Ηράκλειο: 28oC

Πώς να φτιάξετε πατάτες τηγανητές όπως τις τρώνε στην Κρήτη

24.09.2025, 17:15

Δείτε ποια είναι η διαφορά 

Γιατί οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη δεν είναι απλώς συνοδευτικό, αλλά μια αυθεντική γευστική εμπειρία, φτιαγμένες με εξαιρετικό ελαιόλαδο και αγνά υλικά που θυμίζουν παλιά, παραδοσιακά τραπέζια.

Την πρώτη φορά που άκουσα από τον Στέλιο Τριλυράκη να λέει σε πελάτη «μην υποτιμάτε τις τηγανητές πατάτες, κύριε» δεν μπόρεσα να κρατήσω τα γέλια μου, αρκετά θορυβώδη μάλιστα, θα έλεγα. Όχι γιατί οι δικές του αξίζουν πραγματικά τον κόπο -που τον αξίζουν, δηλαδή- αλλά γιατί στ’ αλήθεια, για κάμποσες δεκαετίες, η τηγανητή πατάτα υπήρξε η σταθερά σε κάθε οικογενειακό ή παρεΐστικο τραπέζι ταβέρνας που σεβόταν τον εαυτό του.

Με τη δικαιολογία «και μια πατάτες για τα παιδιά», έπαιρναν τη θέση του ψωμιού στις σάλτσες που ζητούσαν τις βουτιές τους, τη θέση του συνοδευτικού σε κεφτέδες και ψητά της σχάρας, τη θέση του μεζέ που καθαρίζει το στόμα πριν περάσεις σε κάποιο άλλο πιάτο. Και σχεδόν πάντοτε υπήρχε και επαναληπτική παραγγελία «άλλη μια πατάτες, τα παιδιά τις έφαγαν». Ευτυχώς δεν υπήρχε υποχρεωτικός χρονικός προσδιορισμός της παιδικότητας τότε.

Ποια είναι όμως η διαφορά στον τρόπο της Κρήτης; Δεν θα αναφερόμουν σε αυτόν, αν οι ταβέρνες της υπόλοιπης Ελλάδας διατηρούσαν ζωντανή τη μνήμη της παλιάς πρακτικής και δεν επέμεναν σε τεχνικές «βράσε, τηγάνισε, άσε να κρυώσει, ξανατηγάνισε» για να γίνουν τραγανές και τρυφερές.

Ο τρόπος της Κρήτης λοιπόν -και πολλών «παλιών» ανά την Ελλάδα- είναι απλός: Πολύ και καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, όπου οι πατάτες ουσιαστικά βράζουν πριν κάνουν την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα τους. Έπειτα, χοντρό θαλασσινό αλάτι -αλάτσι ή ανθός αλατιού- τριμμένο θυμάρι ή ρίγανη και καλή σας όρεξη!

Πηγή: cantina.protothema.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη φτιάχνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνά υλικά, προσφέροντας μοναδική γευστική εμπειρία.
  • Αποτελούν βασικό στοιχείο σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, συχνά αντικαθιστώντας το ψωμί και συνοδεύοντας διάφορα πιάτα.
  • Η κρητική μέθοδος αποφεύγει την τεχνική "βράσε-τηγάνισε-ξανατηγάνισε" και εστιάζει σε απλό μαγείρεμα με χαμηλή φωτιά για τραγανή κρούστα.
  • Προσθήκη θαλασσινού αλατιού και βοτάνων, όπως θυμάρι ή ρίγανη, ολοκληρώνει τη συνταγή για απολαυστικές πατάτες.
πριν από 1 λεπτό
Style

Πώς να φτιάξετε πατάτες τηγανητές όπως τις τρώνε στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Style

Αλόη βέρα: Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον χυμό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Ψεκασμός χωρίς μέτρα στην Αργολίδα – Κάτοικοι εισέπνευσαν φυτοφάρμακα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ηράκλειο

«Καμπανάκι» Μπαλαχούτη για το νερό στο Ηράκλειο: «Το 60% της πόλης υδρεύεται με υφάλμυρο νερό»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Πέμπτη 25/9

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Τουριστικό λεωφορείο παρέσυρε γυναίκα στο κέντρο της πόλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Πολιτισμός

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Κώστας Προβελέγγιος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Ουσιαστικός και βελτιωμένος πέρασε νικηφόρα από την Καλλιθέα (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κόσμος

Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για κατασκευή μικρών πυρηνικών σταθμών στο Ιράν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Νέας τεχνολογίας παγίδες κουνουπιών εγκαταστάθηκαν στον Δημοτικό Κήπο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →