Ηράκλειο: 29oC

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: Τα μέτρα που εξετάζονται μετά τη διχογνωμία για την Πανεπιστημιακή αστυνομία

03.05.2025, 7:56

Κυβερνητική παραδοχή ότι δεν πέτυχε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Εν μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων μετά το σοβαρό περιστατικό στη Νομική Αθηνών, από την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές σχετικά με την ευθύνη ελέγχου και την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και στον απόηχο της κυβερνητικής παραδοχής ότι δεν πέτυχε το εγχείρημα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας θα αναζητηθούν συμπληρωματικά μέτρα για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.

Το περιστατικό στην Νομική έχει θέσει σε «συναγερμό» το Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει την κυβέρνηση να είναι εκτεθειμένη απέναντι στους πολίτες στη διαχείριση ενός ζητήματος όπως η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, που η ίδια θεωρεί και προβάλει ως βασική προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

Για πρώτη ίσως φορά αναγκάστηκε να αναγνωρίσει με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα αποτελούσε την πλέον εμβληματική παρέμβαση, δεν πέτυχε στο σχεδιασμό της και σήμερα θα αναζητηθούν νέα μέτρα που εφόσον ληφθούν, θα ανακοινωθούν μετά την σύσκεψη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις όπως η ενισχυμένη παρουσία σεκιούριτι στα πανεπιστήμια, καθώς και η επέκταση των καμερών. Το Μαξίμου φέρνει στο προσκήνιο, ως «επιτακτική ανάγκη», το να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια πρωτόκολλα ασφαλείας με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών.

«Είναι σαφές ότι για τα συναρμόδια υπουργεία η απόκτηση σχεδίων ασφαλείας από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα», σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές. Στην σημερινή σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαιωάννου και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει αυτής της σύσκεψης είναι ότι απαιτείται επικαιροποίηση και αυστηροποίηση του πλαισίου «χωρίς καθυστέρηση, χωρίς φόβο και χωρίς εκπτώσεις». «Η βάρβαρη επίθεση υπενθυμίζει σε όλους μας, πρυτανικές αρχές, φοιτητικούς συλλόγους, κόμματα και πρωτίστως στην ίδια την κυβέρνηση την ανάγκη επικαιροποίησης και αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου για την πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των φοιτητών, των καθηγητών και των άλλων πολιτών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

«Θα περιμένουμε προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Χωρίς καθυστέρηση, χωρίς φόβο και χωρίς εκπτώσεις», πρόσθεταν.

Το περιστατικό στη Νομική έχει φέρει την κυβέρνηση στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από την αντιπολίτευση και κυρίως, απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση στα μάτια της κοινής γνώμης ολόκληρο το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχιών από το 2019 στο πεδίο αντιμετώπισης των φαινομένων βίας και ανομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Ενδεικτικό ωστόσο της προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να προλάβει μία τέτοια εξέλιξη είναι το γεγονός ότι ακόμη και χθες ο κ. Μαρινάκης, έστω και αν αναγνώρισε την αποτυχία στον σχεδιασμό της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επέμεινε ότι «μέσα σε έξι χρόνια στην όλη υποχρέωση αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια, έχουν γίνει όσα δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες» και επιχειρηματολόγησε μεταξύ άλλων επικαλούμενος την εκκένωση δεκάδων καταλήψεων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ζήτημα αντιμετώπισης της βίας και της εγκληματικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει κάνει σημαντικά βήματα, τα οποία δεν είχαν γίνει για ολόκληρες δεκαετίες. Από το 2019 καταργήθηκε το άσυλο ανομίας και εξ αυτού του λόγου η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, αλλά και επεμβάσεις, κάθε φορά που κλήθηκε για να επέμβει. Για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, δεν έχουμε ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μαρινάκης άφησε ωστόσο αιχμές και για ανεπαρκή διάθεση συνεργασίας από ορισμένες πρυτανικές αρχές υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πρυτανικές αρχές οι οποίες συνεργάζονται, υπάρχουν και πρυτανικές αρχές οι οποίες κλείνουν τα μάτια».

Πηγή: libre.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα