Αν και δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για έρευνες, η χρονική στιγμή και η παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή συνιστούν σαφές μήνυμα
Τα διδάγματα της κοινής πείρας λένε άγουν στη διαπίστωση της αλήθειας και των συμπερασμάτων. Πόσο έστω και φαινομενικά «τυχαίες» είναι οι κινήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο; Εν μέσω εχθροπραξιών στην ευρύτερη περιοχή και διπλωματικών διαβουλεύσεων και γεωπολιτικών εξελίξεων το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέλεξε να διασχίσει το Αιγαίο ανάμεσα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, σε διεθνή ύδατα μεν, πλην όμως πολύ κοντά στην Κάρπαθο, τη Μύκονο, την Ικαρία κοκ συνοδευόμενο από πλοία υποστήριξης και πολεμικά του τουρκικού ναυτικού σε παράταξη και οργανωμένη πορεία.
Αν και δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για έρευνες, η χρονική στιγμή και η παρουσία του σκάφους στην περιοχή συνιστούν σαφές μήνυμα. Το γνωστό σεισμογραφικό σκάφος «Ορουτς Ρέις» οδηγεί το στόλο, ακολουθούμενο από τα Σελένα, Αταμάν και Σανκάρ. Το συγκεκριμένο σκάφος, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του στη Σομαλία, είναι πλέον το μόνο διαθέσιμο ερευνητικό πλοίο της Αγκυρας για να αναλάβει τις έρευνες στα τέσσερα λιβυκά θαλάσσια οικόπεδα. Το στίγμα του σήμερα είναι στον Ελλήσποντο και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και από εναέρια μέσα επιτήρησης.
Τελικός του προορισμός είναι το λιμάνι Filyos στη Μαύρη Θάλασσα για «φρεσκάρισμα», πριν από ενδεχόμενες νέες αποστολές, πιθανώς στη Λιβύη περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται – όπως έχουμε γράψει στο Cretaone – η αποστολή του να γίνει και νωρίτερα, ανάλογα με το πόσο θέλει η Αγκυρα να επισπεύσει τις διερευνητικές διαδικασίες στη Λιβύη.
Δείτε το στίγμα
Και όλα αυτά σε μία δύσκολη υφιστάμενη συνθήκη με τη φημολογούμενη επικείμενη επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, να την καθιστά ακόμα δυσκολότερη. Παράλληλα, η Τουρκία, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, επέκρινε την ΕΕ, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, κατηγορώντας τους για «μαξιμαλιστικές» διεκδικήσεις και υποστηρίζοντας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.
Αποσματική και επιλεκτική γενίκευση περί διεθνούς δίκαιίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα δεν έχει προσυπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές απάντησαν τονίζοντας πως η επίκληση του διεθνούς δικαίου προϋποθέτει πλήρη υιοθέτησή του. Υπογράμμισαν επίσης πως πρακτικές όπως η απειλή πολέμου, η παράνομη κατοχή της Κύπρου και η μη υπογραφή της UNCLOS στερούν από την Τουρκία το ηθικό έρεισμα για υποδείξεις και οπωδήποτε μία θέση στο τραπέζι των χωρών μελών της ΕΕ.
Πάντως το θέμα φαίνεται να αποκτά άλλη διάσταση για την Αθήνα, καθώς δεν αποκλείεται να ανέβουν πρισσότερο οι «τόνοι». «Η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής Τύπος.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό