Δείτε τη συνταγή
Μια φορά κι έναν καιρό στην Περσία, μια νεαρή κοπέλα ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα και για να τον γητέψει έφτιαξε αυτό το κέικ με τις μεθυστικές μυρωδιές του καρδάμωμου και του ροδόνερου.
Υλικά
Μερίδες: 8
Για το κέικ
225 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεγάλου μεγέθους
1 κουτ. γλυκού (κακουλέ), σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης σε σκόνη, διαλυμένος σε 2 κουτ. γλυκού νερό (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας βρώσιμο ροδόνερο
125 ml κεφίρ
Για τη βουτυρόκρεμα της επικάλυψης
60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
2 1⁄2 κουτ. σούπας μέλι
90 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σούπας βρώσιμο ροδόνερο
100 γρ. ψίχα από κελυφωτά φυστίκια, ανάλατη και ωμή, χοντροσπασμένη
μικρά αποξηραμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε ξηροκαρπάδικα και μπαχαράδικα)
Διαδικασία
- Για το περσικό «κέικ της αγάπης», ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και διάμετρο 18 εκ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Ρίχνουμε το καρδάμωμο, τον διαλυμένο κρόκο Κοζάνης (αν χρησιμοποιήσουμε) και το ροδόνερο και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα.
- Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις το μείγμα αλευριού, εναλλάξ με το κεφίρ, και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα σε ένα πυκνό και ομοιογενές μείγμα.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα όπου το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βουτυρόκρεμα για επικάλυψη
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο και το μέλι μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ροδόνερο και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια του κρύου κέικ τη βουτυρόκρεμα, το πασπαλίζουμε με τα φυστίκια και τα τριανταφυλλάκια και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Αιματοχυσία δίχως τέλος στην άσφαλτο: Νεκρός 14χρονος σε τροχαίο
Θλίψη για γνωστό έμπορο του Ηρακλείου
Θλίψη στα Χανιά: Απεβίωσαν με διαφορά λίγων ημερών οι αδελφές Κουτσουδάκη
Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο πρώην διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Χανίων
Με τον λογιστή στο χωράφι για το φετινό λιομάζωμα οι παραγωγοί
Εορτολόγιο: Σε ποιους να πείτε «Χρόνια Πολλά» σήμερα Δευτέρα 13 Οκτωβρίου
Σεισμός τώρα στην Κρήτη
Νέο τροχαίο ατύχημα - Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και ντεραπάρισε
Σούπερ μάρκετ: Μείωση τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων – Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα