Ηράκλειο: 24oC

Κολοκυθοκεφτέδες από την Κρήτη

14.08.2025, 9:25

Η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή

Στην Κρήτη οι κολοκυθοκεφτέδες εμπλουτίζονται με ντόπια γραβιέρα και ανθότυρο και κάνουν τη διαφορά!

Υλικά

Μερίδες: 4 ως ορεκτικό

  • 700 γρ. κολοκύθια μεγαλούτσικα
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ξηρό ανθότυρο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το αλεύρωμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες πρώτα τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι.
  2. Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ζυμώνουμε καλά.
  5. Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι.
  7. Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
  8. Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
  9. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  10. Σερβίρουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες, ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.

Μυστικά

  • Για να γίνουν αφράτοι οι κολοκυθοκεφτέδες και να τηγανιστούν σωστά, αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά (ιδανικά για 10-12 ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αν και πάλι το μείγμα παραμένει κάπως υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
  • Μπορούμε να καταψύξουμε τους αλευρωμένους κολοκυθοκεφτέδες, σε στρώσεις, με λαδόκολλες ανάμεσά τους. Τους τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς ξεπάγωμα.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι κρητικοί κολοκυθοκεφτέδες διαφέρουν χάρη στη χρήση ντόπιας γραβιέρας και ανθότυρου.
  • Η συνταγή απαιτεί τρίψιμο και στύψιμο των κολοκυθιών για να αφαιρεθούν τα υγρά πριν την ανάμειξη με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Οι κεφτέδες αλευρώνονται και τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Για αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, είναι σημαντικό το κολοκύθι να στραγγίζει καλά, και μπορούν να καταψυχθούν πριν το τηγάνισμα.
πριν από 5 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Πολιτική

Μάξιμος Σενετάκης: Καταδικάζει τον προπηλακισμό του Μάκη Βορίδη – «Η διαφωνία δεν είναι άλλοθι για την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Χανιά

Αναστάτωση στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλέπα – Γείτονες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο (φωτο, βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ποια ζώδια βρίσκουν λύσεις στα οικονομικά τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Κρεμλίνο: Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →