Σε οξύ κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται η στεγαστική κρίση
Σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας όσον αφορά τα ενοίκια έχει εξελιχθεί το Ρέθυμνο. Η στεγαστική κρίση εξελίσσεται σε οξύ κοινωνικό πρόβλημα που όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται – δυστυχώς- χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική εξομάλυνσης στον ορίζοντα.
Προς επίρρωση της δραματικής επικρατούσας κατάστασης, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα επιμέρους χαρακτηριστικά του πληθωρισμού τον μήνα Φεβρουάριο: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα ενοίκια κατέγραψαν άνοδο 9,9%, συνεχίζοντας με “σπασμένα φρένα” την ξέφρενη πορεία τους προς τα πάνω. Στη μεγάλη εικόνα, τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων, είτε πρόκειται για αγορά, είτε για τη μίσθωσή τους, αυξήθηκαν κατά 40%!
Το Ρέθυμνο θεωρείται μία απ’ τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας. Φοιτητές, εργαζόμενοι και ζευγάρια ψάχνουν, μάταια πολλές φορές, για ένα απλό διαμέρισμα – κι αν τελικά βρουν το “χρυσοπληρώνουν”. Πολλοί στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης, για το διαμοιρασμό των οικονομικών βαρών.
Με το «σταγονόμετρο» οι επιλογές
Άλλοι ιδιοκτήτες μεταφέρουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες τύπου airbnb, άλλοι στρέφονται από τη βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση κι άλλοι επανέρχονται στην ιδιοκατοίκηση, για τους δικούς τους λόγους (επαγγελματικούς και όχι μόνο).
Στην πρώτη περίπτωση, ενοικιαστές – ακόμα και ολόκληρες οικογένειες– έχουν διορία λίγων μηνών (πέντε έως έξι μήνες στο καλό σενάριο) για να αναζητήσουν νέο σπίτι.
Τα μισθώματα ξεκινούν από τα 350-370-400 έως και 500 ευρώ για μία γκαρσονιέρα φτάνοντας τα 580 με 600 ευρώ για ένα δυάρι. Οι επιλογές είναι λίγες και διατίθενται με το… σταγονόμετρο!
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” … καρκινοβατεί. Τα κριτήρια έγκρισης και εκταμίευσης των δανείων από τις τράπεζες είναι πολύ αυστηρά. Μόλις 40 αιτήσεις, απ’ τις 20-25.000 που έχουν κατατεθεί, προχωρούν πανελλαδικά, σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ.Ε” και του GOODnet.gr. Παράλληλα, η χαμηλή προσφορά σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη ζήτηση ανέβασε (κι άλλο) το κόστος κατοικιών (σε μεγάλο βαθμό παλαιών!), για τους υποψήφιους αγοραστές τους, από 5-10%!
«Φαύλος κύκλος»
Οικοδομές δεν χτίζονται, τουλάχιστον με τους απαιτούμενους ρυθμούς, εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, με το ξέσπασμα του πολέμου στα ρωσοουκρανικά σύνορα, και τα (επίσης λειψά σε αριθμό) εργατικά χέρια.
Αγοραπωλησίες γίνονται κι είναι πολύ συγκεκριμένες, αρκετές εκ των οποίων περιορίζονται στον τουριστικό τομέα, ο οποίος φαντάζει ως ασφαλής πηγή εσόδων για όσους επενδύουν τα χρήματά τους, κατά τέτοιο τρόπο, θέλοντας σχετικά γρήγορα να κάνουν απόσβεση.
«Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή που διανύουμε, ένας φαύλος κύκλος από κάθε άποψη» δήλωσε στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr ο κτηματομεσίτης Κώστας Σαριδάκης.
“Εάν δεν ανοίξει το σχέδιο πόλης και δεν φτιαχτούν οι εστίες, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο” τόνισε με τη σειρά του ο κτηματομεσίτης Αντώνης Πάγκαλος.
Μοιράζονται τα έξοδα για να μπορέσουν να επιβιώσουν
Η συγκατοίκηση είναι μία νέα τάση που αναδύεται τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στον τομέα της στέγασης.
Με τα ενοίκια σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, την Αθήνα και το Βερολίνο να αυξάνονται κατά 15-20% σε ετήσια βάση (Eurostat, 2023), η κοινή διαβίωση δεν είναι πλέον προαιρετική, αλλά … μονόδρομος για εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα, myroomie πάνω από το 40% των νέων Ευρωπαίων κάτω των 30 ετών ξοδεύουν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για ενοίκιο – ένα όριο που χαρακτηρίζεται ως «απρόσιτο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πού οφείλεται η στεγαστική κρίση
Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) η όξυνση του προβλήματος του κόστους στέγασης είναι απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας, της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό καθώς και της υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο για μακρά χρονική περίοδο, η οποία δεν έχει επιτρέψει την ομαλή αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων.
Τι ισχύει για τα μισθώματα
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η διάρκεια των μισθώσεων είναι τουλάχιστον τριετής. Τα αρχικά μισθώματα διαμορφώνονται ελεύθερα και κάθε συμφωνία για σταδιακή αύξησή τους είναι έγκυρη, εκτός αν περιλαμβάνει παράλογους όρους.
Μετά την πάροδο της τριετίας στις μισθώσεις κατοικιών, το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα. Εάν δεν έχει συμφωνηθεί τρόπος αναπροσαρμογής, τότε μόνο το μίσθωμα μπορεί να αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό ίσο με το 75% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).
Για τις επαγγελματικές μισθώσεις, έχει επιβληθεί ανώτατο όριο αναπροσαρμογής (πλαφόν) 3% για το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο