό της ΔΕΗ – Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Αθλητικά

Αναστάτωση στην Πάτρα: Οπαδός μπήκε στο γήπεδο και έσπρωξε παίκτη σε αγώνα μπάσκετ Γ κατηγορίας (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Τα Ανώγεια τίμησαν την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ» (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →