Χωρίς τη χρήση της, τα υπόλοιπα υποσυστήματα είναι πρακτικά άχρηστα
Η ζώνη ασφαλείας είναι ίσως το σπουδαιότερο στοιχείο παθητικής ασφάλειας στα αυτοκίνητα τα τελευταία 70 χρόνια, ωστόσο κρύβει ακόμη μυστικά που ελάχιστοι γνωρίζουν.
Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί μόλις μπουν στο αυτοκίνητο -αν όχι η πρώτη- είναι να φορέσουν τη ζώνη ασφαλείας, αφού κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής αν δεν την χρησιμοποιεί, είτε σε σύντομες διαδρομές μέσα στην πόλη, είτε σε ταξίδι.
Χωρίς τη χρήση της, τα υπόλοιπα υποσυστήματα, όπως για παράδειγμα οι αερόσακοι, όχι μόνο είναι πρακτικά άχρηστα αλλά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα οδηγού και επιβατών.
Εξάλλου όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα ασφαλείας τα οποία φροντίζουν να υπενθυμίζουν στον οδηγό ότι κάποιος επιβάτης δεν φοράει ζώνη ασφαλείας. Ο Βρετανός George Cayley είναι αυτός που εφηύρε την πρώτη ζώνη ασφαλείας στα μέσα του 19ου αιώνα για χρήση στα ανεμόπτερα εκείνης της εποχής.
Για χρήση στα αυτοκίνητα ο Αμερικανός Edward J. Claghome ήταν εκείνος που πιστώθηκε την εφεύρεση της ζώνης ασφάλειας δύο σημείων (γύρω από τη μέση) στην ιστορία των τεσσάρων τροχών το 1885, ο οποίος βρήκε αυτόν τον τρόπο ώστε οι επιβάτες ενός ταξί να παραμένουν στη θέση τους.
Η σύγχρονη ζώνη ασφάλειας τριών σημείων αποτελεί εφεύρεση του Σουηδού Nils Bohlin, το 1958, τον πρώτο μάλιστα χρόνο που εργάστηκε για την Volvo, η οποία μάλιστα τις εφάρμοσε άμεσα στα μοντέλα της αλλάζοντας τα δεδομένα στην ασφάλεια των αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο.
Μολονότι, βέβαια, η ζώνη ασφαλείας είναι ένα αντικείμενο με το οποίο όλοι μας ερχόμαστε καθημερινώς σε επαφή, οι περισσότεροι ίσως να μην γνωρίζουν κάποιες βασικές αρχές λειτουργίας της και τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν τα επιμέρους τμήματά τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλαστικού κουμπιού το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε κάθε ζώνη ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει σχεδόν κανείς τι είναι αυτό που το κάνει τόσο απαραίτητο.
Αν και το πλαστικό τμήμα παραπέμπει σε κουμπί, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα στοπ, το οποίο ουσιαστικά αποτρέπει την πόρπη της ζώνης από το να υπακούσει στον νόμο της βαρύτητας και να βρεθεί στο πάτωμα του αυτοκινήτου.
Επί της ουσίας, το γεγονός ότι κάθε ημέρα με μια απλή κίνηση του χεριού μπορείτε να τοποθετήσετε τη ζώνη ασφαλείας, το οφείλετε σε αυτό το μικρό κομμάτι πλαστικού.
Πηγή: carandmotor.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η ζώνη ασφαλείας είναι θεμελιώδες στοιχείο παθητικής ασφάλειας στα αυτοκίνητα.
- Το πλαστικό κουμπί στη ζώνη είναι στην πραγματικότητα ένα στοπ που αποτρέπει την πόρπη από το να πέσει στο πάτωμα.
- Η λειτουργία του στοπ διευκολύνει την καθημερινή χρήση της ζώνης με μια απλή κίνηση του χεριού.
- Η σύγχρονη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων εφευρέθηκε από τον Nils Bohlin το 1958 για λογαριασμό της Volvo.
Δημοφιλή
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Σάλος στη Σκωτία: Εκπαιδευτικός είχε... «διπλή ζωή» στο Only Fans και αποβλήθηκε για 2 χρόνια - Οι φωτογραφίες που την «έκαψαν»
Συναγερμός για την εξαφάνιση της 19χρονης Βασιλικής από την Αττική
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα (18/7) σε περιοχές της Κρήτης
Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου
Ηράκλειο: Η Δικαιοσύνης αποχαιρετά τη «σιδηρά κυρία» της