Μια σημαντική ανακάλυψη στην ογκολογία
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έγινε από επιστημονική ομάδα, η οποία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα της ογκολογίας.
Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο mRNA που δεν στοχεύει μόνο έναν συγκεκριμένο καρκίνο – αλλά όλους. Το επίτευγμά τους θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ογκολογία, καθώς αποδεικνύει πως ένα μη εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA μπορεί να αφυπνίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να το εκπαιδεύσει ώστε να αναγνωρίζει και να εξολοθρεύει κάθε είδους καρκινικό όγκο.
Αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του σε ανθρώπους, μπορεί να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο πολεμάμε τον καρκίνο και να καταστήσει περιττές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοβολία.
Η συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε από την ίδια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (University of Florida – UF), η οποια είχε νωρίτερα καταγράψει μια πρωτοποριακή επιτυχία κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους εμβολίου που επαναπρογραμμάτισε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να νικήσει το γλοιοβλάστωμα – έναν επιθετικό όγκο του εγκεφάλου. Αναπτύσσοντας περαιτέρω το εμβόλιο mRNA, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό με τέτοιο τρόπο ώστε να πολεμά όχι έναν, αλλά κάθε τύπο καρκίνου.
Πώς λειτουργεί το νέο εμβόλιο
Όπως αναφέρεται στο New Atlas, το επαναστατικό εμβόλιο «γενικής χρήσης» βασίζεται σε τεχνολογία mRNA και λειτουργεί παρόμοια με τα εμβόλια κατά της Covid-19, αλλά με διαφορετικό στόχο: δίνει εντολή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κινητοποιηθούν και να επιτεθούν σε κάθε καρκινικό όγκο, όπως ακριβώς θα επιτίθονταν σε μια ιική πρωτεΐνη.
«Η παρούσα μελέτη κατέληξε σε μια εντελώς απρόσμενη και συναρπαστική παρατήρηση: ότι ακόμη και ένα εμβόλιο που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένο για κάποιον όγκο ή ιό – αρκεί να είναι mRNA – μπορεί να προκαλέσει αντικαρκινική δράση», δήλωσε ο παιδοογκολογικός επιστήμονας και επικεφαλής ερευνητής στο RNA Engineering Laboratory του UF, Elias Sayour. «Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί απόδειξη ότι αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καθολικά εμβόλια κατά του καρκίνου, ικανά να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό απέναντι στους όγκους κάθε ασθενούς.»
Ο Sayour έχει αφιερώσει πάνω από μία δεκαετία στην αξιοποίηση της επιστήμης του mRNA για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η επιτυχία με το γλοιοβλάστωμα άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση της προσέγγισης, από τη στοχοποίηση ενός είδους όγκου, στην ενίσχυση του ίδιου του ανοσοποιητικού ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε τύπο καρκινικού κυττάρου.
Η εργασία αυτή προστίθεται σε μια αυξανόμενη βάση αποδείξεων που δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να εξελιχθούν σε ισχυρό όπλο κατά της νόσου.
Αν και η σύσταση του εμβολίου μοιάζει με εκείνη των εμβολίων κατά της Covid-19, με χρήση λιπιδικών νανοσωματιδίων για τη μεταφορά των γενετικών οδηγιών στο σώμα, η λειτουργία του διαφέρει. Αντί να κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη ιού, στέλνει ένα μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να κινητοποιηθεί. Ουσιαστικά δίνει εντολή στο σώμα να παραγάγει συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό, μεταξύ των οποίων και η πρωτεΐνη PD-L1, η οποία εντοπίζεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα και τα καθιστά πιο ορατά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Με αυτόν τον τρόπο τα καρκινικά κύτταρα αποκαλύπτονται και γίνονται πιο ευάλωτα στην ανοσοθεραπεία.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Biomedical Engineering, πραγματοποιήθηκε αρχικά σε ποντίκια που είχαν μελάνωμα και το εμβόλιο κατάφερε να εξαλείψει υπάρχοντες, ανθεκτικούς σε φάρμακα όγκους. Στη συνέχεια, εφαμόστηκε σε άλλους τύπους καρκίνου – εγκεφάλου, δέρματος και οστών – και η θεραπεία πέτυχε επίσης πλήρη εξάλειψη των όγκων, χωρίς τη βοήθεια άλλης θεραπευτικής παρέμβασης.
Μια αντισυμβατική προσέγγιση που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο
Η προσέγγιση που ακολούθησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα θεωρείται αντισυμβατική, καθώς ο τομέας της ανοσοθεραπείας μέχρι σήμερα στρεφόταν ολοένα και περισσότερο προς τα εξατομικευμένα εμβόλια και την ακριβή στόχευση. Για αυτό και οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στον σχεδιασμό εμβολίων προσαρμοσμένων στο προφίλ κάθε ασθενούς.
«Η μελέτη αυτή προτείνει μια διαφορετική επαναστατική στρατηγική», δήλωσε ο Duane Mitchell εκ των συγγραφέων ερευνητών της μελέτης. «Διαπιστώσαμε ότι με ένα εμβόλιο που δεν στοχεύει άμεσα τον καρκίνο αλλά προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση, μπορούμε να προκαλέσουμε έντονη αντικαρκινική αντίδραση. Αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες για ευρεία χρήση, ακόμη και για τη δημιουργία ενός ετοιμοπαράδοτου εμβολίου κατά του καρκίνου».
Αν και το εμβόλιο βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο πειραμάτων σε ζώα, αυτή η εργασία θέτει τα θεμέλια για μια στρατηγική καθολικού αντικαρκινικού εμβολιασμού – μια προσέγγιση που δεν βασίζεται στην εξατομίκευση της θεραπείας, αλλά στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού να πολεμά πιο έξυπνα τον καρκίνο.
«Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει έναν καθολικό τρόπο αφύπνισης της ανοσολογικής απόκρισης ενός ασθενούς απέναντι στον καρκίνο», δήλωσε ο Mitchell. «Και αυτό θα ήταν συγκλονιστικό, αν αποδειχτεί εφαρμόσιμο και στις μελέτες σε ανθρώπους».
Πηγή: newsbeast.gr
Δημοφιλή
Κρήτη: Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 47χρονος οδηγός μηχανής
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Γιώργου
Ο Εγκέλαδος δεν ξεχνά την Σαντορίνη - Νέος σεισμός νοτιοανατολικά της Οίας
Τρόμος για οδηγό στη Λάρισα: Είδε το παρμπρίζ της να διαλύεται ενώ οδηγούσε - Αδέσποτη σφαίρα το πιθανότερο σενάριο
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα Δευτέρα (21/7) στην Κρήτη – Δείτε που και ποιες ώρες
Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους ενόψει καύσωνα
Το κόλπο με το φύλλο: Έτσι γλιτώνουν τις κλήσεις της Τροχαίας - Δείτε βίντεο
Αδιανόητη τραγωδία στην Πιερία: Νεκρός 13χρονος σε παραλία!
Ο καύσωνας φέρνει έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα δουλέψουν για 5 ώρες