Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

25η Μαρτίου: Ποιο κουρκούτι είναι ιδανικό για τον μπακαλιάρο και πώς θα τηγανίσουμε σωστά!

23.03.2025, 12:53

Το κουρκούτι δημιουργεί χρυσαφένια κρούστα, σε ό,τι επικαλύπτει

Επειδή οι επιλογές είναι πολλές, σκέφτηκα να σας απαλλάξω από τα διλήμματα και τις περιπέτειες αναζήτησης πρωτότυπης συνταγής και να πάμε κλασικά, για παραδοσιακό κουρκούτι με παγωμένη μπύρα ιδανικά για τον μπακαλιάρο.

Σας προτείνω να βάλετε για λίγο την μπύρα στην κατάψυξη, ώστε όταν ανακατευτεί με το αλεύρι, να μην ενεργοποιηθεί άμεσα η γλουτένη και βγει κολλώδες το κουρκούτι.

Αντιθέτως, το λάδι στο οποίο θα τηγανίσουμε πρέπει να είναι καυτό, ώστε το κουρκούτι να στερεοποιηθεί σχεδόν αμέσως, χωρίς να «τραβάει» πολύ λάδι.

Στο τηγάνισμα, χρησιμοποιούμε άφθονο λάδι, ώστε τα υλικά να «κολυμπάνε» σε αυτό, χωρίς να καλύπτονται εντελώς. Μόνο έτσι το κουρκούτι θα φουσκώσει ομοιόμορφα. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να γυρίσουμε το ψάρι με ένα πιρούνι, για να τηγανιστεί ομοιόμορφα.

Κουρκούτι μπύρας για τον μπακαλιάρο

Υλικά για 1 κιλό μπακαλιάρο:

230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κορν φλάουρ
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι – πιπέρι λευκό
350 ml μπύρα ξανθιά, πολύ παγωμένη
30 ml ελαιολαδο
λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο

Εκτέλεση:

Βάζουμε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ στο ψυγείο για αρκετή ώρα προτού ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το κουρκούτι.

Εξηγήσαμε παραπάνω τη σημασία να είναι καλά παγωμένο το κουρκούτι μας για να σταθεί καλύτερα πάνω στο ψάρι.

Βάζουμε στο κρύο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουρ και το κοκκινοπίπερο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε την παγωμένη μπύρα και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και κάνουμε ένα τελευταίο γρήγορο ανακάτεμα με το σύρμα.

Αφήνουμε το κουρκούτι για τον μπακαλιάρο να σταθεί 30 λεπτά στο ψυγείο.

Αν τα χάσατε

Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού στο κουρκούτι, αφήνοντας να στάξει στο μπολ το περίσσιο κουρκούτι.

Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μπόλικο λάδι, χωρίς να βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί, γιατί έτσι θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και ο μπακαλιάρος θα «τραβήξει» λάδι.

newsit.gr

πριν από 4 λεπτά
Style

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ηράκλειο

Βούλιαξε το Ηράκλειο: το αδιαχώρητο στην αγορά και στην εστίαση λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κόσμος

Ροβανιέμι: Το σκοτεινό παρελθόν της «πατρίδας» του Άι Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Οικονομία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Πολιτική

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στόχος για το 2026 η ισχυρή εμπιστοσύνη στην οικονομία και το νέο παραγωγικό μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ποια είναι τα 3 ζώδια που έχουν αλάνθαστο ένστικτο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Νέα ανείπωτη τραγωδία – Μία νεκρή σε τροχαίο δυστύχημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σκύρος: Εντοπίστηκε ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο με 28 μέλη πλήρωμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά σε αποθήκες εργοστασίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Νέος «ΕΝΦΙΑ» για ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →