Τι δήλωσε στο Cretaone ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης
Έντονη ανησυχία προκαλεί η συνεχής και αυξανόμενη ροή μεταναστών προς την Κρήτη, με το φαινόμενο να παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση τις τελευταίες ημέρες. Η Κρήτη βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς δεκάδες σκάφη φτάνουν στις νότιες ακτές της προερχόμενα κυρίως από τη Λιβύη.
Η νέα διαδρομή που ακολουθούν τα κυκλώματα διακίνησης ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Λιβύης, κυρίως από την περιοχή του Τομπρούκ, και έχει ως τελικό προορισμό την Κρήτη.
Η διαδρομή αυτή εξελίσσεται πλέον σε βασικό πέρασμα για τη μεταφορά μεταναστών προς την Ευρώπη, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική ενισχύει τις μεταναστευτικές ροές. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Κρήτη να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, εάν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής και διαχείρισης.
Ειδικότερα, μόνο το τελευταίο 48ωρο, το Λιμενικό Σώμα εντόπισε και διέσωσε πάνω από 1.200 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε υπερφορτωμένα σκάφη και αλιευτικά πλοιάρια.
Στο απροχώρητο η κατάσταση – Απαιτείται ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος
Μιλώντας στο Cretaone.gr, o Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, τόνισε ότι «το Λιμενικό Σώμα διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτείται προκειμένου να παράγει το έργο του καθώς διαχειρίστηκε τις κρίσεις από το 2015 – 2017 στο ανατολικό Αιγαίο», δηλαδή τον εντοπισμό, τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό το ανθρωπιστικό έργο πραγματοποιείται χάρη στο φιλότιμο των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που εργάζονται κάτω από αντίξοες και εντατικοποιημένες συνθήκες.
«Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν αναλογεί στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το βάρος αυτής της εκρηκτικής κατάστασης. Τα στελέχη εργάζονται επί 48 ώρες συνεχόμενα, χωρίς ρεπό, ενώ ανατρέπεται ο οικογενειακός μας προγραμματισμός», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη τουλάχιστον με 40 άτομα στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εργασίας, τα οποία θα μπορούσαν να κατανεμηθούν ως εξής: 15 στο Ηράκλειο, 15 στα Χανιά και από 5 άτομα σε Αγία Γαλήνη και Παλαιόχωρα.
Μάλιστα ο κ. Σφακιανάκης υπογράμμισε ότι «μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού στη χώρα και συνεπώς το έργο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο νησί, δεν περιορίζεται μόνο στον εντοπισμό και στη διάσωση των μεταναστών, αλλά και στον έλεγχο των παραλιών, των ναυαγοσωστών, στα μέτρα ασφάλειας στα λιμάνια κ.α.»
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης επεσήμανε ότι το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη, είναι γνωστό τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο έχει αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με προχειρότητα, χωρίς να ενεργοποιήσει ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή όπως είπε χαρακτηριστικά, «τη δημιουργία κέντρων προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, καθώς επίσης και την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό».
Τέλος, ο κ. Σφακιανάκης έκρουσε για άλλη μια φορά τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς όπως σημείωσε «χιλιάδες είναι μετανάστες που περιμένουν να αναχωρήσουν για την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως κύρια πύλη εισόδου στην Κρήτη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι απαιτούνται γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό. Η χώρα οφείλει σε συνεργασία με την ΕΕ και με διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες να επιλύσει το πρόβλημα, που αναμένεται να διογκώνεται συνεχώς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πρωτόγνωρη η κατάσταση για την «απροετοίμαστη» Κρήτη
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από τις αρχές του 2025 μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν περίπου 140 περιστατικά εντοπισμού σκαφών που μετέφεραν συνολικά πάνω από 8.500 μετανάστες. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, είχαν καταγραφεί μόλις 43 περιστατικά με 2.079 αφίξεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο μέσα στον Ιούνιο, 2.550 άτομα έφτασαν στην Κρήτη, κυρίως στους νομούς Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και το Σουδάν, με το 95% των αφιχθέντων να είναι νέοι άνδρες, ηλικίας έως και 25 ετών, ενώ μόλις το 5% είναι γυναίκες και παιδιά.
Την ίδια στιγμή, η Κρήτη παραμένει χωρίς την κατάλληλη υποδομή για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και μηχανισμούς για να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία καθυστερούν να προχωρήσουν στη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε ανεκμετάλλευτα κρατικά ακίνητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού για τη διαχείριση της κρίσης από το επιτελικό κράτος ήταν η άφιξη των 442 μεταναστών στους Καλούς Λιμένες, οι οποίοι «φιλοξενήθηκαν» υπαίθρια στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου. Πέρασαν τη νύχτα στο τσιμέντο, χωρίς σκιά ή στέγη εν μέσω μάλιστα του καύσωνα και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν από χθες στο νησί.
Πάνω από 1200 μετανάστες στο νησί – Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος
«Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Χανίων από ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), για τον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι (20) αλλοδαπών επιβαινόντων σε πλαστική λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου. Οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο ΠΛΣ και μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι ¨ΚΑΡΑΒΕ¨ της Γαύδου και στη συνέχεια, με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Ακολούθως, οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Παλαιόχωρας από ένα φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο σημαίας Νήσων Μάρσαλ, για τον εντοπισμό και τη διάσωση εξήντα έξι (66) αλλοδαπών επιβαινόντων σε λέμβο από το Φ/Γ. Οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε ένα αλιευτικό σκάφος ελληνικής σημαίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λιμάνι ¨ΤΗΓΑΝΙ¨ Παλαιόχωρας. Ακολούθως, οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Κόκκινου Πύργου, της Αγίας Γαλήνης, των Καλών Λιμένων και της Παλαιόχωρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη ενός αλιευτικού σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 45 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Οι τετρακόσιοι σαράντα δύο (442) αλλοδαποί περισυλλέχθηκαν από ένα Περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ακολούθως, μετεπιβιβάστηκαν σε ένα δεξαμενόπλοιο (Δ/Ξ) σημαίας Παναμά. Το Δ/Ξ κατέπλευσε στον κόλπο Μεσσαράς, όπου οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο ΠΠΛΣ καθώς και σε ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια σταδιακά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Ακολούθως, οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Ένας εκ των αλλοδαπών, ο οποίος έχρηζε ιατρικής περίθαλψης, παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
Τις απογευματινές ώρες την 05.07.2025, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Κόκκινου Πύργου, της Αγίας Γαλήνης και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε μία λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 50 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Αμέσως, στο σημείο μετέβη ένα Περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε τη ξύλινη λέμβο και περισυνέλεξε τους εβδομήντα τρεις (73) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (68 άνδρες και 5 ανήλικοι). Ακολούθως οι αλλοδαποί, με τη συνδρομή μιας λάντζας, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων και με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Καλών Λιμένων, οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Από τη Λιμενική Αρχή του Ηρακλείου, συνελήφθησαν ένας 22χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου) και ένας 21χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Διευκόλυνση¨ σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. ¨Συναυτουργία¨ και του άρθρου 306 Π.Κ. ¨Έκθεση¨, καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των υπολοίπων.
Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 04.07.25 από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα τα χρηματικά ποσά από 150.000 έως 200.000 γκίνε Αιγύπτου και των 3.000 ευρώ. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.
Τις πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου εντόπισαν στην παραλία ¨ΛΑΥΡΑΚΑ¨ της Γαύδου τριάντα πέντε αλλοδαπούς (όλοι άνδρες), καθώς και μια πνευστή λέμβο. Οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και από εκεί πρόκειται να μεταφερθούν με επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ η λέμβος μεταφοράς κατασχέθηκε.
Επίσης, τις μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου εντόπισαν στην παραλία ¨ΤΡΥΠΗΤΗ¨ της Γαύδου εξήντα οκτώ αλλοδαπούς (67 άνδρες, 1 γυναίκα). Οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν αρχικά σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και από εκεί πρόκειται να μεταφερθούν με επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Η δήλωση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, ρίχνει τις ευθύνες στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής: “Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κάτι που το γνωρίζαμε και το περιμέναμε, αλλά δεν έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό η ελληνική πολιτεία” και συνεχίζει: “Ας μην αυταπατώμεθα, δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι δεν προτείνει η τοπική αυτοδιοίκηση κατάλληλους χώρους ούτε μπορούμε να λειτουργούμε με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’”, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι “ακόμα και η ντροπή ντράπηκε χθες με αυτές τις εικόνες”.
Για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, ο κ. Μαρινάκης έγινε ακόμα πιο καυστικός λέγοντας ότι “κάποιοι επιτελείς πήραν αυτήν την απόφαση, γιατί χώροι υπάρχουν, αλλά αποκλείστηκαν, μετά από παρεμβάσεις”.
Στα σχέδια της ΠΕΔ Κρήτης και της Περιφέρειας είναι η συνάντηση με το νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη μετά από την επιστροφή του από τη Λιβύη, όπου έπειτα από αίτημα της Ελλάδας θα υπάρξει κοινή επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάγκνους Μπρούνερ και αρμόδιους για τη μετανάστευση από Μάλτα και Ιταλία. “Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα ακόμα και να επιτάξει ιδιωτικούς χώρους, καταβάλλοντας μια αποζημίωση”, εξήγησε ο κ. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης τονίζει, ότι θα έπρεπε να είχαμε αποκτήσει εμπειρία από τις περιοχές που είχαν επιβαρυνθεί με ροές προσφύγων στο παρελθόν, καθώς ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και η σειρά μας. “Με αυτό που γίνεται τώρα, μετακυλύουν τις ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και μας έχουν κάνει σάκο του μποξ, ενώ μας βάζουν να μαλώνουμε μεταξύ μας”, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ.
Σε διπλωματικό επίπεδο ο κ. Μαρινάκης σχολιάζει, ότι “ενόψει του παζαριού που θα γίνει στη Λιβύη, περιμένουμε μεγάλες ροές αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Χαφτάρ θέλει να δείξει την επιρροή του”.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι