Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί
Δεν υπάρχει ίσως ρόφημα που να έχει μελετηθεί περισσότερο από τον καφέ, με τις περισσότερες έρευνες να συγκλίνουν στα οφέλη που προσφέρει η μέτρια κατανάλωσή του σε όλα τα επίπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόσφατη μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, που αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Kidney International Reports, όσοι έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ κάθε μέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην ομάδα που έπινε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 22%-23%. Ακόμα όμως και τα άτομα με συννοσηρότητες, όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο σακχαρώδης διαβήτη, είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ.
«Ήδη γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ηπατικές νόσοι», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Chirag Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες, μια συνεχιζόμενη έρευνα καρδιαγγειακών παθήσεων σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν 14.207 ενήλικες με διάμεση ηλικία τα 54 έτη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα φλιτζάνια καφέ που έπιναν ημερησίως για 24 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.694 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης.
Ποια είναι όμως εκείνη η λειτουργία του καφέ που τον καθιστά σύμμαχο για τα νεφρά; Σύμφωνα με τον δρ. Chirag Parikh, αυτό οφείλεται «είτε στις βιολογικά ενεργές ενώσεις σε συνδυασμό με την καφεΐνη είτε απλώς στην ίδια την καφεΐνη, η οποία βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά».
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η ερευνητική ομάδα σημειώνει επίσης ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα, η κρέμα σαντιγύ, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο και να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, που κρίνεται απαραίτητη ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να καθοριστούν οι δραστικοί μηχανισμοί του καφέ που προστατεύουν τα νεφρά και ειδικότερα σε κυτταρικό επίπεδο.
Σύνοψη άρθρου
- Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.
- Έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης κατά 22%-23%.
- Η καφεΐνη και οι βιολογικά ενεργές ενώσεις του καφέ βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά.
- Τα πρόσθετα του καφέ μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.
Δημοφιλή
Κρήτη: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην δημάρχου
Κοριτσάκι 2 ετών εντοπίστηκε νεκρό σε παραλία
Απίστευτο περιστατικό σε νοσοκομείο: Γιατρός ζήτησε φακελάκι και εξευτέλισε ασθενή μέσα στο χειρουργείο!
Παλαιό Φάληρο: Το παιδί παρέμεινε στη θάλασσα για πάνω από 24 ώρες - Δείτε το βίντεο
Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός δίπλα στο πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου
Xανιά: Σε εξέλιξη η εκκένωση οικισμών λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς
Έφυγε από τη ζωή γνωστός ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός 42χρονος σε τροχαίο - Το όχημα του προσέκρουσε με σφοδρότητα σε δέντρο (φωτο)
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Χανιά - Εκκενώθηκαν 7 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους