Ηράκλειο: 17oC

Το απρόσμενο τρόφιμο που συνδέεται με καρκίνο του πεπτικού

06.05.2025, 21:23

Πόσα γραμμάρια είναι επικίνδυνα

Ομάδα ερευνητών υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας στην Ιταλία διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πουλερικών και του πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την υγεία για 4.869 ενήλικες που ζούσαν στην Ιταλία για μια περίοδο 20 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η κατανάλωση πουλερικών (κυρίως κοτόπουλου) είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως πηγή πρωτεΐνης, επειδή ενέχει μικρότερο κίνδυνο να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων γαστρεντερικών καρκίνων.

Εντούτοις, αυτή η τελευταία έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου σε τακτική βάση θα μπορούσε να συνδέεται με ορισμένους τύπους γαστρεντερικών καρκίνων και πρόωρο θάνατο.

Τα δεδομένα για τη μελέτη αυτή συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και από το ιατρικό προσωπικό που διενεργούσε υγειονομικές εξετάσεις. Καθένας από τους ανθρώπους που μελετήθηκαν συμπλήρωσε επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η κατάσταση της υγείας τους αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία και περιφερειακές βάσεις δεδομένων που επέτρεψαν στην ομάδα να συμπεριλάβει στη μελέτη και τους θανάτους. Ένας από τους παράγοντες που εξέτασαν περιλάμβανε το πόσο συχνά τα άτομα έτρωγαν κρέας ή πουλερικά- ένας άλλος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης γαστρεντερικών καρκίνων και οι επακόλουθοι θάνατοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα. Ο κίνδυνος θανάτου σε αυτό το επίπεδο, διαπίστωσαν, ήταν 27% υψηλότερος σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν μόλις 100 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα ή λιγότερο.

Σημειώνεται ότι δεν διευκρινίζεται ο τρόπος μαγειρέματος του κοτόπουλου και ότι παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωσή του με περιστατικά καρκίνου.

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →