Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Οι ψαροκεφτέδες ψήνονται καλύτερα στον φούρνο, γιατί στο τηγάνι κινδυνεύουν να διαλυθούν. Βέβαια, ένας έμπειρος μάγειρας μπορεί να τα καταφέρει. Δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν από το φούρνισμα ή το τηγάνισμα. Τρώγονται ζεστοί με συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ ψητών κηπουρικών.
Υλικά
Μερίδες: 5 διακονιές
- 1,5 κιλό φρέσκος τόνος ή φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο ή άλλο μεγάλο ψάρι της αρεσκείας μας
- 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένα
- 700 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε ανάλογο γάλα μέχρι να φουσκώσει καλά, στυμμένη
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- μερικές κορφές μαϊντανός, ψιλοκομμένος + λίγος επιπλέον, για το γαρνίρισμα
- 1 κουτ. γλυκού κονιάκ (ή ούζο ή τσίπουρο)
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 200 γρ. γραβιέρα, σε μικρούς κύβους ή τριμμένη
- 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους ψαροκεφτέδες στον φούρνο ρίχνουμε όποιο ψάρι και αν επιλέξουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά και περίπου 10 λεπτά.
- Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Το ξεψαχνίζουμε και μαδάμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα μαδημένα ψαχνά του ψαριού, τη στυμμένη ψίχα ψωμιού, το περιεχόμενο του τηγανιού, τα μυρωδικά, το ποτό, τα αυγά, την καπνιστή πάπρικα, το τυρί και αλάτι, και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και σφιχτό μείγμα.
- Αν προκύψει αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι να σφίξει.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε τους ψαροκεφτέδες απευθείας από το ψυγείο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους σερβίρουμε ζεστούς, πασπαλισμένους με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια