Ηράκλειο: 21oC

Κέικ χωρίς ζάχαρη, με ξερά φρούτα και μπαχαρικά

19.03.2025, 9:05

Απολαυστική και νηστίσιμη συνταγή

Αυτό το κέικ όχι μόνο δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, αλλά ούτε καν ζάχαρη! Τα αποξηραμένα φρούτα, ο πουρές μήλου και τα μπαχαρικά του δίνουν τη γλύκα που χρειάζεται και γευστικό χαρακτήρα.

H vegan pastry chef του ζαχαροπλαστείου In Love again, Κατερίνα Θωμαΐδη, αντικαθιστά τη ζάχαρη με αποξηραμένα φρούτα, πουρέ μήλου και σιρόπι αγαύης, κάνοντας το κέικ πιο υγιεινό. Παρά το ότι δεν θα φουσκώσει πολύ, είναι πολύ νόστιμο, καθώς το κάθε φρούτο προσθέτει την ιδιαίτερη και βαθιά νοστιμιά του.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  • 100 γρ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι, χωρίς κουκούτσια
  • 50 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 65 γρ. μαργαρίνη + λίγη ακόμα για το ταψί
  • 120 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 100 γρ. έτοιμος πουρές μήλου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις βρεφικές τροφές)
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι

Κέικ Πηγή: freepik

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ χωρίς ζάχαρη, με ξερά φρούτα και μπαχαρικά, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τους χουρμάδες, τα σύκα και τα βερίκοκα.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και 250 ml βραστό νερό και ανακατεύουμε.
  3. Αφήνουμε τα φρούτα κατά μέρος για 30-40 λεπτά να μουλιάσουν, για να γίνουν τρυφερά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
  5. Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, περίπου 23 χ 10 εκ. Έπειτα, την αλευρώνουμε.
  6. Προσθέτουμε στο μπολ με τα ξερά φρούτα το σιρόπι αγαύης, τον πουρέ μήλου και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν.
  7. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε στη φόρμα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά – το κέικ γίνεται μέτρια ζουμερό.
  9. Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά στο σκεύος.
  10. Το ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 1 ώρα προτού σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

 

 

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Έφτασε στην Ελλάδα η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ηράκλειο

Μακελειό στα Βορίζια: Μέσα στο αυτοκίνητο «γάζωσαν» τον 38χρονο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Πολιτισμός

Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο συνθέτης και στιχουργός Λεό Λέανδρος, πατέρας της Βίκυς Λέανδρος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Υγεία

Ξεκινά η διάθεση των δωρεάν φαρμάκων για την παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Ασύλληπτη τραγωδία στο Ηράκλειο: 22χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Λαύριο: Αρνείται ότι ασέλγησε στην 16χρονη ο 72χρονος προπονητής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Ξύπνησαν μνήμες από τον Αύγουστο του 55΄: Η πολύνεκρη κρητική βεντέτα στα Βορίζια που συγκλόνισε την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα στα Βριλήσσια: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε άλλο όχημα και ντεραπάρισε στη μέση του δρόμου (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ηράκλειο

Βορίζια: Ήρθε από τα Χανιά για το μνημόσυνο του πατέρα της και έχασε τη ζωή της στο μακελειό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Ηράκλειο

Φονική βεντέτα στα Βορίζια: Πατέρας 5 παιδιών ένα από τα θύματα – Θρήνος στα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →