Ηράκλειο: 19oC

Συνταγή: Καλαμάρια παστιτσάδο

14.04.2025, 23:30

Δείτε τη συνταγή 

Φαίνεται ότι τα πάντα γίνονται παστιτσάδα (ή παστιτσάδο) στην Κέρκυρα. Απόδειξη, αυτά τα μοσχοβολιστά καλαμάρια με την πλούσια σάλτσα και το χοντρό μακαρόνι.

Υλικά
Μερίδες: 4-6

  • 500 γρ. χοντρά μακαρόνια ή λινγκουίνι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό καλαμαράκια μικρά, καθαρισμένα (αν βάλουμε μεγαλύτερα, ανοίγουμε τον κορμό στη μέση, για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια, χτυπημένα στον πολυκόφτη (ή ώριμες ντομάτες, στην εποχή τους)
  • 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

  • Για τα καλαμάρια παστιτσάδο, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  • Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 650 ml από το νερό τους.
  • Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Τη ζεσταίνουμε χωρίς λιπαρή ουσία, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  • Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα ψήνουμε σκέτα για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Ανακατεύουμε προσεκτικά: Στην αρχή κολλάνε στην κατσαρόλα, αλλά δεν προσπαθούμε να τα ξεκολλήσουμε, για να μην κομματιαστούν. Μόλις όμως ψηθούν από την κάτω πλευρά, ξεκολλάνε εύκολα. Τότε τα ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα υγρά που θα έχουν βγάλει να σωθούν εντελώς.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Ρίχνουμε τη δάφνη, ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να βγάλει το άρωμά της και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε το μισό νερό (αυτό που είχαμε κρατήσει στην άκρη). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια.
  • Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Ρίχνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε σχετικά χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει τα καλαμαράκια και η σάλτσα είναι μπόλικη.
  • Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  • Με ένα πιρούνι βγάζουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα.
  • Ρίχνουμε ξανά τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 ώρες
Τεχνολογία

iPhone: Γιατί δεν πρέπει να το βάλουμε σε ρύζι εάν βραχεί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Οκτώβριος 2025: Αυτά τα 2 ζώδια θα περάσουν δύσκολα, όμως στο τέλος του μήνα θα ανταμειφθούν!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Εθνική: Μουντιάλ ήταν και πάει…

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Εξαφάνιση 52χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Τεχνολογία

Διαδικτυακές απάτες: Επιτήδειοι χρησιμοποιούν νέα τεχνολογικά μέσα – Τι να προσέχετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Νέο τροχαίο ατύχημα – Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και ντεραπάρισε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Διδυμότειχο: Τρία άτομα συνελήφθησαν έπειτα από αποτυχημένη ληστεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Κοινή ανακοίνωση των επιτροπών αγώνα και των συλλόγων εργαζομένων στα νοσοκομεία Λασιθίου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →