Σύμφωνα με την Ψυχολογία
Τι κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους που μιλούν πολύ και ασταμάτητα μπορεί να εξηγήσει η Ψυχολογία. Πόσες λέξεις λένε, πώς και με τι ταχύτητα. Όλα έχουν σημασία.
Ψυχολόγοι από το Mundo Psicologos (μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει άτομα που αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους κυρίως στην Ισπανία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής) εξηγούν ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν άτομα που μιλούν πολύ και ασταμάτητα.
Ο τρόπος ομιλίας μπορεί να είναι καθοριστικός για να εντοπίσει κανείς πιο εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς ανθρώπους, αν και γενικά οι άνθρωποι τροποποιούν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το πλαίσιο.
Πηγή:freepik
Οι πιο εξωστρεφείς άνθρωποι έχουν την τάση να μιλούν περισσότερο, επειδή συνηθίζουν να σκέφτονται μεγαλόφωνα. Οι εσωστρεφείς επεξεργάζονται τις πληροφορίες και διαμορφώνουν τις σκέψεις τους εσωτερικά. Γι’ αυτόν τον λόγο συνήθως σκέφτονται και κάνουν παύσεις προτού μιλήσουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ψυχολογία, η συνήθεια του να μιλάει κανείς υπερβολικά δεν έχει να κάνει μόνο με την προσωπικότητα.
Ο ψυχολόγος Φλάβιο Κάλβο εξηγεί ότι η ομιλία αποτελεί ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά μερικές φορές, όταν κάποιος μιλάει σε υπερβολικό βαθμό, προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα: Οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τους γύρω τους επειδή μιλούν πάρα πολύ.
Η επιστήμη της Ψυχολογίας εξηγεί ότι οι πολυλογάδες στην αρχή φαίνονται ευχάριστοι και συμπαθητικοί. Καθώς όμως η συζήτηση προχωράει, συνήθως παίρνουν τον έλεγχο της συζήτησης χωρίς να αφήνουν χώρο για άλλες γνώμες. Αυτή η διαταραγμένη ροή λόγου συνοδεύεται από ταχύτητα, λίγες παύσεις και μια κατάσταση αυξανόμενης διέγερσης.
Τι κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους που μιλούν ασταμάτητα
Πολλές φορές οι άνθρωποι που μιλούν πολύ έχουν μια σειρά από παθήσεις, ακόμη και ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, ο Κάλβο διευκρινίζει ότι ένα άτομο μπορεί να μιλάει περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει πάντα κάποιο προβληματικό χαρακτηριστικό. Αποτελεί ένα σύμπτωμα που δείχνει την αδυναμία επικοινωνίας με άλλους.
Μερικές φορές αυτή η συμπεριφορά ενδέχεται να είναι αντανάκλαση υψηλών επιπέδων άγχους. Οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν πολύ και πιο γρήγορα από το συνηθισμένο λόγω νευρικότητας και συμπτωμάτων άγχους. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε υπερκινητικότητα – η διαταραχή ΔΕΠΥ μπορεί να συντελεί στο να μιλούν οι άνθρωποι πολύ και να διακόπτουν τους άλλους.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό