Ηράκλειο: 34oC

Παντζάρια με σπανάκι και πορτοκάλι

19.04.2025, 9:01

Τέλεια σαλάτα για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Υπέροχη σαλάτα με παντζάρια  σπανάκι και πορτοκάλι, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και τραγανά καρύδια για ένα γιορτινό τραπέζι, ιδανικά με ψάρια και θαλασσινά.

Υλικά

Μερίδες: 6

• 1 κιλό παντζάρια, μόνο οι βολβοί
• 150 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
• 2 – 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο, ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα τα τρυφερά φύλλα από 1 αντίβ, χοντροκομμένα (λέγεται και σικορέ και έχει ελαφρώς πικρή γεύση – αν δεν μας αρέσουν τα πικρά, το αντικαθιστούμε με λίγη λόλα ή μαρούλι)
• 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
• οι φέτες από 1 μέτριο πορτοκάλι
• ο χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
• 50 γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
• 80 ml ελαιόλαδο
• 20 – 40 ml ξίδι (ή όσο μας αρέσει)
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παντζάρια Πηγή: freepik

Διαδικασία

1. Για να φτιάξουμε παντζάρια με σπανάκι και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
2. Στη συνέχεια, τυλίγουμε κάθε παντζάρι με αλουμινόχαρτο.
3. Τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε, τρυπώντας ένα παντζάρι με ένα μαχαίρι.
4. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, για να μπορούμε να τα πιάσουμε.
5. Έπειτα, τα καθαρίζουμε και κόβουμε το καθένα σε 4 κομμάτια.
6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό με το λάδι και το ξίδι.
7. Απλώνουμε σε μια πιατέλα τα παντζάρια, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη μισή βινεγκρέτ.
8. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
9. Στη συνέχεια, απλώνουμε τη βινεγκρέτ πάνω από τα παντζάρια και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment