Ηράκλειο: 30oC

Κρήτη: «Αδειάζει» τα σχολεία η γρίπη – Πόσο κρατούν τα συμπτώματα, τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

17.03.2025, 11:01

«Θερίζουν» το Ηράκλειο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ειδικά η γρίπη την περίοδο που διανύουμε

Οι ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται σε πλήρη έξαρση στην Κρήτη, συνθέτοντας ένα δύσκολο σκηνικό για παιδιά και γονείς.

Το κύριο χαρακτηριστικό της γρίπης που «αδειάζει» τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία στο Ηράκλειο είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα αναμένεται να κρατήσουν μέχρι και το τέλος Μαρτίου, με συμπτώματα που ταλαιπωρούν αρκετά κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά.

«Αυτήν την στιγμή είναι η γρίπη Β, κυριαρχεί η γρίπη παντού. Έχουμε πολλά νεαρά άτομα και μάλιστα με γρίπη Β, καθώς επίσης και πολλά συμπτώματα του ιου που οδηγούν αρκετούς και στο νοσοκομείο. Φαινόμενο το οποίο σίγουρα έχει ανατροφοδοτηθεί και από τις κοινωνικές εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, όπως παραδείγματος χάριν η περίοδος της Αποκριάς», εξηγεί στο cretaone.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιμονή του κύματος της γρίπης να εκτείνεται και τον Μάρτιο οφείλεται σε μία σειρά από γεγονότα, όπως οι Απόκριες, αλλά και οι σχολικές εκδρομές.

«Η κρίση οφείλεται στις διάφορες εκδηλώσεις κατά την περίοδο της Αποκριάς, τις κοπές πίτας και τις χοροεσπερίδες, και αυτή την περίοδο διαιωνίζεται στους μαθητές και τα πιαιδά, λόγω των εκδρομών και εκδηλώσεων, κατά τις οποίες μαθητές αρχικά έρχονται σε επαφή και στη συνέχεια στο σπίτι με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα που συντηρεί την φετινή κρίση. Κατά την άποψή μας, οφείλεται επίσης και στο χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό που είχαμε φέτος σε νέους ανθρώπους, καθώς επίσης και στην ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος κατόπιν της σχεδόν 2ετους καραντίνας και μη επαφής μας με αυτό το παθογόνο», υπογραμμίζει ο κ. Τζανάκης.

Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι ότι πρόκειται κυρίως για λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες δεν οδηγούν συχνά σε πνευμονίες, καθώς η πλειονότητα των περιπτώσεων των παιδιών που νοσούν με γρίπη είναι πιο ήπια, πλην όμως ταλαιπωρούνται από βήχα, πονόλαιμο, καταρροή.

Τι ισχύει πλέον με τις απουσίες

Παρά την έξαρση της γρίπης και των ιώσεων, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Εκτός από τα παιδιά που αρρωσταίνουν, οι γονείς αγωνιούν και για το χρονικό διάστημα που τυχόν θα χρειαστεί εκείνα να λείψουν από το σχολείο (Γυμνάσιο, Λύκειο), εφόσον οι απουσίες φτάνουν συνήθως τις επτά σε μια κανονική ημέρα μαθημάτων.

Τι ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης

Η εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξατίας της γρίπης, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας. Επίσης, στην εγκύκλιο συνιστάται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνήθως ξεκινούν απότομα και είναι τα εξής:

  • Υψηλός πυρετός.
  • Πόνοι σε μύες και αρθρώσεις.
  • Πονοκέφαλος.
  • Έντονη κόπωση.
  • Καταρροή.
  • Πονόλαιμος.
  • Βήχα (συνήθως ξηρός).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν από 1 έως 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Πόσες μέρες κρατούν τα συμπτώματα της γρίπης

Υπάρχουν τρείς τύποι του ιού της γρίπης, ο Α, ο Β και ο C. Από αυτούς οι A και Β είναι πιο συχνοί για τον άνθρωπο και είναι αυτοί που ευθύνονται για τις εξάρσεις της εποχιακής γρίπης. Οι ιοί της γρίπης τύπου Α διακρίνονται επίσης σε υπότυπους ανάλογα με τη σύστασή τους, που είναι η αιμαγλουτινίνη (Η) και η νευραμινιδάση (Ν). Εκτός από τον άνθρωπο η γρίπη τύπου Α προσβάλλει επίσης ζώα, κυρίως πουλιά και χοίρους. Χρειάζεται από 1 έως 5 ημέρες για επώαση οπότε και ο ιός πολλαπλασιάζεται στη ρινοφαρυγγική οδό.

Πως μεταδίδεται η γρίπη τύπου Α;

Η μετάδοσή της γίνεται όταν αέρια σωματίδια από εκκρίσεις (βήχας ή φτέρνισμα, ομιλία, φιλί) απευλευθερώνονται στον αέρα και εισέρχονται στο βλενογόνο του άλλου ατόμου. Επίσης, η μετάδοση είναι εξιαρετικά πιθανή από την επαφή με επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια επαφή με το πρόσωπο, από όπου ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω των βλεννογόνων. Ένα άτομο που νόσησε θεωρείται μεταδοτικό από τη στιγμή που μολύνεται και μπορεί να συνεχίσει να είναι αρκετές μέρες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων.

Πως να προστατευτείτε από τη γρίπη τύπου Α

Η γρίπη τύπου Α παρουσιάζει εποχιακή έξαρση, οπότε προκειμένου να καταφέρει κανείς την πρόληψη είναι σημαντικό να τηρεί ορισμένα μέτρα, όπως ισχύει για κάθε τύπο γρίπης.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα