Ηράκλειο: 34oC

Πως κατέληξε να γίνει δολοφόνος η Ειρήνη Μουρτζούκου – Το άρρωστο οικογενειακό σύστημα

14.07.2025, 18:41

Σύμφωνα με καθηγητή Ψυχιατρικής

Για το αρρωστημένο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η Ειρήνη Μουρτζούκου και τα στοιχεία εκείνα της προσωπικότητας της που οδήγησαν την 25χρονη να προχωρήσει σε φόνους παιδιών, μίλησε ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Αντώνης Ντακανάλης.

«Στην υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου έχουμε ένα άρρωστο οικογενειακό σύστημα, ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Βλέπετε τις εγκληματικές πράξεις, που αρχίζουν στην ηλικία των 14 ετών. Πριν από αυτό, υπήρχε ήδη κάτι άλλο και βλέπουμε μια κλιμάκωση της συμπεριφοράς» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Υπήρχε μια έντονη παραβατική συμπεριφορά. Κλοπές, ψέματα… όλο αυτό κλιμακώνεται, αν δεν το σταματήσεις. Αυτά δε γεννιούνται τυχαία, δημιουργούνται μέσα σε ένα περιβάλλον, όταν το παιδί μεγαλώνει χωρίς όρια κι όταν φυσικά στο περιβάλλον – το κακοποιητικό γιατί ήταν το περιβάλλον της Ειρήνης κακοποιητικό, είναι αδιαμφισβήτητο- μαθαίνει ουσιαστικά ότι η στοργή σημαίνει απόρριψη κι εγκατάλειψη.

Εμένα η πρώτη φράση που μου είπε η Ειρήνη, όταν τη συνάντησα, είναι «δε θέλω να μου μιλάς για τη μάνα μου, γιατί δε μου έδωσε ποτέ την αγκαλιά»», περιέγραψε ο καθηγητής στην εκπομπή «Καλοκαίρι Παρέα».

Τα κίνητρα

«Αν πάμε να καταλάβουμε τα κίνητρα, το «γιατί το έκανε», γιατί μετά υπάρχει και ψυχοπαθητική προσωπικότητα, θα σας το πω πολύ απλά: αν η μητέρα από την Πάτρα θυσίασε τα παιδιά της για να σώσει τον γάμο με τον άντρα της, η Μουρτζούκου το έκανε για να τιμωρήσει πρώτα τη μάνα της. Ουσιαστικά υπήρχε από τη μία η ανάγκη για αποδοχή και από την άλλη απέραντο μίσος.

Αυτό το μίσος το έκανε μεταβίβαση, δεν το έστρεφε κατευθείαν στη μάνα της, αλλά προσπαθούσε να πληγώσει κάθε άνθρωπο που σε μία σχέση είτε οικογενειακή είτε φιλική είτε ερωτική την πλήγωνε. Αυτό όμως είναι το κίνητρο», εξήγησε ο κ. Ντακανάλης, ο οποίος επισήμανε ότι το κίνητρο δε δικαιολογεί τις δολοφονίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής αυτή η «σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας» είναι: «ο μακιαβελισμός, η χρηστική ικανότητα, τα ναρκισσιστικά στοιχεία που ήταν έντονα. Και φυσικά είναι και τα ψυχοπαθητικά στοιχεία, δηλαδή: έλλειψη μεταμέλειας, έλλειψη ηθικών φραγμών, έλλειψη τύψεων».

«Μια γυναίκα που ουσιαστικά τιμωρεί, όπως σας είπα, χωρίς να έχει καμία αξία. Απαξία πλήρως, γιατί να φτάσεις να σκοτώσεις και με το ίδιο μοτίβο, όπως είπε εκείνη, που σημαίνει: «Θυμώνω, θολώνω και σε βγάζω από τη μέση«, σημαίνει ότι πρώτα μέσα σου πρέπει να έχεις σκοτώσει – και σ’ αυτό είμαι απόλυτος- την ιδέα του ανθρώπου, κάθε ίχνος ανθρωπιάς», κατέληξε.

Σύνοψη άρθρου

  • Η Ειρήνη Μουρτζούκου μεγάλωσε σε ένα κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο επηρέασε την συμπεριφορά της από νωρίς.
  • Η κλιμάκωση της παραβατικής της συμπεριφοράς ξεκίνησε από τις κλοπές και ψέματα στην εφηβεία.
  • Τα κίνητρα για τις δολοφονικές της πράξεις συνδέονται με την ανάγκη της να τιμωρήσει τη μητέρα της και το περιβάλλον της.
  • Η προσωπικότητά της χαρακτηρίζεται από μακιαβελισμό, ναρκισσισμό και ψυχοπαθητικά στοιχεία, χωρίς ηθικούς φραγμούς ή τύψεις.
Advertisment