Η νομοθεσία που αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση είναι μία από τις πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες συνήθειες των οδηγών, ενώ μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα ενδέχεται να υιοθετήσει μία αυστηρότατη ποινή για όσους οδηγούν υπό την επήρεια.
Η νομοθεσία που αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλοί είναι οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας που προτείνουν ακόμη πιο ρηξικέλευθα μέτρα.
Ένα από αυτά είναι και η χρήση μίας συσκευής που ονομάζεται alcolock, η οποία εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο και εμποδίζει όσους έχουν πιει από το να οδηγήσουν. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης φυσάει στη συσκευή, και αν διαπιστωθεί κατανάλωση αλκοόλ που υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο, δεν παίρνει μπρος ο κινητήρας.
Το Υπουργείο Υποδομών της Ιταλίας απέστειλε στις 17 Μαρτίου ένα προσχέδιο νόμου στην αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αν δώσει την έγκριση, το alcolock θα ενσωματώνεται υπό προϋποθέσεις σε ορισμένα αυτοκίνητα, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου του 2025.
Σε πρώτο στάδιο, οι συσκευές προορίζονται για όσους οδηγούς συλλαμβάνονται από την αστυνομία να οδηγούν μεθυσμένοι. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός θα υποχρεώνεται από τον νόμο να αγοράζει και να εγκαθιστά το alcolock στο όχημά του με δικά του έξοδα.
Το εξουσιοδοτημένο από τον κατασκευαστή συνεργείο θα πρέπει να εγκαταστήσει τη συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διαδικασίες που έχουν καθοριστεί. Η εν λόγω συσκευή θα συνδέεται με τον κινητήρα, ο οποίος δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον ανιχνευτεί μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ποσότητα αλκοόλ.
Αν εν τέλει εφαρμοστεί το μέτρο, η συσκευή θα παραμένει εγκατεστημένη στο αυτοκίνητο του παραβάτη για 2 έτη, στην περίπτωση που η παραβίαση του επιτρεπόμενου ορίου ήταν οριακή (0,8 – 1,5 γρ./λίτρο), και για 3 έτη αν η μέτρηση έδειξε πάνω από 1,5 γρ./λίτρο. Στην τελευταία περίπτωση -και ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης- η ισχύς του μέτρου μπορεί να επεκταθεί για περισσότερα από 3 έτη.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, στο Βέλγιο από το 2010, με τους παραβάτες να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην εγκατάσταση της συσκευής, ή την αφαίρεση του διπλώματός τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το διάστημα 2010-2020 εγκαταστάθηκαν 2.169 αλκοολόμετρα σε αυτοκίνητα στο Βέλγιο.
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο