Η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων και φορέων της περιοχής, έξω από το στρατόπεδο στις 7 το απόγευμα, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα
Όταν όλοι αποκλείουν κάτι, εκείνο που απομένει είναι συνήθως η απάντηση. Κάπως έτσι εξελίσσεται η υπόθεση της χωροθέτησης κλειστής δομής μεταναστών στην Κρήτη, με το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη — που υπάγεται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας — να αναδεικνύεται ως το μοναδικό σενάριο που παραμένει ενεργό.
Αρχικά ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλέυρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «φωτογραφίζει» ένα στρατόπεδο ανενεργό για τη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών στην Κρήτη. Δηλώνει αμετακίνητος, με σεβασμό βεβαίως στους δημάρχους και την άποψή τους για δύο μικρές δομές προσωρινής φιλοξενίας.
Ακολουθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η επίσημη τοποθέτηση του Δήμου Ηρακλείου, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Κρήτης, με τον πρώτο να αποκλείει ρητά τρία πρώην στρατόπεδα εντός των ορίων του: Μπετεινάκη, Θεοδοσάκη και Γιακουμάκη. Οι λόγοι ήταν τεχνικοί, πολεοδομικοί, αναπτυξιακοί αλλά και πολιτικοί. Ήδη λειτουργεί εκεί ένα νηπιαγωγείο, ενώ υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες και σχεδιάζεται η περαιτέρω αξιοποίησή τους υπέρ της τοπικής κοινωνίας, όπως τονίζεται.
Και το ίδιο βράδυ, διαμαρτυρία κατοίκων στο στρατόπεδο Ζωγραφάκη, στο δήμο Μινώα Πεδιάδας. Εμφανώς στριμωγμένος ο δήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αναζητά πολιτικούς διαδρόμους. Από τη μία η δομή, από την άλλη ο λόφος 24 και το ραντάρ του αεροδρομίου που άργησε να αξιολογήσει, ο δημαρχος μπαίνει μπροστά και διεκδικεί.
Η χωρητικότητα του στρατοπέδου δεν ξεπερνά τα 100-120 άτομα, λέγεςται και η εγκατάσταση είναι παλιά και εγκαταλελειμμένη, άρα απαιτεί σοβαρές εργασίες επαναλειτουργίας. Το χώρο είχε επισκεφθεί τον Μάιο ο τότε υπ. Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης. Και σύμφωνα με πηγές στο Μαξίμου μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.000 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων και φορέων της περιοχής, έξω από το στρατόπεδο στις 7 το απόγευμα, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Θα είναι ένα πρώτο τεστ αντίδρασης για την τοπική κοινωνία του Μινώα Πεδιάδας, αλλά και για τις αντοχές της κυβέρνησης.
Δια της εις άτοπον απαγωγής, Ζωγραφάκι!
y
Σύνοψη άρθρου
- Η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων έξω από το στρατόπεδο Ζωγραφάκη αποκτά πολιτική βαρύτητα για την τοπική κοινωνία και κυβέρνηση.
- Το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη είναι η μοναδική εναλλακτική για τη χωροθέτηση κλειστής δομής μεταναστών στην Κρήτη.
- Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης επιμένει στη δημιουργία της δομής, παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών δημάρχων.
- Η τοπική αντίδραση και οι πολιτικές διαδρομές του δημάρχου Βασίλη Κεγκέρογλου κυριαρχούν στην υπόθεση.
Δημοφιλή
«Απομόνωσαν» τους κρυφό - χρυσαυγίτες
Γεράσιμος Μιχελής: Το συγκινητικό «αντίο» του Mega λίγο πριν την έναρξη του «Παρά Πέντε»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διάλογος «φωτιά» με πρωταγωνιστή τον «Φραπέ» - «Αν είχα σκοτώσει την Τυχεροπούλου τώρα θα ήμουν έξω»
Τον χώρισε και την βίασε, την ξυλοκόπησε και την κράτησε όμηρο - Συνελήφθη όταν αποκοιμήθηκε
Ποια είναι νόσος ALS από την οποία έπασχε ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής
Ειρήνη Μουρτζούκου: Μαρτυρία για σκηνή ζηλοτυπίας με την Πόπη - «Τσακωνόταν με την άλλη που είναι παντρεμένες και μού έσπασε τη λεκάνη»
Κλειστή δομή μεταναστών στην Κρήτη διά της «σιωπηλής» εις άτοπον Ζωγραφάκη!
Απίστευτο σκηνικό: Τσακώθηκαν για μια θέση πάρκινγκ στη μέση του δρόμου
Νέα αποκάλυψη: Η μητέρα της Μουρτζούκου ισχυρίζεται οτί η μητέρα του Παναγιωτάκη διατήρουσε σχέσεις με την Ειρήνη πριν συλληφθεί!