Η θεωρία λέει πως όταν κάποιος ψεύδεται και αγχώνεται, το σώμα του αντιδρά
Παρόλο που εδώ και δεκαετίες θεωρείται δυνατό «όπλο» των αρχών, ο ανιχνευτής ψεύδους δεν καταγράφει το ίδιο το ψέμα, αλλά σωματικές αντιδράσεις όπως παλμούς, ιδρώτα, πίεση και ρυθμό αναπνοής.
Η θεωρία λέει πως όταν κάποιος ψεύδεται και αγχώνεται, το σώμα του αντιδρά. Βέβαια, αν κάποιος δεν νιώθει τύψεις ή στρες, το τεστ δεν θα καταγράψει κάτι και θα το περάσει ανενόχλητος.
Πως οι serial killers περνούν με επιτυχία το τεστ του ανιχνευτή ψεύδους
Πρώην πράκτορες του FBI αναφέρουν πως πολλοί serial killers, όπως ο Ted Bundy ή ο Gary Ridgway, πέρασαν τον ανιχνευτή ψεύδους χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία.
Σύμφωνα με τον Τζον Ντάγκλας, συγγραφέα του Mindhunter, αυτό οφείλεται στο ότι δεν αισθάνονται πια άγχος όπως ο υπόλοιπος, απλός κόσμος. Δεν έχουν ενοχές, ούτε φόβο, άρα και καμία ένδειξη που να τους «καρφώσει» στον ανιχνευτή ψεύδους.
Γιατί δεν αποδίδουν τα τεστ του ανιχνευτή ψεύδους; Είναι οι serial killers ψυχοπαθείς;
Όχι. Η ψυχοπάθεια δεν είναι διαγνωστική κατηγορία, αλλά ένα σύνολο χαρακτηριστικών που σχετίζεται με διαταραχές όπως η αντικοινωνική ή οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
Ένας κατά συρροή δολοφόνος δεν είναι απαραίτητα ψυχοπαθής, αλλά μπορεί να περάσει τον ανιχνευτή ψεύδους όπως και να ‘χει, ειδικά αν έχει εξασκηθεί στο να διατηρεί την ψυχραιμία του ή αν πιστεύει πως οι πράξεις του ήταν «δικαιολογημένες».
Ο όρος «ψυχοπαθής» συχνά χρησιμοποιείται λάθος. Δεν σημαίνει απλά «κακός» ή «βίαιος», αλλά άνθρωπος που δεν νιώθει ενσυναίσθηση, ενοχή ή φόβο. Συνεντεύξεις με αυτοαποκαλούμενους ψυχοπαθείς, όπως ο Λιούις Ρέιμοντ Τέιλορ, το αποδεικνύουν. Ο ίδιος παραδέχεται πως δεν ξέρει τι σημαίνει η λέξη «τύψεις».
Ένα άτομο χωρίς συναισθηματικές αντιδράσεις δεν μπορεί να ανιχνευθεί από ένα τεστ που βασίζεται αποκλειστικά σε αυτές. Και αυτό κάνει τον ανιχνευτή ψεύδους άχρηστο απέναντι στους δολοφόνους αυτούς.
Η επιστημονική κοινότητα απορρίπτει τον ανιχνευτή ψεύδους ως αναξιόπιστο. Το ποσοστό ψευδών θετικών αποτελεσμάτων αγγίζει το 50%, δηλαδή, μπορεί να δείχνει έναν αθώο ως ένοχο. Κι όμως, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για απόσπαση εντυπώσεων ή προκαταρκτική αξιολόγηση υπόπτων.
Το παράδειγμα του Green River Killer
Ο Gary Ridgway, γνωστός και ως Green River Killer, δολοφόνησε τουλάχιστον 48 γυναίκες. Όταν εξετάστηκε με ανιχνευτή ψεύδους το 1984, τον πέρασε με επιτυχία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η σύλληψή του για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Δεν ήταν ο μόνος που απέφυγε το τεστ: άλλοι δολοφόνοι όπως οι Jeffrey MacDonald και Adrian Prout είχαν επίσης «καθαρές» ενδείξεις, ακόμα και όταν οι αποδείξεις τούς ενοχοποιούσαν.
Πηγή: gazzetta.gr
Δημοφιλή
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Σάλος στη Σκωτία: Εκπαιδευτικός είχε... «διπλή ζωή» στο Only Fans και αποβλήθηκε για 2 χρόνια - Οι φωτογραφίες που την «έκαψαν»
Συναγερμός για την εξαφάνιση της 19χρονης Βασιλικής από την Αττική
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα (18/7) σε περιοχές της Κρήτης
Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου
Ηράκλειο: Η Δικαιοσύνης αποχαιρετά τη «σιδηρά κυρία» της
Τραγωδία στη Νίκαια: Νεκρός πεζός που παρασύρθηκε από μηχανή