Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Είμαστε πιο ευτυχισμένοι στην αρχή της ημέρας, αμέσως μετά το ξύπνημα, ανεξάρτητα από την ημέρα της εβδομάδας, διαπίστωσαν ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL).
Ωστόσο, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου έχουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα. «Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα το πρωί», εξηγούν οι ειδικοί. Όσο πλησιάζουν τα μεσάνυχτα, τόσο περισσότερο πέφτει η διάθεσή μας.
Κατέληξαν σε αυτά τα αποτελέσματα ερευνώντας σχεδόν 50.000 ενήλικες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022. Διαπίστωσαν ότι ξυπνάμε με καλή διάθεση ανεξαρτήτως ημέρας, αλλά αυτή αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδό της γύρω στα μεσάνυχτα.
Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου ήταν ελαφρώς πιο θετικά από τις καθημερινές, ενώ τα βράδια του Σαββατοκύριακου ήταν ελαφρώς χειρότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Τα αισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή ήταν ισχυρότερα τη Δευτέρα και την Παρασκευή από ό,τι την Κυριακή, σύμφωνα με τη μελέτη. Όσον αφορά τα συναισθήματα μοναξιάς, οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις για διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, έδειξαν ότι οι άνθρωποι όντως αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι το καλοκαίρι απ’ ό,τι το χειμώνα.
φωτογραφία-αρχειου
Φυσιολογικές αλλαγές
Οι αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να εξηγηθούν από φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το ρολόι του σώματος. «Για παράδειγμα, η κορτιζόλη (μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τα κίνητρα και τα αισθήματα φόβου) κορυφώνεται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδά της τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου», δήλωσαν οι ερευνητές .
Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των καθημερινών και των Σαββατοκύριακων μπορεί να επηρεάζονται από την αλληλουχία των καθημερινών γεγονότων, τα οποία είναι πιθανό να είναι διαφορετικά για κάθε άτομο τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν επίσης ότι τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από το πότε ακριβώς οι συμμετέχοντες επέλεξαν να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια και όχι από την άμεση επίδραση της ώρας της ημέρας.
«Για παράδειγμα, όσοι αισθάνονταν ήδη καλύτερα το πρωί ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν να συμμετάσχουν στην έρευνα εκείνη την ώρα», εξήγησε η Feifei Bu από το UCL.
Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, θα πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες μελέτες που θα λαμβάνουν πλήρως υπόψη αυτή την πιθανή μεροληψία.
Με πληροφορίες του newsbomb.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο