Ηράκλειο: 34oC

Αλαλούμ με τις εγγραφές στα σχολεία: Ποια νηπιαγωγεία δεν «βλέπει» το υπουργείο Παιδείας – Ποιοι κινδυνεύουν να «πεταχτούν» εκτός

13.03.2025, 15:35

Αυτό μάλιστα που προκαλεί την περισσότερη σύγχυση είναι οτι παρά τις προσπάθειες των γονέων αντί να λύνεται το πρόβλημα, περιπλέκεται περισσότερο

Αλαλούμ και αναστάτωση ανάμεσα στους γονείς και, ουρές έξω από τα γραφεία των διευθυντών των δημοτικών σχολείων στο Ηράκλειο, σύνθέτουν την εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τις εγγραφές των παιδιών στην πρώτη δημοτικού.

Κι ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretaone.gr, αρκετοί γονείς σε όλη τη χώρα βιώνουν μία χαοτική διαδικασία, εξαιτίας – σύμφωνα με τους ίδιους – δυσλειτουργίας στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, διαδικασία η οποία για πρώτη φορά γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και όχι δια ζώσης, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρσι στα δημοτικά σχολεία ενδιαφέροντος.

Αυτό μάλιστα που προκαλεί την περισσότερη σύγχυση είναι το γεγονός οτι παρά τις προσπάθειες των γονέων στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, αντί να λύνεται το θέμα, περιπλέκεται ακόμα  περισσότερο. «Το προβλημα είναι αν σε κάποια σχολεία υπάρχει θέμα υπεράριθμων παιδιών και αν οι αιτήσεις μας φτάσουν τελευταίες να πρέπει να πάμε σε όμορα σχολεία. Αυτό τέθηκε σαν ζήτημα από Διευθυντη σχολείου», καταθέτει η Λ.Μ. μητέρα δύο παιδιών.

Ας σημειωθεί προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα του προβλήματος, ότι η σχολική μονάδα που θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες προσδιορίζεται από ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου (χάρτης), με βάση τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί και επικαιροποιηθεί στο νηπιαγωγείο φοίτησης. Αυτό ισχύει για τα δημόσια νηπιαγωγεία. Για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες δεκάδων γονεών.

Παρά το γεγονός οτι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έχουν ανταποκριθεί στη νέα συνθήκη, τις περισσότερες φορές οι πλατφόρμες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ενδεικτικά, αρκετές φορές στην αίτηση δεν αναγράφεται το δεύτερο όνομα ή επώνυμο του μαθητή ή οι διευθύνσεις που αναγράφουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν είναι ορατές από τα δημόσια σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr, η Πρωτοβάθμια κατευθύνει τους γονείς να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση ως υποχρεούνται και, στη συνέχεια να πάνε και στα δημοτικά σχολεία για να γίνει και εκεί η αίτηση ώστε να δηλώσουν ότι οι γονείς υπάγονται στο συγκεκριμένο σχολείο, με βάση τα γεωγραφικά όρια και στη συνέχεια οι διευθυντές των σχολείων με τους κωδικούς που έχουν να εγγράψουν εκ νέου το παιδί! Ωστόσο, οι αιτήσεις που υποβάλλονται από τους διευθυντές δεν εμφανίζονται στο σύστημα για να οριστικοποιηθούν και αποδεχτούν και οι δύο γονείς.

Και αντίστροφα: «Οι αιτήσεις που υποβάλονται χωρίς να υπάρχει αυτόματη ανάθεση σχολείου έχουν καταχωρηθεί αλλά δεν τις «βλέπουν» οι διευθυντές στο σύστημα τους. Αν δεν το αλλάξουν αυτές θα φανούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και ενδεχομένος τότε να είναι αργά, γιατί όπως μας είπαν σε περίπτωση υπαράριθμων σχολείων θα δοθεί προετραιότητα με βάση την εγγύτητα», υπογραμμίζει ο ΓΛ, γονέας.

«Το πρόβλημα με το να ενημερωθούμε αφού ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων, είναι το να μείνουμε εκτός του σχολείου επιλογής, λόγω υπεράριθμων μαθητών», προσθέτει η Λ.Μ.

«Αυτό που ίσχυε τις προηγούμενες χρονιές δεν ισχύει και φέτος. Οι γονείς πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά. Παρά το γεγονός οτι με τα δημόσια νηπιαγωγεία δεν εντοπίζεται πρόβλημα, η διαδικασία στα ιδιωτικά για τους γονείς είναι εξαντλητική. Προφανώς δεν έγιναν δοκιμές», εξηγούν στο cretaone.gr πηγές στο υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και στο παρελθόν οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων είχαν πρόβλημα με τις εγγραφές και επικοινωνούσαν με τις διοικήσεις των νηπιαγωγείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, μέχρι χθες (12/3) πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις των γονέων, ώστε να μη θεωρηθούν εκπρόθεσμες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, στις 26 Μαρτίου. Επίσης, η υποβολή της αίτησης από τους διευθυντές των σχολείων με τους δικούς τους κωδικούς, πρακτικά προβλέπεται από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ότι δηλαδή μπορεί και το σχολείο να υποβάλει την αίτηση. Βέβαια, πολλές αιτήσεις αν και έγιναν δεν εμφανίζονται ψηφιακά στους γονείς όταν εισέρχονται στην πλατφόρμα.

Βολές κατά Υπουργείου Παιδείας

Πάντως, οι γονείς παρουσιάζονται ενοχλημένοι από τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, με τους αρμόδιους να αναφέρουν ότι το Υπουργείο εξέδωσε τυπιή εγκύκλιο, χωρίς να υπάρχουν επεξηγήσεις, αποδίδοντας του τη σύγχυση που επικρατεί.

Σε κάθε περίπτωση πιοο ασφαλές για τους γονείς είναι να υποβάλλουν το κάθε αίτημα με mail, ώστε να υπάρχουν όλα και γραπτώς!

Advertisment

Διαβάστε επίσης