Η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή
Στην Κρήτη οι κολοκυθοκεφτέδες εμπλουτίζονται με ντόπια γραβιέρα και ανθότυρο και κάνουν τη διαφορά!
Υλικά
Μερίδες: 4 ως ορεκτικό
- 700 γρ. κολοκύθια μεγαλούτσικα
- 3 αυγά
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ξηρό ανθότυρο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι για το αλεύρωμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες πρώτα τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι.
- Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε καλά.
- Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι.
- Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
- Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
- Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες, ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.
Μυστικά
- Για να γίνουν αφράτοι οι κολοκυθοκεφτέδες και να τηγανιστούν σωστά, αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά (ιδανικά για 10-12 ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αν και πάλι το μείγμα παραμένει κάπως υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
- Μπορούμε να καταψύξουμε τους αλευρωμένους κολοκυθοκεφτέδες, σε στρώσεις, με λαδόκολλες ανάμεσά τους. Τους τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς ξεπάγωμα.
Πηγή: gastronomos.gr
Σύνοψη άρθρου
- Οι κρητικοί κολοκυθοκεφτέδες διαφέρουν χάρη στη χρήση ντόπιας γραβιέρας και ανθότυρου.
- Η συνταγή απαιτεί τρίψιμο και στύψιμο των κολοκυθιών για να αφαιρεθούν τα υγρά πριν την ανάμειξη με τα υπόλοιπα υλικά.
- Οι κεφτέδες αλευρώνονται και τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Για αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, είναι σημαντικό το κολοκύθι να στραγγίζει καλά, και μπορούν να καταψυχθούν πριν το τηγάνισμα.

Δημοφιλή
Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: «Βροχή» οι σφαίρες έξω από κατάστημα χαλιών
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς
Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»
Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα στο Ηράκλειο Κρήτης
Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» - Δείτε βίντεο
Σοκ στο Κολωνάκι: Δολοφονία και όχι ατύχημα ο θάνατος της 87χρονης Ελένης Παπαδοπούλου
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός οδηγός Ι.Χ. στην Αγία Μαρίνα
Αδιανόητο τροχαίο: ΙΧ τούμπαρε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού
Θρίλερ με την εξαφάνιση του Αλέξη Τσικόπουλου: Βίντεο δείχνει τον γιατρό λίγες ώρες πριν χαθούν τα ίχνη του