Ηράκλειο: 25oC

Φαράγγια – Κρήτη: Μυστικά στολίδια της φύσης που κόβουν την ανάσα

17.05.2025, 22:17

Καταρράκτες, σπάνια είδη χλωρίδας-πανίδας και διαδρομές μέσα στην καταπράσινη φύση συνθέτουν το σκηνικό στα φαράγγια της Κρήτης

Γεμάτα απότομα βράχια και μονοπάτια που κόβουν την ανάσα, τα φαράγγια της Κρήτης είναι από τα πιο μοναδικά και ανεξερεύνητα φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Καταρράκτες, σπάνια είδη χλωρίδας-πανίδας και διαδρομές μέσα στην καταπράσινη φύση συνθέτουν το σκηνικό στα φαράγγια της Κρήτης προσφέροντας στους επισκέπτες τους σπάνιες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες που δύσκολα θα συναντήσουν αλλού.

Φαράγγια Ηρακλείου

Αγιοφάραγγο

Νότια της μονής Οδηγήτριας, βρίσκεται το Αγιοφάραγγο. Δημιουργημένο από τις κοίτες δύο ρεμάτων που ξεκινούν το ένα βόρεια και το άλλο δυτικά, το Αγιοφάραγγο καταλήγει στο νότιο Κρητικό Πέλαγος στην ομώνυμη παραλία του Αγιοφάραγγου. Παρά το επιβλητικό και γεμάτο κατακόρυφους γκρεμούς τοπίο, το Αγιοφάραγγο είναι εύκολα πλοηγήσιμο και ομαλό στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ λίγο πριν το τέλος του, υπάρχει αναρριχητικό πεδίο, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε επίδοξους αναρριχητές να προπονούνται στην αναρρίχηση.

Αγιοφάραγγο Αγιοφάραγγο | Φωτ. travel.gr

 

Φαράγγι Τρυπητής

Με μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα, το φαράγγι της Τρυπητής σχηματίζεται νότια από το χωριό Βασιλική στα Αστερούσια Όρη και μεταφέρει νερό από την κοιλάδα ανατολικά του χωριού Μιαμού μέσω του Αγιοσαββίτη ποταμού. Το φαράγγι καταλήγει στην ομώνυμη παραλία της Τρυπητής που ξεχωρίζει για το ψιλό βότσαλό της, ενώ πρέπει να αναφερθεί πως το αρχικό τμήμα του φαραγγιού δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο λόγω των πολλών καταρρακτών στο εσωτερικό του. Ακόμη, το φαράγγι είναι γνωστό και με τις ονομασίες Φαράγγι Αγίου Σάββα, Κατσακνέ ή Φαράγγι Λαύρης.

Φαράγγι Άρβης

Σχίζοντας στα δύο το Άρβειον Όρος, το φαράγγι της Άρβης είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα τεχνικά φαράγγια της Κρήτης που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου, βόρεια του χωριού Άρβη. Το φαράγγι είναι ένα από τα πιο δύσκολα προς διάσχιση στην Κρήτη, καθώς η πλοήγηση σε αυτό απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό canyoning, ενώ κατά τη διάρκεια της άνοιξης, το φαράγγι είναι γεμάτο νερό με αποτέλεσμα η πλοήγηση σε αυτό να είναι απαιτητική και αρκετά επικίνδυνη, ειδικά από αρχάριους στην εξερεύνηση φαραγγιών. Το φαράγγι της Άρβης είναι γνωστό για τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Καπνιστή ύψους 85 μέτρων, αλλά και για το υπόγειο σπήλαιο μέσα στο οποίο εισχωρεί ο ποταμός που διατρέχει το φαράγγι.

Φαράγγι Άρβης | Φωτ. travel.gr

 

Φαράγγι Αστρακιανό

Το Αστρακιανό είναι ένα καταπράσινο φαράγγι που ενώνεται μαζί με το Κουναβιανό κοντά στο Σκαλάνι, με αποτέλεσμα τα δύο φαράγγια να συνεχίζουν την κοινή πορεία τους μέχρι τον Καρτερό. Με το συνολικό τους μήκος να αγγίζει τα 21 χιλιόμετρα, τα δύο φαράγγια είναι βάτα για πεζοπορία και ενδείκνυνται, μάλιστα, για οικογένειες με παιδιά. Το Αστρακιανό ξεκινάει βορειοδυτικά της θέσης Κολομόδι και διατρέχει την περιοχή του έρημου χωριού Κάτω Αστρακοί, από όπου ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στην τοποθεσία Νεραϊδόσπηλιος με τη λίμνη και το σπήλαιο.

Φαράγγι και Δάσος του Ρούβα

Αν και το επίσημο όνομα του φαραγγιού είναι Φαράγγι Γάφαρη, δύο ακόμα ονομασίες χρησιμοποιούνται για το σημαντικότερο φαράγγι στην περιοχή του Ψηλορείτη: Φαράγγι του Αγίου Νικολάου (από τη μονή του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού) και Φαράγγι του Ρούβα από το ομώνυμο δάσος που διασχίζει το φαράγγι. Το συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων φαράγγι προσφέρει μια διαδρομή 2,7 χιλιομέτρων μέσα από ένα οικοσύστημα τεράστιας φυσικής αξίας, ενώ το δάσος του Ρούβα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα στην Κρήτη φιλοξενώντας σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας με γνωστότερο τον Κρητικό αγριόγατο.

Φαράγγι του Αμπά

Περίπου 53 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στα Αστερούσια Όρη, βρίσκεται το φαράγγι του Αμπά. Γνωστό για τον επιβλητικό καταρράκτη του Αμπά, ύψους 150 μέτρων, που σχηματίζεται στο εσωτερικό του στο βραχώδες ρήγμα των Αστερουσίων. Το φαράγγι του Αμπά διαρρέει ο ποταμός Μουσούλης συγκεντρώνοντας νερά από τις πηγές του οροπεδίου των Παρανύμφων και του Αμυγδάλου καταλήγοντας, τελικά, στην παραλία των Τριών Εκκλησιών.

Φαράγγια στο Λασίθι

Η ανατολική Κρήτη έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Η περιφέρεια του Λασιθίου, ειδικά, διαθέτει ένα χαρακτηριστικό τοπίο, το οποίο συνδυάζει την εγγύτητα στη θάλασσα με αναπτυγμένα αστικά κέντρα σαν τον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία ή την Ιεράπετρα, με βουνά που υπερβαίνουν τα 2.000 μέτρα ύψος (όπως η Δίκτη, για παράδειγμα), αλλά και με κοιλάδες γεμάτες με ελαιόδεντρα. Λόγω της γεωμορφολογίας, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών, που τείνουν να διατηρούνται στην περιοχή και μετά το πέρας του καλοκαιριού, το τοπίο αυτό διαθέτει κάμποσα οροπέδια και φαράγγια, όχι όμως και αξιόλογα ποτάμια (τα περισσότερα είναι χείμαρροι) ή εμφανή τρεχούμενα ύδατα –αν και υπάρχουν και κάποιες φυσικές πηγές, τις οποίες οι κάτοικοι αξιοποιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Τοπολιανό Φαράγγι | Φωτ. Αμαλία Κωβαίου

Φαράγγι του Ρίχτη

Το φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στα βόρεια του νομού Λασιθίου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φαράγγια της Κρήτης. Ξεκινώντας από το χωριό Έξω Μουλιανά, το μήκους 2,9 χλμ. φαράγγι, που ξεχωρίζει για την πυκνή πράσινη βλάστησή του, καταλήγει στην παραλία του Ρίχτη στις ακτές του Κρητικού Πελάγους, ενώ σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι πως έχει νερό όλο τον χρόνο, καθώς στο εσωτερικό του συναντώνται δύο ρέματα που δεν στερεύουν εύκολα. Αντίστοιχα, εντυπωσιακός είναι και ο καταρράκτης στο μέσο του φαραγγιού, ενώ κατά την διάρκεια της διαδρομής, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν παλιούς νερόμυλους, αλλά και το θρυλικό γεφύρι του Λαχανά.

Φαράγγι του Ρίχτη / Richtis Gorge | Φωτ. travel.gr

Φαράγγι της Σαρακίνας

Το φαράγγι της Σαρακίνας βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το χωριό Μύθοι και σε μικρή απόσταση από το παραλιακό χωριό Μύρτος, ενώ θεωρείται ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης χάρη στη συνεχή ροή νερού όλο τον χρόνο. Το φαράγγι διαρρέει ο ποταμός Κρυοπόταμος, ενώ φαίνεται πως απέκτησε το όνομά του από τους Σαρακηνούς που σάρωσαν την Μεσόγειο κατά τον 12ο αιώνα. Μέσα από μια διαδρομή μήκους ενάμιση χιλιομέτρου, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν εκπληκτικά τοιχώματα, μικρές λιμνούλες και καταβάσεις με φυσικές γέφυρες που έχουν δημιουργηθεί μετά από εκατοντάδες χρόνια φυσικών διεργασιών. Σε δύσκολα σημεία του φαραγγιού, έχουν λαξευτεί σκαλοπάτια προς διευκόλυνση της πεζοπορίας και των επισκεπτών.

Φαράγγι του Χα

Γνωστό ως ένα από τα πιο δύσβατα, απότομα και άγρια φαράγγια της Ευρώπης, το φαράγγι του Χα με την σχεδόν κάθετη είσοδό του είναι ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια του Λασιθίου. Χαρακτηρισμένο ως ένα από τα 10 ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης, το φαράγγι του Χα είναι γνωστό για τις απότομες, σχεδόν κάθετες πλαγιές του και τα πολύ απαιτητικά μονοπάτια που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε έμπειρους ορειβάτες. Το φαράγγι φιλοξενεί στο εσωτερικό του σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ ξεχωρίζει για τον τεράστιο καταρράκτη 215 μέτρων στο εσωτερικό του.

Φαράγγι Κριτσάς

Το φαράγγι της Κριτσάς ή Χαυγάς ξεκινάει από το ομώνυμο χωριό σχεδόν 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στο χωριό Τάπες. Εύκολα προσβάσιμο με μία εντυπωσιακή είσοδο που δημιουργείται από το σχίσιμο του βουνού, το φαράγγι της Κριτσάς είναι γνωστό για τα αρκετά στενά σημεία του που μπορεί να φτάσουν σε πλάτος μόλις το ενάμιση μέτρο. Γενικά, η επίσκεψη στο φαράγγι συνιστάται μόνο κατά τις ξηρές περιόδους, διότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να πλημμυρίζουν επικίνδυνα σημεία του μονοπατιού μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Φαράγγι του Χαυγά

Ίσως, το μεγαλύτερο φαράγγι του Λασιθίου, το φαράγγι του Χαυγά σχηματίζεται ανάμεσα στα υψώματα Καθάριος Λάκκος και Καθάρια Κεφάλα της Δίκτης. Έχοντας πάρει το όνομά του από τον Χαυγά ή Ξενικό ποταμό που το διασχίζει, το φαράγγι έχει συνολικό μήκος 4 χιλιόμετρα και ξεχωρίζει για την πανέμορφη λίμνη του Νεραϊδοκόλυμπου στη βάση ενός μικρού καταρράκτη. Εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζει το βασικό μονοπάτι, το φαράγγι είναι από τα λιγότερο επισκέψιμα του νομού Λασιθίου έχοντας διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο το ευαίσθητο οικοσύστημά του.

Το Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων ή Ορεινού

Το Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων μπορεί να μην είναι τόσο φημισμένο όσο εκείνο του Χα, για παράδειγμα, αλλά όσοι το έχουν διασχίσει το θεωρούν ανάμεσα στα ωραιότερα της Κρήτης. Το ιδιαίτερο όνομά του, φυσικά, το οφείλει στο ότι κατοικείται από κόκκινες πεταλούδες. Κάποτε ήταν αναρίθμητες, μα το 1993 ξέσπασε εδώ μια καταστροφική πυρκαγιά, η οποία έβλαψε σημαντικά τον πληθυσμό τους. Πλέον, 30 χρόνια μετά τη συμφορά, η μεν βλάστηση έχει αποκατασταθεί, όμως οι κόκκινες πεταλούδες δεν έχουν επανέλθει στα προγενέστερα αριθμητικά τους επίπεδα. Αν είστε τυχεροί, πάντως, όλο και κάποιες θα δείτε να ξεπετάγονται από τα γύρω φρύγανα και τους λοιπούς θάμνους, καθώς θα διασχίζετε το «σπίτι» τους.

To Ορεινό, με φόντο το λασιθιώτικο βουνό Αφέντης. Photo: Wikipedia Creative Commons

 

Το φαράγγι ξεκινά από το Ορεινό και φτάνει στο παραλιακό χωριό Κουτσουράς, που αποτελεί παραθεριστικό προορισμό των Λασιθιωτών. Η διαδρομή υπολογίζεται σε περίπου 6,5 χιλιόμετρα και θα τη διανύσετε μέσα σε 4 ώρες πεζοπορίας. Άτυπα, δε, χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο, το φαράγγι είναι στα πιο πράσινά του. Μετά από περίπου 1 ώρα θα το δείτε να μετατρέπεται σε μια πιο ορεινή περιοχή, με κάποιες καλλιέργειες (ελιές, αγριελιές, χαρουπιές). Έπειτα τα βουνά θα γίνουν όλο και πιο κυρίαρχα, υψώνοντας βράχια με πιο περιορισμένη βλάστηση, αλλά με επιβλητική, τραχιά ομορφιά.

Το φαράγγι των Νεκρών

Στα ανατολικά, λοιπόν, του νομού Λασιθίου, κοντά στ

φαράγγια Πηγή: freepik

 

ο χωριό Ζάκρος, βρίσκεται το περίφημο ομώνυμο φαράγγι ή αλλιώς φαράγγι των Νεκρών. Ένα πανέμορφο φαράγγι, που η έξοδός του προς τη θάλασσα βγάζει σε έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Μινωικής εποχής και σε μια υπέροχη παραλία. Μη σας τρομάζει η ονομασία «Φαράγγι των Νεκρών», δεν σημαίνει ότι έχετε λίγες πιθανότητες να επιζήσετε εάν αποφασίσετε να το διασχίσετε, κάθε άλλο. Θεωρείται από τα εύκολα φαράγγια. Την ονομασία αυτή την πήρε από τη συνήθεια των Μινωιτών να θάβουν τους νεκρούς τους στις σπηλιές στα απότομα βράχια του φαραγγιού. Για να φθάσετε στο φαράγγι, θα χρειαστεί να οδηγήσετε περίπου μια ώρα από τη Σητεία. Μια διαδρομή που μπορείτε να κάνετε από την προηγούμενη ημέρα και να διανυκτερεύσετε στο χωριό Ζάκρος. Θα χαλαρώσετε στα καφενεία του, να φάτε στα ταβερνάκια του, και νωρίς το πρωί θα τραβήξετε για το φαράγγι. Στις εισόδους του φαραγγιού, μάλιστα, υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας.

Φαράγγια στα Χανιά

Τα Χανιά είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης για τις παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά, την ιδιαίτερη ομορφιά, αλλά και φυσικά για την μοναδική γαστρονομία. Γνωστός για την άγρια φυσική του ομορφιά, ο νομός Χανίων φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά φαράγγια της Κρήτης. Απότομα με μοναδικά τοπία μεγάλης φυσικής αξίας, σπάνια είδη χλωρίδας – πανίδας και μονοπάτια για ορεινή πεζοπορία, τα φαράγγια του νομού Χανίων συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά γεωλογικά αξιοθέατα της Κρήτης προσφέροντας ανεπανάληπτες εμπειρίες και αξέχαστες εικόνες σε όσους/όσες αποφασίσουν να τα εξερευνήσουν.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού, βρίσκεται το φαράγγι της Σαμαριάς, το γνωστότερο φαράγγι των Χανίων, το οποίο μαζί με τις γύρω πλαγιές και κάποια μικρότερα φαράγγια, αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς ή Λευκών Ορέων. Χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως μοναδικό απόθεμα βιόσφαιρας, το φαράγγι φιλοξενεί ένα βασικό μονοπάτι, το οποίο ανάγει την χάραξη του στην εποχή της Κρητικής Πολιτείας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί καταφύγιο για μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ είναι επισκέψιμο στο σύνολο του από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, απαγορεύεται η διανυκτέρευση σε αυτό.

Φαράγγι Σαμαριάς απαγορεύσεις Φωτ. Agia Roumeli Sfakia – Αγία Ρουμέλη Σφακιά (Facebook)

 

Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης

Στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην επαρχία Σελίνου, βρίσκεται το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Με μήκος περίπου 7,5 χιλιόμετρα, το φαράγγι πήρε το όνομά του από ένα μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του φαραγγιού, ενώ το ρέμα που διαρρέει το μεγαλύτερο μέρος του φαραγγιού εκβάλει στα νερά του νότιου Κρητικού Πελάγους. Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι του νομού Χανίων και ξεχωρίζει για τις βυζαντινές εκκλησίες του Χριστού και του Αγίου Γεωργίου που φιλοξενεί στο εσωτερικό του.

Φαράγγι Θερίσου

Γεμάτο πικροδάφνες και πλατάνια, το φαράγγι του Θερίσου ή αλλιώς Ελευθερίου Βενιζέλου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων και έχει μήκος περίπου 9 χιλιόμετρα. Το φαράγγι διαρρέει ο Κλαδισός ποταμός που εκβάλλει στην παραλία της Νέας Χώρας, ενώ ξεχωρίζει για τα διάφορα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκουν καταφύγιο στις πλαγιές του. Αξίζει να σημειωθεί πως μια επίσκεψη στο φαράγγι μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα στο ομώνυμο χωριό Θέρισο που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Φαράγγι Θερίσου | Φωτ. travel.gr

 

Φαράγγι Αράδαινας

Η Αράδαινα είναι το βαθύτερο και το πιο απότομο φαράγγι του νομού Χανίων, ενώ το μεγάλο ύψος των βράχων καθιστά την τοποθεσία ιδανικό σημείο για ορεινή πεζοπορία και bungee jumping. Σε ορισμένα σημεία, η πεζοπορία είναι σχετικά απαιτητική εξαιτίας των μεγάλων βράχων που περιορίζουν το μονοπάτι, ενώ σε δύσκολα περάσματα, έχουν τοποθετηθεί σκάλες προς διευκόλυνση της διέλευσης των επισκεπτών. Το φαράγγι ξεκινάει κανονικά από τον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου Δρακολάκι στις ρίζες της κορυφής Θοδωρής των Λευκών Ορέων, ενώ το πραγματικό του μήκος αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα. Στο τέλος του φαραγγιού, υπάρχει η πολύ γνωστή μικρή παραλία Μάρμαρα που ξεχωρίζει για την γραφικότητά και τα καθαρά νερά της.

Σηρικαριανό Φαράγγι

Σε απόσταση 55 χιλιομέτρων δυτικά από τα Χανιά, μέσα σε μία περιοχή πνιγμένη στο πράσινο χάρη στις αμέτρητες καστανιές και τα πολλά τρεχούμενα νερά βρίσκεται το χωριό Σηρικάρι. Από το συγκεκριμένο χωριό ξεκινούν δύο παράλληλα φαράγγια, το Τσιχλιανό και το Σηρικαριανό, τα οποία και τα δύο οδηγούν στο χωριό της Πολυρρήνιας. Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία που φθάνει στα αρχαία χρόνια, κάτι που μαρτυρά και η ύπαρξη των τειχών και της ακρόπολης, τα οποία βρίσκονται πάνω σε έναν ψηλό λόφο. Το φαράγγι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Κρήτης, και από τα πιο εύκολα, και είναι κατάλληλο για όλους καθώς η διαδρομή των 6 περίπου χιλιομέτρων είναι βατή κινούμενη δίπλα στο ποτάμι και ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 3 ώρες περνώντας από ένα μικρό πέτρινο γεφύρι.

Τοπολιανό φαράγγι

Το συναντάµε στη δυτική Κρήτη, στον δρόµο που οδηγεί από τα Χανιά προς την περιοχή του Ελαφονησίου. Το κυρίως πεζοπορικό του κοµµάτι αποτελεί µικρό τµήµα του πραγµατικού µήκους του φαραγγιού και ουσιαστικά ξεκινάει κοντά στο χωριό Κατσοµατάδος, σε υψόµετρο περίπου 250 µέτρων, και σταµατάει στην πετρόχτιστη Μαραθοκαµάρα, κάτω από το χωριό Τοπόλια, σε υψόµετρο 150 µέτρων. Σε αυτό το στενότερο και εντυπωσιακότερο τµήµα του φαραγγιού οι βράχοι είναι κατακόρυφοι και ψηλοί. Από το φαράγγι διέρχεται ο ποταµός Τυφλός, που πηγάζει από το όρος ∆ίκαιος στο Έλος και µεταφέρει τα νερά του στον κόλπο της Κισσάµου. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στην αρχή του µονοπατιού που διατρέχει το µονοπάτι. Σύµφωνα µε την παράδοση, εδώ, στο φαράγγι των Τοπολίων, στη µινωική εποχή κατοικούσαν νεράιδες και η θεά Βριτόµαρτις. Ο µυθικός Τάλως ήταν αυτός που στάθηκε σε αυτό το σηµείο πολλές φορές για να ξαποστάσει και να απολαύσει τα τραγούδια και τη θεϊκή µουσική που έπαιζαν οι νεράιδες. Ο Τάλως περνούσε από το Τοπολιανό Φαράγγι, πήγαινε στη µεγάλη σπηλιά, έπινε νερό και αποκοιµιόταν. Τότε έρχονταν οι νεράιδες και τα ξωτικά, που είχαν την κατοικία τους εκεί, κοντά στα απότοµα βράχια µε τα πολλά µικρά σπήλαια, και χορεύοντας και τραγουδώντας τον νανούριζαν. Ο ποταµός στο βάθος, η άγρια φύση και τα απότοµα γκρεµνά δικαιολογούσαν την κατοικία τους εκεί.

Φαράγγια στο Ρέθυμνο

Τα συναντάµε στο κέντρο της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Νερά και καταρράκτες, σπάνια είδη χλωρίδας-πανίδας και διαδρομές μέσα στην καταπράσινη φύση συνθέτουν το σκηνικό στα φαράγγια του Ρεθύμνου, προσφέροντας στους επισκέπτες τους σπάνιες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες που δύσκολα θα συναντήσουν αλλού. Ο νομός Ρεθύμνου φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά φαράγγια του νησιού αποτελώντας σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών που αναζητούν την φυσική ομορφιά της Κρήτης και την ιδιαιτερότητα της άγριας μεσογειακής υπαίθρου.

Το φαράγγι Κοτσιφού

Το φαράγγι Κοτσιφού αποτελεί ένα από τα κύρια φαράγγια της Κρήτης και σίγουρα ένα από τα σηµαντικότερα του Ρεθύµνου. Βρίσκεται λίγα µόλις χιλιόµετρα βόρεια από το χωριό Σελλιά, ξεκινώντας από το χωριό Κάνεβος και καταλήγει στον Πλακιά. Το συνολικό του µήκος είναι 1.800 µέτρα και κάποιες σχεδόν κατακόρυφες πλευρές του φτάνουν σε ύψος τα 600 µέτρα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Φαράγγι Κοτσιφού στο σηµείο της αφετηρίας του είναι πολύ στενό, µε πλάτος περίπου 10 µέτρων, το οποίο σταδιακά αυξάνεται. Κατά την περιήγηση µέσα στο φαράγγι το τοπίο είναι µαγευτικό, µε ψηλά, κάθετα, επιβλητικά βράχια και δίπλα στην άσφαλτο που διασχίζει το άνω µέρος του φαραγγιού υπάρχει ο µικρός ναός του Αγίου Νικολάου, χτισµένος µέσα σε µια βραχώδη περιοχή. Στη βάση του φαραγγιού υπάρχει βλάστηση, ενώ στις βραχώδεις απόκρηµνες όχθες του κυριαρχεί η φρυγανική βλάστηση και διάφορα χασµόφυτα.

Φαράγγι Κοτσιφού/ Photo: Αμαλία Κωβαίου travel.gr

 

Από εδώ και πέρα οι επιλογές ποικίλλουν. Μία είναι να επιστρέψετε πίσω και να συνεχίσετε την πορεία σας προς τον Πλακιά µέσα από µονοπάτι. Εναλλακτικά, αν θέλετε κάτι πιο extreme, µπορείτε να ακολουθήσετε την πορεία του νερού ως τον Πλακιά πλατσουρίζοντας στο ποτάµι, αλλά οι πικροδάφνες και οι λυγαριές είναι πολύ πυκνές και εµποδίζουν την οµαλή πορεία µέσα στο νερό.

Ο Μπουτσινάς είναι ένα πάρα πολύ µικρό και σύντοµο φαράγγι, η διάσχιση του οποίου χρειάζεται σχοινί και εξοπλισµό. Η έξοδός του βρίσκεται µέσα στο Φαράγγι του Κοτσιφού, εκεί όπου πέφτει ο µεγάλος καταρράκτης, ο οποίος τον χειµώνα είναι πολύ εύκολα προσβάσιµος από την άσφαλτο. Ίσως κανένας καταρράκτης στην Κρήτη δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιµος όσο ο µεγάλος στην έξοδο του Μπουτσινά.

Φαράγγι Κουρταλιώτη

Το φαράγγι Κουρταλιώτη βρίσκεται νότια του Ρεθύµνου, 22 περίπου χλµ. από την πόλη και αποτελεί ένα από τα µαγευτικά φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης. Το φαράγγι του Κουρταλιώτη έχει µήκος που φτάνει τα 3 χλµ., ενώ κατά την πεζοπορία θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε ανάµεσα σε πυκνή βλάστηση. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και περνάει ανάµεσα στα βουνά Κουρούπα, µε υψόµετρο 984 µέτρων, και Ξηρό Όρος, µε υψόµετρο 904 µ., για να καταλήξει στην Πρέβελη που βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος. Εκείνο που εντυπωσιάζει κατά µήκος του είναι οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές από ασβεστολιθικά πετρώµατα που αγγίζουν τα 500 µέτρα και είναι γεµάτες από σπηλιές, στις οποίες ζουν πολλά είδη πτηνών, κυρίως αρπακτικά, κάτι που καθιστά το φαράγγι Κουρταλιώτη σηµαντικό, όχι µόνο εγχώριο αλλά και διεθνή, βιότοπο.

Φαράγγι Κουρταλιώτη / Kourtaliotis Gorge | Φωτ. travel.gr

 

Το ποτάµι πηγάζει σε υψόµετρο 500 µέτρων και το µήκος του φτάνει τα 7 χλµ. Κατά µήκος του φαραγγιού Κουρταλιώτη µπορείτε να δείτε και ένα µονότοξο πέτρινο γεφύρι πάνω από µια λίµνη, το οποίο είχε χτιστεί γιατί τους χειµερινούς µήνες που βρέχει πολύ, ο Κουρταλιώτης φουσκώνει και δεν διασχίζεται εύκολα. Ο Κουρταλιώτης διασχίζει µέρος του φαραγγιού και φτάνει στην έξοδο, εκβάλλοντας στη λίµνη Πρέβελη, αφού ενωθεί µε το φαράγγι Φρατί.

Στο τελευταίο του κοµµάτι και µετά την έξοδό του από το φαράγγι, ο Κουρταλιώτης συναντάται και µε άλλα ρέµατα της περιοχής που σχηµατίζουν µαζί τον Μεγάλο Ποταµό µέχρι την εκβολή του στη θάλασσα. Κοντά στην παραλία, οι όχθες είναι κατάφυτες µε φοίνικες, χαρακτηριστικό που κάνει το τοπίο εξωτικό. ∆υτικά από τις εκβολές του Κουρταλιώτη, µέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο µπορείτε να συναντήσετε το κάτω µοναστήρι της Μονής Πρέβελη.

Φαράγγι Αγίου Αντωνίου Πατσού

Οκτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μονής Αρκαδίου, το φαράγγι της Πατσού ή αλλιώς του Αγίου Αντωνίου είναι ένα από τα γνωστότερα φαράγγια του νομού Ρεθύμνου που έχει διαμορφωθεί σε ειδικό μονοπάτι, όπου από το μέσο της διαδρομής και έπειτα, διακλαδώνεται οδηγώντας σε πολλούς και εντυπωσιακούς καταρράκτες. Η πεζοπορία σε αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή και σχεδιασμό, ειδικά τον χειμώνα. Το φαράγγι της Πατσού είναι ευρέως γνωστό για τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε λατρευτικό σπήλαιο του Ερμή, ενώ σήμερα ο χώρος γύρω από τον ναό έχει διαμορφωθεί ειδικά για ανάπαυση και ξεκούραση.

Φαράγγι Μύλων

Το φαράγγι των Μύλων είναι μια εντυπωσιακή πράσινη όαση που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης περιπατητών που διασχίζουν τα μονοπάτια της περιοχής. Ενδιαφέρον είναι πως στο κέντρο του φαραγγιού δεσπόζει το παλιό και έρημο χωριό των Μύλων που χωρίζεται σε δύο διαφορετικούς οικισμούς: τους Πάνω Μύλους και τους Κάτω Μύλους, ενώ μέσα στο φαράγγι βρίσκονται διάσπαρτα αρκετά εκκλησάκια με γνωστότερα τους σπηλαιώδεις ναούς του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, στην καρδιά της κρητικής ενδοχώρας, λίγα μόλις χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, ξετυλίγεται ένα μαγευτικό μονοπάτι που προσφέρει στους πεζοπόρους μια αυθεντική εμπειρία της κρητικής φύσης και ιστορίας. Η διαδρομή, μήκους 11 χιλιομέτρων, ξεκινά από το γραφικό χωριό Μαρουλάς, γνωστό για την εντυπωσιακή βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του. Το μονοπάτι, που περιλαμβάνει τμήματα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, οδηγεί τους περιπατητές μέσα από μια ποικιλία τοπίων. Από ψηλά σημεία προσφέρονται πανοραμικές θέες προς τον κόλπο του Ρεθύμνου στα βόρεια, τα επιβλητικά Λευκά Όρη στα δυτικά και τον μεγαλοπρεπή Ψηλορείτη στα νότια. Η διαδρομή εναλλάσσεται ανάμεσα σε ανοιχτές κοιλάδες και πυκνή βλάστηση, ενώ διασχίζει και παραδοσιακούς αμπελώνες, αναδεικνύοντας την αγροτική ταυτότητα της περιοχής. Η πεζοπορία, διάρκειας 4-5 ωρών, απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών. Οι πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αυθεντική κρητική φιλοξενία, καθώς δεν είναι σπάνιο να συναντήσουν τοπικούς κτηνοτρόφους που μοιράζονται γενναιόδωρα τα προϊόντα τους.

Φαράγγι Μύλων / Muloi Gorge | Φωτ. travel.gr

 

Με πληροφορίες από travel.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα