Πάσχα χωρίς βάψιμο αυγών δεν υπάρχει. Διαβάστε έναν πρωτότυπο, εύκολο και έξυπνο τρόπο για να βάψετε τα αυγά σας τηρώντας το έθιμο.
Το βάψιμο των αυγών το Πάσχα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας. Το κόκκινο χρώμα, παραδοσιακά κυριαρχεί, συμβολίζοντας το αίμα της θυσίας του Χριστού και την αναγέννηση μέσα από τον άδειο Τάφο. Τα τελευταία χρόνια, νέες μέθοδοι εμπλουτίζουν το έθιμο, πέρα της κλασικής συνταγής, όπως το βάψιμο των αυγών με κλωστές.
Όπως αναφέρει η Νεκταρία Κοκκινάκη, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network (MD.net) στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η τεχνική του βαψίματος με κλωστές ξεχωρίζει για την απλότητα, την οικολογική της διάσταση και το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα».
«Αντί των κλασικών βαφών, πολύχρωμες κλωστές τυλίγονται σφιχτά γύρω από τα αυγά πριν μπουν στη κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι χρωστικές των κλωστών μεταφέρονται στο τσόφλι, δημιουργώντας μοναδικά και απρόβλεπτα σχέδια, σαν μικρά έργα τέχνης. Όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν και να δημιουργήσει ο καθένας, το δικό του ξεχωριστό αυγό» προσθέτει.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι οι καθιερωμένες ημέρες που βάφονται τα αυγά με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή.
«Η κουζίνα μετατρέπεται σε ένα δημιουργικό εργαστήρι, όπου η φαντασία και τα χρώματα των κλωστών συνθέτουν μοναδικά πασχαλινά στολίδια» καταλήγει η κα Κοκκινάκη.
Βήμα βήμα η διαδικασία για το βάψιμο αυγών με κλωστές
Υλικά
- Αυγά
- Κλωστές φλος διάφορα χρώματα
- Αλουμινόχαρτο κομμένο σε κομμάτια
- 3 κουταλιές ξύδι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με αρκετό νερό, ρίχνουμε ξύδι και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Καθώς είναι βρεγμένα τα αυγά, τυλίγουμε τις κλωστές ανάλογα με τα σχήματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
- Στη συνέχεια τα κλείνουμε σφιχτά σε κομμάτια αλουμινόχαρτου και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Τα βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τις κλωστές. Τα σκουπίζουμε με στεγνό πανί.
- Σε ένα απορροφητικό χαρτί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν.
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»