Ηράκλειο: 28oC

Χολίνη: Το κλειδί κατά του Αλτσχάιμερ, ποιες τροφές την περιέχουν

22.07.2025, 3:00

Ένα συστατικό πολύτιμο για τον οργανισμό

Έναν σύμμαχο στην προσπάθεια μείωσης του κινδύνου εμφάνισης Αλτσαχάιμερ ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ερευνητές από τη Βοστώνη, το Σικάγο και την Ουάσινγκτον συνεργάστηκαν για να τσεκάρουν αν όντως, οι τροφές που περιέχουν χολίνη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, όπως μεγαλώνουμε -συσχέτιση που είχαν προτείνει διάφορες προηγούμενες εργασίες.

Η χολίνη είναι μικροθρεπτικό συστατικό που είναι κρίσιμη για την πρόληψη προβλημάτων, όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος. Ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο ήπαρμυϊκή βλάβη ή γνωστικές δυσλειτουργίες.

Υπάρχει -σε μεγάλη περιεκτικότητα- στο αυγό, το μπρόκολο, τα πουλερικά, το γάλα και το γιαούρτι, το συκώτι, τις γαρίδες, τα καβούρια, το σολομό, τον τόνο, τον μπακαλιάρο, το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο, αλλά και τη σόγια, τις φακές και τα φασόλια (όταν είναι μαγειρεμένα), τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη, την κινόα και το ρύζι και το σιτάρι.

Στην τελευταία μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 81 χρόνια και έκαναν κάθε χρόνο νευρολογικές εξετάσεις.

Έπειτα από 8ετη παρακολούθηση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου 350 χιλιοστογράμμων χολίνης την ημέρα συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο κλινικής διάγνωσης Αλτσχάιμερ.

Κατά το Institute of Medicine (IOM) ένας ενήλικας πρέπει να λαμβάνει από 425 έως 550 mg χολίνης.

Ένα μεγάλο αυγό έχει 125mg και 100 γραμμάρια συκώτι από κοτόπουλο ή μοσχάρι έχουν 460 mg. Ακολουθούν τα θαλασσινά (80 με 100 mg ανά 100 γραμμάρια), τα ψάρια (75-90mg ανά 100 γραμμάρια) και το κρέας (70 με 100 mg ανά γραμμάρια). Τα υπόλοιπα κυμαίνονται από 10 έως 70mg ανά 100 γραμμάρια.

Οι προορισμοί για χολίνη

Μελέτη του 2024 που έγινε στην Κίνα είχε δείξει πως η πρόσληψη χολίνης βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ειδικά μεταξύ των γυναικών, με τη διατροφολόγο Ilana Muhlstein να λέει Fox News πως «ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί το 20% έως 30% των θερμίδων που καταναλώνετε. Η διατροφή είναι κρίσιμη για να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας ή να τον βλάψει».

Για να του δώσουμε τη χολίνη που χρειάζεται, το αυγό είναι ο προορισμός «και ο κρόκος έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 90% της χολίνης που περιέχεται σε αυτό. Όσοι επιλέγουν να τρώνε ασπράδια αυγών για διατροφικούς λόγους, η λήψη ενός συμπληρώματος χολίνης μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή».

Μια άλλη καλή επιλογή είναι τα καρύδια, που περιέχουν χολίνη μαζί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μεγάλη είναι η περιεκτικότητα και στον άγριο σολομό -που επίσης έχει ωμέγα-3 και υγιεινές πρωτεΐνες-, όπως και τα βιολογικά βατόμουρα.

«Αν τρώγατε μια σαλάτα κάθε μέρα, θα έπρεπε να έχει βατόμουρα, σολομό και καρύδια με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο. Θα ήταν ένα τέλειο γεύμα που θα ενισχύει τον εγκέφαλο σας».

Σύνοψη άρθρου

  • Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χολίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
  • Η χολίνη είναι κρίσιμη για την πρόληψη γνωστικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων στο ήπαρ.
  • Τροφές πλούσιες σε χολίνη περιλαμβάνουν αυγά, συκώτι, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και σόγια.
  • Καθημερινή κατανάλωση περίπου 350 mg χολίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.