Ηράκλειο: 26oC

Κέικ με μέλι και μπαχαρικά

07.04.2025, 0:29

Δείτε τη συνταγή 

Ένα πλούσιο σε γεύση κέικ, γεμάτο αρώματα από γαρίφαλο, τζίντζερ, μέλι και μαύρο πιπέρι! Θα σας θυμίσει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread.

Υλικά
Μερίδες: 8-10

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο, αλλά όχι ζεστό + επιπλέον για τη φόρμα
  • 4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
  • 200 γρ. (2/3 κούπας) μέλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό)

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 80 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο, στους 160°C, για 8 λεπτά)

Διαδικασία

  • Για το κέικ με μέλι και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά.
  • Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  • Βγάζουμε, περιμένουμε μερικά λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε, μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας, αλλά σερβίρεται ωραιότατα και σκέτο.

Γλάσο σοκολάτας

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το κέικ, αφού κρυώσει.
  • Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε μισή ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παίρνει παράταση η υποβολή ΑΤΑΚ – Δείτε τη νέα ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Εμμανουήλ Καραλής: Στη 2η θέση του Diamond League με άλμα στα 6 μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κίνδυνος στα Χανιά: Πέταξαν αμίαντο κοντά σε σπίτια – Ανησυχούν οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση 33χρονος που έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Σοκ στη Σκωτία: 14χρονη αμύνεται με τσεκούρι κατά επίδοξου βιαστή – Συνελήφθη η ίδια!

Διαβάστε περισσότερα