Ηράκλειο: 34oC

Κρήτη: 2.500 μετανάστες από την αρχή του ετους – «Εστία μόλυνσης» το «ψυγείο» στο λιμάνι του Ηρακλείου

22.04.2025, 12:28

Μερικές κουβέρτες, χημικές τουαλέτες και φαγητό συνθέτουν την εικόνα διαχείρισης των μεταναστών στην Κρήτη

Μία πολύ δύσκολη συνθήκη τουλάχιστον ως προς τη διαχείρισή της περιγράφουν λιμενικές πηγές, στο cretaone.gr τις τακτικές αυξημένες ροές μεταναστών στην Κρήτη, οι οποίες μάλιστα από έκτακτες, πλέον χαρακτηρίζονται τακτικές στο νησί ειδικά τα τελευταία χρόνια. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι μεταναστευτικές ροές στο νησί υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. το περασμένο Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 150 μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν την «καλοσύνη» του καιρού και έφθασαν από τις ακτές της Λιβύης στην Κρήτη. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2025 μόνο στο Ηράκλειο καταγράφηκαν δεκάδες περιστατικά με περισσότερους από 2.500 μετανάστες.

Αυτό δήλωσε πρόσφατα και η νέα υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, αναγνωρίζοντας η Κρήτη συνιστά πλέον πρώτη πύλη εισόδου μεταναστών, με το Ηράκλειο και τα Χανιά να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των σταθερών αυτών ροών.

Ωστόσο, ουδείς τοποθετείται σήμερα για τις συνθήκες φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων στις δύο πόλεις της Κρήτης, συνθήκες οι οποίες όχι μόνο δεν είναι οι κατάλληλες, αλλά ελλοχεύουν και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, καθώς δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τις ίδιες λιμενικές πηγές, μετά από αρκετά χρόνια διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, η διαχείριση αυτής τηςακολουθεί να «γονατίζει» φορείς και Λιμενικό Σώμα.

Συγκεκριμένα:

  • Το 2023 στο Ηράκλειο έφθασαν 6 συνολικά περιστατικά με 340 μετανάστες και λίγο περισσότερα στα Χανιά με 450 μετανάστες.
  • Το 2024 για την Κρήτη καταγράφηκαν 99 περιστατικά (τα 35 στο Ηράκλειο) με 4.800 μετανάστες (1.750 στο Ηράκλειο),
  • Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2025 στην Κρήτη καταγράφηκαν δεκάδες περιστατικά με περισσότερους από 2.500 μετανάστες.

 

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2025 μονο στο Ηράκλειο καταγράφονται 18 περιστατικά με 835 μετανάστες, συν ένα περιστατικό εντός του φάσματος των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας με 31 μετανάστες, ήτοι 866 μετανάστες. 

«Μερικές κουβέρτες, χημικές τουαλέτες και φαγητό. Αυτή είναι η πραγματικότητα της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κρήτη, δεν υπάρχει ούτε ένας νιπτήρας να πλύνουν το πρόσωπό τους», υπογραμμίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές. Όπως έχει δημοσιεύσει το cretaone.gr, οι μετανάστες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Ηρακλείου, στον πρώτο όροφο του κτιρίου γνωστού και ως «ψυγείου», με συνθήκες άκρως ακατάλληλες:  αυτοσχέδια παράθυρα, χημικές τουαλέτες και ελάχιστο νερό για να πλυθούν.

Τρομάζει η υποστελέχωση

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretaone.gr, τα επιχειρησιακά στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο Ηράκλειο ανέρχονται σε περίπου 40 άτομα, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν κάθε φορά και τα περιστατικά μεταναστευτικών ροών, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το Λιμεναρχείο της πόλης, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου.

«Φέτος είχαμε ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, με περισσότερους από 2 εκατ. επισκέπτες μόνο από το λιμάνι του Ηρακλείου και 400.000 οχήματα και ρεκόρ αφίξεων στην κρουαζιέρα. Αυτό από μόνο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα», υπογραμμίζουν πηγές στο cretaone.gr και προσθέτουν πως τα ελάχιστα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, πέρα από τις καθημερινές ανάγκες και αποσπάσεις σε νησιά του Αιγαίου, καλύπτουν τις επιχειρήσεις για το συντονισμό και τη διάσωση των μεταναστών, τη συνοδεία κατά τη μεταφορά σε χώρους υποδοχής, τη φιλοξενία τους (κλινοσκεπάσματα, καθαριότητα κ.ο.κ., την καταγραφή και ανάκριτική διαδικασία, την επικοινωνία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για βοήθεια σε προβλήματα στο φάσμα των αρμοδιοτήτων τους, καθώς επίσης και τη συνοδεία μέχρι τη δομή στην ηπειρωτική ή νησιωτική χώρα.

μετανάστες

«Αυτοί οι άνθρωποι να έχουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες»

Το περισσότερο χρονικό διάστημα που οι μετανάστες παραμένουν στην Κρήτη είναι 2-3 ημέρες. Μετά φεύγουν για δομές στην ηπειρωτική χώρα. «Η προσπάθεια που γίνεται στοχεύει ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες κατά την παραμονή τους στο νησί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο από την πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, οι δήμοι που έχουν επωμιστεί την ευθύνη της μεταφοράς τους, δεν μπορούσαν να ναυλώσουν λεωφορεία για τη μεταφορά των μεταναστών από τον αιγιαλό, τουλάχιστον μέχρι να λάβουν την χρηματοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει τα κόστη της διατροφής και των χημικών τουαλετών. Η 7η ΥΠΕ έχει αναλάβει την ιατρική εξέτασή τους.

Δυστυχώς, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει και ελάχιστοι κινητοποιούνται και σε τοπικό επίπεδο για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, απόρροια των χειρισμών εκ μέρους της πολιτείας. «Υπάρχει πλέον καχυποψία και προκατάληψη σε σχέση με τις καραβιές προσφύγων και μεταναστών», καταλήγουν.

Τα κύματα των μεταναστών που καταλήγουν στις νότιες ακτές των Χανίων, της Γαύδου και του Ηρακλείου προωθούνται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας και της Αμυγδαλέζας.

Advertisment

Διαβάστε επίσης