Δείτε ποια είναι η διαφορά
Γιατί οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη δεν είναι απλώς συνοδευτικό, αλλά μια αυθεντική γευστική εμπειρία, φτιαγμένες με εξαιρετικό ελαιόλαδο και αγνά υλικά που θυμίζουν παλιά, παραδοσιακά τραπέζια.
Την πρώτη φορά που άκουσα από τον Στέλιο Τριλυράκη να λέει σε πελάτη «μην υποτιμάτε τις τηγανητές πατάτες, κύριε» δεν μπόρεσα να κρατήσω τα γέλια μου, αρκετά θορυβώδη μάλιστα, θα έλεγα. Όχι γιατί οι δικές του αξίζουν πραγματικά τον κόπο -που τον αξίζουν, δηλαδή- αλλά γιατί στ’ αλήθεια, για κάμποσες δεκαετίες, η τηγανητή πατάτα υπήρξε η σταθερά σε κάθε οικογενειακό ή παρεΐστικο τραπέζι ταβέρνας που σεβόταν τον εαυτό του.
Με τη δικαιολογία «και μια πατάτες για τα παιδιά», έπαιρναν τη θέση του ψωμιού στις σάλτσες που ζητούσαν τις βουτιές τους, τη θέση του συνοδευτικού σε κεφτέδες και ψητά της σχάρας, τη θέση του μεζέ που καθαρίζει το στόμα πριν περάσεις σε κάποιο άλλο πιάτο. Και σχεδόν πάντοτε υπήρχε και επαναληπτική παραγγελία «άλλη μια πατάτες, τα παιδιά τις έφαγαν». Ευτυχώς δεν υπήρχε υποχρεωτικός χρονικός προσδιορισμός της παιδικότητας τότε.
Ποια είναι όμως η διαφορά στον τρόπο της Κρήτης; Δεν θα αναφερόμουν σε αυτόν, αν οι ταβέρνες της υπόλοιπης Ελλάδας διατηρούσαν ζωντανή τη μνήμη της παλιάς πρακτικής και δεν επέμεναν σε τεχνικές «βράσε, τηγάνισε, άσε να κρυώσει, ξανατηγάνισε» για να γίνουν τραγανές και τρυφερές.
Ο τρόπος της Κρήτης λοιπόν -και πολλών «παλιών» ανά την Ελλάδα- είναι απλός: Πολύ και καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, όπου οι πατάτες ουσιαστικά βράζουν πριν κάνουν την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα τους. Έπειτα, χοντρό θαλασσινό αλάτι -αλάτσι ή ανθός αλατιού- τριμμένο θυμάρι ή ρίγανη και καλή σας όρεξη!
Πηγή: cantina.protothema.gr
Σύνοψη άρθρου
- Οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη φτιάχνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνά υλικά, προσφέροντας μοναδική γευστική εμπειρία.
- Αποτελούν βασικό στοιχείο σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, συχνά αντικαθιστώντας το ψωμί και συνοδεύοντας διάφορα πιάτα.
- Η κρητική μέθοδος αποφεύγει την τεχνική "βράσε-τηγάνισε-ξανατηγάνισε" και εστιάζει σε απλό μαγείρεμα με χαμηλή φωτιά για τραγανή κρούστα.
- Προσθήκη θαλασσινού αλατιού και βοτάνων, όπως θυμάρι ή ρίγανη, ολοκληρώνει τη συνταγή για απολαυστικές πατάτες.

Δημοφιλή
Σοκ και θλίψη για τον θάνατο της 26χρονης Μαρίνας στον ΒΟΑΚ - Ο οδηγός κάνει like στις αναρτήσεις για την αδελφή μου» λέει η οικογένεια
Θρήνος στη Ροδιά Ηρακλείου: «Έφυγε» ο Θόδωρας Κασαπάκης σε ηλικία 56 ετών
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στον Αη Γιάννη - Δείτε φωτογραφίες
Βορίζια: Ταυτοποιήθηκε το άτομο που έβαλε τη βόμβα και ξεκίνησε το μακελειό - Σε ποια οικογένεια ανήκει
Το σκοτεινό παρελθόν του Φανούρη Καργάκη: Ο καβγάς που οδήγησε στον θάνατo έναν 59χρονο
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που... «έσκισε» τον ουρανό της πόλης
Βορίζια: Το βίντεο που θα οδηγήσει στον βαρύ οπλισμό των δραστών - Τα νέα στοιχεία για το μακελειό
Λασίθι: «Βροχή» οι μπαλωθιές σε γλέντι λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη
Βορίζια: Νέα σοκαριστική καταγγελία για το μακελειό – «Καργάκηδες προσπάθησαν να σκοτώσουν το γιο μου πριν 3 χρόνια»