Ηράκλειο: 34oC

Ελαιόλαδο: Δεν δέχτηκαν προσφορά κάτω από 5 ευρώ – Πώς θα αυτορρυθμιστεί η αγορά

24.03.2025, 11:59

Φθηνότερο έως 40% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται το ελαιόλαδο στα ράφια – Οι παραγωγοί «παγώνουν» πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και αυτορρυθμίζονται

Πώς η αγορά του ελαιολάδου μπορεί να αυτορρυθμιστεί; Αυτό σκέφτονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης που βλέπουν την παραγωγή τους να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές. Στον αντίποδα, όσοι αντέχουν οικονομικά προτιμούν να το κρατήσουν στις αποθήκες περιμένοντας καλύτερη προσφορά.

Στόχος των παραγωγών είναι από μόνοι τους να φέρουν ισορροπία στην παραγωγή και στην κατανάλωση του ελαιολάδου, προσφορά και ζήτηση, με αξιοπρεπείς μισθούς για την εργασία τους και τιμές στα ράφια για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr, το σχέδιο που επεξεργάζονται συναιτερισμοί αφορά στην μείωση της υπερπαραγωγής προσφοράς και κατ’ επέκταση του μέγιστου κέρδους από όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, ώστε οι τόνοι που έχουν παραχθεί θα είναι συγκριτικά λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, πλην όμως θα πουληθούν από τους παραγωγούς σε τιμές που θα τους ικανοποιούν.

Ενδεικτικά, στην Μεσηνία ακυρώθηκε διαγωνισμός για πώληση ελαιολάδου του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «οι υποψήφιοι αγοραστές δεν ανταποκρίθηκαν στο όριο τιμής που τέθηκε από τον συνεταιρισμό. Ο διαγωνισμός για πώληση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, ποσότητας 25 τόνων και οξύτητας 0,27, εσοδείας 2024-2025, με μηδενικά υπολείμματα και χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκων, είχε τιμή εκκίνησης στα 5,10 ευρώ».

ΕΛΙΕΣ ΛΑΔΙ Ελαιόλαδο Πηγή: freepik

Προφανώς, τα μέλη του συνεταιρισμού αποφάσισαν να μην πουλήσουν σε τιμή κάτω από 5,10 ευρώ το κιλό γιατί δεν θα τους έδινε εισόδημα. Απόφαση που αναπτερώνει το ηθικό των ελαιοπαραγωγών, που έβλεπαν όλο το προηγούμενο διάστημα την παραγωγή τους να πουλιέται σε πολύ χαμηλές τιμές, σε σχέση με το κόστος.

Στον αντίποδα οι πολυεθνικές συνεχίζουν τις «πιέσεις» με το λάδι. Η Ισπανία που διαθέτει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής και η Ιταλία που εδώ και χρόνια έχει επενδύσει στην τυποποίηση και τις πωλήσεις σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, συνεχίζουν τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές γιατί το κόστος παραγωγής εκεί είναι μειωμένο και μπορούν να έχουν εισόδημα. Επίσης εισάγουν πιο φτηνό ελαιόλαδο από τρίτες χώρες, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του προϊόντος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του συστήματος Poolred, από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου, η τιμή παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν 3,95 ευρώ/κιλό, το παρθένο ελαιόλαδο 3,39 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,35 ευρώ/κιλό.

Στην Ιταλία, οι μέσες τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις επαρχίες Λέτσε, Μπρίντιζι και Τάραντα, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κυμάνθηκαν στα 9,10 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 0,20 ευρώ (+2,2%). Αντίστοιχα, στη Φότζια, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 9,23 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 0,07 ευρώ (+0,8%).

Αναμένεται μείωση στο ράφι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ήδη έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών τυ ελαιολάδου μέσω και θα φανεί ακόμα περισσότερο όταν θα εμφανιστεί το ελαιόλαδο της φετινής σοδειάς. «Αναμένουμε σταδιακά μία πτώση σε σχέση με το μέγιστο της τάξεως του 35%-40%» σημειώνουν οι ειδικοί και προσθέτουν πως σήμερα η τιμή του παραγωγτού κινείται στα επίπεδα των 4,5-5,5 ευρώ το κιλό, και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις αγγίζει τα 6 ευρώ το κιλό», με τους ελαιοπαραγωγούς, ωστόσο, α δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ χαμηλές οι τιμές σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

«Δεδομένου ότι οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί κατά 35%-40%, αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η τιμή στο ράφι», καταλήγουν.

Την υποχώρηση των τιμών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον πληθωρισμό, που δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο η τιμή του ελαιόλαδου περιορίστηκε κατά μέσο όρο κατά 16,9% σε ετήσια βάση, και μάλιστα πριν καν «πέσει» στην αγορά το προϊόν της νέας σοδειάς.

Advertisment

Διαβάστε επίσης