Ηράκλειο: 19oC

Διαβήτης τύπου 2: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

14.08.2025, 19:12

Η κίνηση που σώζει

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health- Europe.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  • Η μελέτη παρακολούθησε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες για 11 χρόνια.
  • Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται κατά 17% με κάθε 10% αύξηση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή.
  • Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με λιγότερο επεξεργασμένα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη έως και 18%.
πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Βρετανία: Δολοφόνησαν παιδόφιλο ροκ σταρ μέσα στη φυλακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Άνδρας έψαχνε σκουλήκια για ψάρεμα και βρήκε αρχαίο θησαυρό με 20.000 νομίσματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Πορτοκαλί φανάρι: Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ – Μπορώ να περάσω ή όχι;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Αθλητικά

Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου – ΟΦΗ 74-66: Μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό στην Κρήτη – Συννεφιά και βροχές αύριο 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κόσμος

Γερμανία: Άνδρας άνοιξε «πυρ» σε αγορά – Αρκετοί οι τραυματίες (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Έρχεται νέα αύξηση τιμών στα καπνικά προϊόντα λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιπτώσεις στις τιμές μετά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Αθλητικά

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρέθεσε γεύμα στους «πράσινους» στο σπίτι του στο Σούνιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κόσμος

Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Επέστρεψαν πάνω από 500.000 Παλαιστίνιοι

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →