Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν κινήσεις επίσης και για μεγάλες κοινωνικές ομάδες
Δύο μήνες πριν την ΔΕΘ και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου ήδη επετεύχθη: «κλείδωσαν» 1,5 δισ. ευρώ -και επισήμως πλέον- για το «πακέτο» των νέων παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Ο Ιούλιος και Αύγουστος θα κρίνουν πολλά όμως, για το αν μπορεί το πακέτο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, φτάνοντας ή ξεπερνώντας και τα 2 δισ. τελικά, με βάση την πορεία της οικονομίας και των κρατικών εσόδων ως τον Σεπτέμβριο.
Το πρώτο βήμα έγινε με την έγκριση από την ΕΕ της ρήτρας διαφυγής αμυντικών δαπανών που έδωσε «χώρο» για επιπλέον δαπάνες μισό δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται να διευρύνεται και πέρα από τις αρχικές προβλέψεις, με βάση τα πρώτα στοιχεία που αποστέλλονται από τις τράπεζες, για την πορεία πληρωμής των φόρων αλλά και τις online ηλεκτρονικές συναλλαγές με IRIS και POS που, μέσω του myDATA, αποκαλύπτουν πλέον αυτόματα την πορεία της αγοράς και τα περιθώρια είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ στους επόμενους δύο – τρεις μήνες.
Ποια μέτρα προκρίνονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς εξέταση στο τραπέζι βρίσκεται μία δέσμη περίπου 40 παρεμβάσεων, με μέτρα όπως η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του βασικού αφορολόγητου για άγαμους (που έχει μείνει καθηλωμένο από το 2015 στα 8.636 ευρώ) καθώς και στοχευμένες ελαφρύνσεις στην άμεση φορολογία με στόχο τη μείωση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα μέτρα αυτά εξετάζονται να εφαρμοστούν συνδυαστικά ή εναλλακτικά, ενώ ακόμα μπαίνουν και νέες εισηγήσεις στο τραπέζι. Η κυριότερη αλλαγή αφορά στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές φόρου, με στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων που κινούνται στην περιοχή των 20.000 έως 50.000 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων.
Παρεμβάσεις σχεδιάζονται για αλλαγές και στα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην αναλογικότερη κατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων και στην ενίσχυση των κινήτρων ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά μισθώματα, να περιοριστεί η εκτόξευση των τιμών στα μισθώματα και να βγουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά ακίνητα. Ωστόσο δεν αποκλείονται και εξαγγελίες-έκπληξη, ειδικά αν το δημοσιονομικό περιθώριο αυξηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ήδη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αξιολογεί τα νέα δεδομένα και τον δημοσιονομικό χώρο που εξασφάλισε από το Ecofin, μετά το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της ειδικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, εξαιρώντας τις σχετικές πληρωμές από τους αυστηρούς κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη που επωφελούνται από τη ρύθμιση, εξασφαλίζοντας έτσι έναν επιπλέον δημοσιονομικό «αέρα» άνω των 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προστέθηκε στον «κουμπαρά» του 1 δισ. ευρώ που είχε ήδη σχηματιστεί από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και την υπεραπόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, διαμορφώνοντας το ύψος των παροχών στα 1,5 δισ. ευρώ -ως τώρα τουλάχιστον.
Η πίεση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο πεδίο των αριθμών. Οι αποκαλύψεις για καταβολές επιδοτήσεων σε «αγρότες-φαντάσματα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, αλλά και ανάγκες κάλυψης νέων αναγκών, όπως και διασφάλισης των εισοδημάτων των «νομοταγών» αγροτών, τα οποία ενδεχομένως να βρεθούν εν κινδύνω ανάλογα με το πώς θα επιβληθούν οι δημοσιονομικές διορθώσεις από την ΕΕ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν κινήσεις επίσης και για μεγάλες κοινωνικές ομάδες. «Το πακέτο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι απλώς αναπτυξιακό, πρέπει να έχει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξαγγελίες μπορεί να αποκτήσουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ακόμη κι αν οι κάλπες θεωρητικά βρίσκονται μακριά. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο να κεφαλαιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά και να ξαναχτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με τα κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται παραμελημένα».
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα