Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Τρόφιμα: Αυτοί είναι οι κύριοι εχθροί του εγκεφάλου

02.11.2025, 21:17

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών

Επιστήμονες από το Virginia Tech ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που εντόπισε τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) για τη γνωστική υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αξιολογώντας τακτικά τη γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Βασικά ευρήματα της μελέτης:

-Η κατανάλωση μίας επιπλέον μερίδας υπερεπεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 17%.
-Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι και τα ζαχαρούχα ποτά φρούτων, αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο κατά 6%.
-Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κατανάλωση άλλων κατηγοριών ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως γλυκά και σνακ, δεν έδειξε τόσο σημαντική συσχέτιση με γνωστικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι περισσότερες από τις μισές ημερήσιες θερμίδες των Αμερικανών προέρχονται από βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά πρόσθετα. Επομένως, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα μαθήματα μαγειρικής που διδάσκουν στους ανθρώπους πώς να προετοιμάζουν υγιεινά γεύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική παρέμβαση δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής.

Πηγή: newsbomb.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Επιστήμονες εντόπισαν τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων για τη γνωστική υγεία.
  • Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
  • Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών είχε τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
  • Προτείνονται μαθήματα μαγειρικής για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων ως παρέμβαση δημόσιας υγείας.
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Σέρρες: Επιτέθηκαν σε 55χρονη και της έκλεψαν τσάντες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στα Χανιά: Η απάντηση του ΕΟΔΥ – Τι λέει για το κρούσμα, το σχολείο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτά είναι τα πρόσωπα που κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι σήμερα η πληρωμή – Τι ισχύει για όσους δεν το πάρουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ταξίδια

Μόνο με νέες ταυτότητες τα ταξίδια στην ΕΕ από το καλοκαίρι του 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Αθλητικά

Χανιά: Κούκι και Χαμέντ μιλούν για τον αγώνα με τη Μαρκό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ρολά για δυο μέρες λόγω Χριστουγέννων σε αυτά τα γνωστά καταστήματα εστίασης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τραγωδία στο φαράγγι του Αμπά – Πέθανε περιμένοντας 20 ώρες ελικόπτερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Πολιτική

Νίκος Παππάς: Ο Διαμαντίδης έφτυνε και ο Πρίντεζης έριχνε μπουνιές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό ατύχημα με ασθενοφόρο να πέφτει πάνω σε κλούβα της Αστυνομίας – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →