Γιατρός από το Χάρβαρντ αποκαλύπτει
Πολλές φορές εμπιστευόμαστε προϊόντα που παρουσιάζονται ως «υγιεινές επιλογές», χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουμε τι πραγματικά περιέχουν. Ο Δρ. Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αποκαλύπτει μία σειρά από τρόφιμα που αποφεύγει ο ίδιος, λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στην υγεία του εντέρου και της πρόκλησης φλεγμονών.
Από σνακ μέχρι σως για σαλάτες, ο γιατρός έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Instagram μέσω του οποίου συμβουλεύει τους 1,2 εκατομμύρια ακόλουθούς του. Σε μία από τις αναρτήσεις του αποκαλύπτει ποιες είναι οι τροφές που αποφεύγει και προτείνει εναλλακτικές. Ωστόσο, πρόκειται για προϊόντα που φαινομενικά μοιάζουν υγιεινές επιλογές, αλλά δεν είναι.
Τρόφιμα που αποφεύγει
Μπάρες δημητριακών και γκρανόλα
Παρότι διαφημίζονται ως υγιεινά προϊόντα, συχνά περιέχουν επεξεργασμένα έλαια, γαλακτωματοποιητές και «ψεύτικες φυτικές ίνες». Ο Δρ. Saurabh Sethi προτιμά ξηρούς καρπούς ή φρούτα με βούτυρο ξηρών καρπών ως πιο αγνές και θρεπτικές εναλλακτικές.
Γιαούρτι με φρούτα
Περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά αρώματα. Αντί αυτών, συστήνει σκέτο γιαούρτι με μούρα και σπόρους chia για αντιοξειδωτική προστασία και καλύτερη πέψη.
Τσίχλες χωρίς ζάχαρη
Συχνά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη, που προκαλεί φούσκωμα, αέρια ή ακόμα και διάρροια. Ως εναλλακτική, προτείνει τους σπόρους μάραθου μετά το γεύμα.
Σάλτσες για σαλάτες του εμπορίου
Ακόμα και αυτές που ισχυρίζονται ότι είναι «υγιεινές», περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα σπιτικό dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα και βότανα.
Επεξεργασμένα φυτικά έλαια
Έλαια όπως η κανόλα και το έλαιο καλαμποκιού είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά, που συνδέονται με φλεγμονή. Προτιμήστε λάδι αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας.
Γάλα και λακτόζη
Η λακτόζη μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία. Γι’ αυτό, προτιμήστε γάλα αμυγδάλου ή σκέτο καφέ με κανέλα.
Στιγμιαία noodles
Πρόκειται για προϊόντα που είναι γεμάτα με συντηρητικά, χαμηλής διατροφικής αξίας και βλαβερά για το μικροβίωμα του εντέρου. Εναλλακτικά, προτιμήστε noodles ρυζιού με ζωμό και λαχανικά.
View this post on Instagram
Τι λένε νέες έρευνες
Νεότερες μελέτες συνδέουν τα τεχνητά γλυκαντικά και τα πρόσθετα σάκχαρα με:
– Πρόωρη εφηβεία στα παιδιά.
– Αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, κατάθλιψη και καρκίνο.
– Διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου.
Με πληροφορίες του ygeiamou.gr
Σύνοψη άρθρου
- Ο Δρ. Saurabh Sethi αποκαλύπτει ότι πολλά τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, όπως μπάρες δημητριακών και σάλτσες σαλάτας, επιβαρύνουν το έντερο.
- Προτείνει εναλλακτικές λύσεις όπως ξηρούς καρπούς και σπιτικά dressings για καλύτερη υγεία.
- Τα τεχνητά γλυκαντικά και πρόσθετα σάκχαρα συνδέονται με φλεγμονές και διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου.
- Νέες έρευνες αναφέρουν ότι τα τεχνητά πρόσθετα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου.
Δημοφιλή
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύθηκαν οι περιουσίες δυο κτηνοτρόφων – Είχαν πάρει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ
Παλαιό Φάληρο: Σοκαριστικές μαρτυρίες γειτόνων για το τρίχρονο κορίτσι (βίντεο)
Επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών στην Χανιώπορτα!
Πένθος στη Μεσαρά για τον θάνατο του αγαπητού Αντώνη Βαρδουλάκη
Το συγκλονιστικό σκίτσο που ζωγράφισε η Κυριακή Γρίβα και αποκάλυπτε την κακοποίησή της - Βρέθηκε τετρασέλιδο γράμμα
Αύγουστος 2025: Τα 5 ζώδια που θα πλέουν σε πελάγη επιτυχίας
Χανιά: Συναγερμός για φωτιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων - Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
Κόλλησε ως «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για το rebranding - 3η χρονιά χωρίς εθνική καμπάνια για τον Τουρισμό
«Κανόνι» από μεγάλο τουριστικό πρακτορείο με πακέτα διακοπών και στην Κρήτη