Ηράκλειο: 25oC

Φτιάχνουμε μελομακάρονα στο σπίτι

19.12.2024, 23:24

Τα μυστικά για το καλύτερο αποτέλεσμα στα μελομακάρονα

Μια φορά τον χρόνο φτιάχνουμε μελομακάρονα, οπότε τους αξίζουν τα καλύτερα! Μπορεί τα υλικά που χρειαζόμαστε να έχουν φτάσει στον… Θεό, αλλά τι να κάνουμε! Λόγω των εορταστικών ημερών θα πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και να βάλουμε το καλό το ελαιόλαδο, ένα καλό μέλι και προσεγμένα καρύδια. Αν αυτά τα υλικά τα έχετε προμηθευτεί και από παραγωγούς που γνωρίζετε, τότε σίγουρα η ποιότητα των γλυκών σας ανεβαίνει ακόμη περισσότερο!

Καλό ζύγισμα

Μπορεί η συνταγή της γιαγιάς να γράφει «με το μάτι» ή «αλεύρι όσο πάρει» αλλά μην επαφίεστε σε αυτό, όσο τέλεια και αν έφτιαχνε τα μελομακάρονα η γιαγιά σας! Κάθε συνταγή που ακολουθείτε έχει συγκεκριμένα υλικά, μετρημένα. Το έχουμε ξαναπεί- το γνωρίζετε και εσείς καλά- τα γλυκά θέλουν σωστό ζύγισμα υλικών. Οπότε, αν δεν έχετε ζυγαριά, ήρθε η ώρα να την εντάξετε στα gadget της κουζίνας σας!

Το κοσκίνισμα

Για να έχετε τη σωστή υφή στα μελομακάρονά σας, χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του) καλής ποιότητας, όπως προείπαμε και ιδανικά κοσκινισμένο. Δεν θα σας πάρει πολλή ώρα και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Αλεύρι ή σιμιγδάλι;

Εξαρτάται τη συνταγή. Αν αυτή που ακολουθείτε δεν έχει καθόλου σιμιγδάλι, τότε να υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για σιρόπιασμα.

Καλό χτύπημα στο ελαιόλαδο

Στην παλιά συνταγή της γιαγιάς μου που -όταν το μίξερ δεν υπήρχε ακόμη- έγραφε να χτυπηθεί το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη με το σύρμα για 40 λεπτά! Τώρα έχουμε μίξερ που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Ωστόσο, ένα 20λεπτάκι καλό χτύπημα το χρειάζεται! Προσοχή όμως! Μόνο λάδι και ζάχαρη, προτού βάλετε το αλεύρι! Έτσι θα γίνουν πιο τραγανά και αφράτα και θα ρουφήξουν και καλύτερα το σιρόπι στη συνέχεια!

Και λίγο σπορέλαιο

Στις παλιότερες συνταγές έγραφαν μόνο ελαιόλαδο, ωστόσο είναι καλό να το σπάσετε με λίγο σπορέλαιο. Το -καλό- ελαιόλαδο δίνει άρωμα αλλά το σπορέλαιο τα κάνει πιο αφράτα, οπότε θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα και στην υφή.

Όχι πολύ ανακάτεμα

Αφού βάλετε το αλεύρι, η ζύμη δεν θέλει πολύ ανακάτεμα. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί σεφ προτείνουν να μη χρησιμοποιήσετε καν μίξερ. Το πολύ ανακάτεμα ή το πολύ ζύμωμα θα κάνει τα μελομακάρονά μας σκληρά καθώς η ζύμη θα «ξερνάει» το λάδι που της χρειάζεται ώστε να ψηθεί σωστά και να έχουμε ένα αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα.

Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί»

Αν έχετε χρόνο και δεν έχετε βάλει την παρασκευή των μελομακάρονων εμβόλιμη ανάμεσα σε διάφορα tasks της ημέρας, είναι καλό να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί, έστω και για ένα τέταρτο. Θα έχετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα έτσι.

Το μέλωμα

Έχετε ακούσει πολλές εκδοχές για το πότε πρέπει να μελώσετε τα μελομακάρονα. Άλλωστε θυμάστε ότι η γιαγιά σας ή η γιαγιά της κολλητής σας έφτιαχνε μελομακάρονα από τις αρχές του Δεκέμβρη τουλάχιστον και κάποια δεν τα μέλωνε καν!
Ποιο είναι το σωστό; Κρύα μελομακάρονα-ζεστό σιρόπι; Ζεστά μελομακάρονα- ζεστό σιρόπι; Ζεστά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι; Η απάντηση δεν είναι μια. Το σίγουρο είναι ότι τα μελομακάρονα και το σιρόπι δεν πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία. Είτε κρύα μελομακάρονα-ζεστό σιρόπι (αν έχετε έτοιμα τα μελομακάρονα και τα σιροπιάζετε σταδιακά, όπως έκανε η γιαγιά σας) είτε ζεστά μελομακάρονα-κρύο σιρόπι.

πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Σαλαμίνα – Ήχησε το 112 (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Style

Αυτά είναι τα τυχερά ζώδια της εποχής της Παρθένου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

«Καμπανάκι» στην Κρήτη – 35 γύπες θύματα της ξηρασίας στο νησί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

Το Ηράκλειο αποχαιρετά τον Γιώργο Βλάσση – «Έφυγε» σε ηλικία 47 ετών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Καίγεται διαμέρισμα στο Κερατσίνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Style

Αυτή είναι η λέξη που 9 στους 10 τη γράφουν λάθος – Γράφεται με -ι- και όχι -υ-

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Κόσμος

Μινεσότα: Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 2 παιδιά ενώ προσεύχονταν και τραυμάτισε άλλα 20 άτομα (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης για μαζικά SMS που οδηγούσαν μετανάστες στην Κρήτη και στη Γαύδο – «Επιθετική κίνηση διακινητών»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Τεχνολογία

9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το ChatGPT να κάνει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παίρνει παράταση η υποβολή ΑΤΑΚ – Δείτε τη νέα ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα