Ηράκλειο: 32oC

Αριστείδης Τζονευράκης: Ο δημιουργός που αναβίωσε τη φουστανέλα και τη σύγχρονη ελληνική παράδοση

22.03.2025, 12:23

Ο κ. Τζονευράκης ασχολείται με την παραδοσιακή φορεσιά από το 2002

Τη φουστανέλα με τα τρία γιλέκα, την επίσημη φορεσιά των αξιωματικών και όχι μια πολεμική φουστανέλα, θα επέλεγε ο ελληνοράπτης-τερζής, Αριστείδης Τζονευράκης για να γιορτάσουμε την Απελευθέρωση, απαντάει σε ερώτηση για το ποια θεωρεί την πιο αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ενδυμασία για την 25η Μαρτίου. «Υπάρχουν και άλλες τοπικές φορεσιές ανά την Ελλάδα αλλά θεωρώ τη φουστανέλα, κορυφαίο ρούχο» σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο δημιουργός του «ΑριστοΤεχνήματος» στο Άργος, που βραβεύθηκε πέρυσι από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αργολίδας με το βραβείο Τέχνης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν υπάρχει κυρίαρχη φορεσιά, ο κόσμος σήμερα επιλέγει ανάλογα με τον ήρωα της Επανάστασης του 1821 που ξεχωρίζει. «Ζητούν συχνά μια “Μπουμπουλίνα” και εννοούν τη φορεσιά των Σπετσών ή λένε έναν “Παπαφλέσσα” και τον έχουν στο μυαλό τους όπως έχει αποτυπωθεί σε ταινίες εποχής του Τζέιμς Πάρις, όμως ο Παπαφλέσσας όταν πολεμούσε, φορούσε φουστανέλα».

Ο κ. Τζονευράκης ασχολείται με την παραδοσιακή φορεσιά από το 2002, και το πιο ιστορικό κομμάτι που είχε την τύχη να μελετήσει είναι ο ντουλαμάς του στρατηγού Δημητρίου Τσώκρη από το Άργος. «Σώζονται τα ρούχα του και κάποια στιγμή κλήθηκα να βγάλω πατρόν για μια έκθεση που θα γινόταν στην Αθήνα στο μουσείο Μπενάκη».

Σε μια σύντομη ξενάγηση στις παραδοσιακές στολές ανά την Ελλάδα, ο κ. Τζονευράκης περιγράφει τις διαφορετικές φορεσιές του τόπου: «Κάθε περιοχή έχει τη φορεσιά της. Απλά, από την Απελευθέρωση και μετά, στο πρώτο επίσημο αναγνωρισμένο ελληνικό κράτος καθιερώθηκαν κάποια στάνταρ ρούχα. Για τους άνδρες καθιερώθηκε η φουστανέλα».

Όσον αφορά τις γυναικείες φορεσιές στη νότια Ελλάδα, η αστική φορεσιά τύπου Αμαλία δεν κατάφερε να «περιθωριοποιήσει» όλες τις διαφορετικές ενδυμασίες.

Αναφορικά με τη δημιουργία, ο κ. Τζονευράκης αναφέρει τις δύσκολες φορεσιές, τονίζοντας ότι η φουστανέλα αξιωματούχων, ντουλαμάδες και άλλες παραδοσιακές στολές απαιτούν πολλή προσοχή και εξειδίκευση.

Το «ΑριστοΤέχνημα» ξεκίνησε το 2006 και μετά την κρίση του 2009 και τη συνάντηση με το brand Zeus+Dione, η πορεία του έγινε πιο εξωστρεφής. Στην επετειακή συλλογή του 2021 για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, συνεργάστηκε με τον οίκο μόδας Ντιόρ, δημιουργώντας τα κεντήματα της φουστανέλας.

Η σχολή για την παραδοσιακή δημιουργία είναι το όραμα του κ. Τζονευράκη, καθώς επιθυμεί να διασώσει και να εξελίξει τη γνώση της παραδοσιακής ραπτικής και κεντήματος.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα