Ηράκλειο: 34oC

Ανησυχητική αύξηση της παιδικής και εφηβικής κακοποίησης στην Κρήτη

16.03.2025, 11:23

Παρεμβάσεις Περιφέρειας και Πανεπιστημίου

Η παιδική και εφηβική κακοποίηση στην Κρήτη παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά να ανεβαίνουν κατά 40% στην τριετία 2021-2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ειδικοί επισημαίνουν την επιδείνωση της κατάστασης και τονίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Ο Γιώργος Πιτσούλης, αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα υγείας, αναφέρει ότι το νησί αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παιδική κακοποίηση και η κατάσταση χειροτερεύει. Αντιμετωπίζοντας την αύξηση των περιστατικών, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ξεκινήσει έναν κύκλο παρεμβάσεων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών υγείας.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν 6 κύκλους δράσεων, με στόχο να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν για τη βία στην παιδική και εφηβική ηλικία, τον σχολικό εκφοβισμό και την πρόληψη και αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ο Γιώργος Σαμιωτάκης, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, τόνισε πως τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης είναι καθημερινά, με μόνο ένα ποσοστό να βγαίνει στην επιφάνεια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Κρήτη παρουσιάζει υψηλά ποσοστά παιδικής κακοποίησης, τα οποία συνδέονται με διάφορους παράγοντες, όπως η κουλτούρα και η νοοτροπία για τη σωματική και λεκτική βία. Ο θάνατος του 3χρονου Άγγελου στο Ηράκλειο, πριν από λίγες εβδομάδες, αποτέλεσε ένα τραγικό παράδειγμα της συστηματικής κακοποίησης που υφίστανται πολλά παιδιά στην Κρήτη, τα οποία δεν ακούγονται.

Η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης βασίζεται σε τρία επίπεδα:

  1. Πρωτογενής πρόληψη: Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσω της μείωσης της ανεργίας και της μόρφωσης.
  2. Δευτερογενής πρόληψη: Ανίχνευση οικογενειών με υψηλό ρίσκο κακοποίησης.
  3. Τριτογενής πρόληψη: Δημιουργία κατάλληλων δομών για την αποδοχή και υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών και την αποκατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και συνεχή επαγρύπνηση από όλους τους φορείς και την κοινωνία για την προστασία των παιδιών από τη βία και την κακοποίηση.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisment

Διαβάστε επίσης