Ηράκλειο: 33oC

Ντομάτα γεμιστή με τυριά και πέστο βασιλικού με αμύγδαλα

27.07.2025, 20:33

Ένα απίθανο ορεκτικό στο τραπέζι μας

Πρωτότυπες γεμιστές ντομάτες, με τυριά κι ένα πολύ νόστιμο πέστο βασιλικού με αμύγδαλο αντί για κουκουνάρι – ένα απίθανο ορεκτικό.

Ιδανικές και για έναν καλοκαιρινό μπουφέ.

Οι ντομάτες γεμίζονται με ένα απίθανο τυρένιο μείγμα από φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα και αρωματίζονται με δροσερό και μυρωδάτο πέστο βασιλικού. Σε αυτή την τόσο φίνα εκδοχή μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός πρωτότυπου ορεκτικού σε ένα γιορτινό τραπέζι.

30′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
Σύνολο: 55′

Υλικά

Μερίδες: 6 (ως ορεκτικό)
12 μικρές ντομάτες
300 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
300 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, θρυμματισμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 δόση πέστο βασιλικού*
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπάκι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα. Τα καπάκια τα κρατάμε στην άκρη. Αλατίζουμε τις «κούπες» και τις αφήνουμε ανάποδα στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε (θα πρέπει να τις χωράει ακριβώς), μέχρι να τις χρειαστούμε. Λιώνουμε τη σάρκα τους στον πολυκόφτη και σουρώνουμε τον πολτό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στο μπολ με τον σουρωμένο χυμό ντομάτας προσθέτουμε τα τυριά, αλατοπίπερο και τα 2/3 του πέστο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε τα «καπάκια» στις ντομάτες και τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
Τις σερβίρουμε χλιαρές, με το υπόλοιπο πέστο βασιλικού.
Μυστικά
*Πέστο βασιλικού με γραβιέρα και αμύγδαλα: Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 20 γρ. φύλλα βασιλικού, προτιμότερο πλατύφυλλου, με 1 σκελίδα σκόρδο και 30 γρ. αμύγδαλα λευκά. Ρίχνουμε σταδιακά 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι γεμιστές ντομάτες περιέχουν φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα, με πέστο βασιλικού και αμύγδαλο.
  • Το πέστο βασιλικού γίνεται με γραβιέρα και αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι, προσφέροντας μια δροσερή γεύση.
  • Η διαδικασία προετοιμασίας και ψησίματος συνολικά διαρκεί 55 λεπτά.
  • Σερβίρονται χλιαρές και μπορούν να αποτελέσουν ένα πρωτότυπο ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι.
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στη Χίο: 50χρονος πατέρας τριών παιδιών εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτες εικόνες στη Λιβαδειά: Αγριογούρουνα «έκοβαν» βόλτες στους δρόμους – Δείτε φώτο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: 74χρονος έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια οργανωμένης κατάδυσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κρήτη

Μπαλί: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή – Ένα άτομο τραυματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου από την Κρήτη στον Άγιο Νεκτάριο Ναυπλίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στο φως νέες αποκαλύψεις για το μαφιόζικο κύκλωμα – Οι διάλογοι που καίνε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στον Πειραιά: ΙΧ «τυλίχθηκε» στις φλόγες – Καλά στην υγεία της η οδηγός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Δωρεάν μετακινήσεις με αστικά λεωφορεία για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Κόσμος

Πούτιν: «Είμαι πρόθυμος να συναντήσω τον Ζελένσκι στη Μόσχα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Style

Γνωστό μοντέλο ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας

Διαβάστε περισσότερα