Το πως ήταν ο Παρθενώνας όταν κατασκευάστηκε παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο βίντεο βασισμένο σε πρωτογενείς ιστορικές πηγές.
Ένα εντυπωσιακό ψηφιακό βίντεο επαναφέρει στη ζωή τον Παρθενώνα όπως ήταν το 432 π.Χ., αποδίδοντας με εντυπωσιακή ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια του εμβληματικού ναού.
Δημιουργός του είναι ο Χουάν δε Λάρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος βασίστηκε σε πρωτογενείς ιστορικές πηγές, αστρονομικά δεδομένα και την κορυφαία τεχνολογία CGI Unreal Engine II — την ίδια που χρησιμοποιείται σε δημοφιλή video games.
Ψηφιακή ανακατασκευή με έμφαση στην ατμόσφαιρα
Η Unreal Engine II επέτρεψε την τρισδιάστατη αναπαράσταση όχι μόνο της εξωτερικής όψης του Παρθενώνα, αλλά και της ατμόσφαιρας και του φωτισμού που επικρατούσε στον χώρο. Η προσέγγιση του δε Λάρα ξεπερνά την απλή απεικόνιση, στοχεύοντας στη μετάδοση του συναισθήματος και της ιερότητας του μνημείου. Για την υλοποίησή του αξιοποιήθηκαν εργαλεία από τις επιστήμες της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της θρησκευτικής ανθρωπολογίας.
Κατασκευή και διαστάσεις του ναού
Ο Παρθενώνας ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., με διαστάσεις 69 x 30 μέτρα. Ωστόσο, χρειάστηκαν έξι επιπλέον χρόνια για την ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών και διακοσμητικών έργων. Αν και σήμερα σώζονται μόνο τμήματα του εξωτερικού του, οι ιστορικές μαρτυρίες περιγράφουν έναν χώρο κατάνυξης, τέχνης και θαυμασμού, αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της Αθήνας και σύμβολο σοφίας και στρατηγικής.
Το εντυπωσιακό άγαλμα της Αθηνάς
Στην καρδιά του ναού δεσπόζει το περίφημο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, ύψους 12 μέτρων, έργο του γλύπτη Φειδία. Το άγαλμα ήταν κατασκευασμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο (χρυσελεφάντινο), με τεχνικές εξαιρετικής ακρίβειας και λεπτομέρειας. Λεπτά φύλλα χρυσού και ελεφαντόδοντου τοποθετούνταν προσεκτικά από ειδικευμένους τεχνίτες, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα ισχύος και μεγαλείου.
Ένα φυσικό σύστημα φωτισμού αιχμής
Ο Παρθενώνας διέθετε ένα σύνθετο καινοτόμο σύστημα φυσικού φωτισμού. Σύμφωνα με την έρευνα του δε Λάρα, που στηρίζεται και στις θεωρίες των Quatremere de Quincy και James Fergusson, ανοίγματα στη στέγη, δεξαμενές νερού, ημιδιαφανή ταβάνια και λαμπερά υλικά συνέθεταν έναν φυσικό μηχανισμό φωτισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η δραματική ανάδειξη του αγάλματος της θεάς Αθηνάς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον δέους και πνευματικής φόρτισης.
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό